REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Akimis mes įsisaviname 70 proc. informacijos apie mus supantį pasaulį. Deja, akys – tai ir pati pažeidžiamiausia žmogaus kūno vieta. Šie patarimai padės ilgam išsaugoti puikų regėjimą arba sustabdyti jo silpimą!

REKLAMA
REKLAMA

Nekokybiška kosmetika, netinkamai parinkti akiniai ir įprotis skaityti atsigulus – tai anaiptol ne viskas, kas kenkia akims. Akys reaguoja į nervinius sukrėtimus, joms nepatinka intensyvus ir didelis fizinis krūvis, regėjimui kenkia ir užleistos lėtinės ligos. Gripas gali paveikti regėjimo aštrumą, o paprastas peršalimas – sukelti ašarų liaukų uždegimą. Virškinimo sistemos arba širdies veiklos nesklandumai, inkstų ligos, hormonų svyravimai, grybelinės ir virusinės infekcijos, reumatizmas ir cukrinis diabetas dažnai išprovokuoja ir akių ligas. Pasitaiko, kad akių uždegimo priežastimi tampa viena dulkelė: ji gali pažeisti rageną ir ant akies gleivinės pasėti ligas sukeliančių bakterijų. Jei ji pateko po viršutiniu voku ar prilipo prie ragenos, savarankiškai jos pašalinti neįmanoma. Tokiu atveju geriausia gausiai nuplauti akį vandeniu ir kreiptis į gydytoją. Be to, oftalmologai rekomenduoja kas metus pasitikrinti akis, net jei nerimą keliančių simptomų nejaučiate. O pajutus pirmuosius regos silpimo požymius neatidėlioti apsilankymo akių ligų klinikoje.

REKLAMA

Kaip užtikrinti akims maksimalų komfortą?


  • Ar esi įpratusi prisidengti akis ranka? Gali būti, kad namuose ar darbe apšvietimas pernelyg ryškus, jis dirgina regos receptorius. Kai apšvietimas tinkamas, neprireiks markstytis, dengti akių. Tiesa, labai svarbu, kad šviesos būtų pakankamai. Turėk omeny, kad didžiausi šviesos priešai – tai kambariniai augalai ant palangės, tankaus audimo užuolaidos ir nešvarūs langai. Ar tavo kambaryje bus pakankamai šviesu, priklauso ir nuo sienų spalvos: baltos, žydros, salotinės ir geltonos sienos atspindi saulės šviesą, kambarys atrodys šviesesnis, o tamsios spalvos šviesą „praryja“.

  • Sėdėdama prieš televizoriaus ekraną ar kino teatre stenkis pernelyg ilgai nesukoncentruoti žvilgsnio ties vienu tašku, kartkartėmis jį nukreipk kita linkme. Kino teatro salėje rinkis vietą arčiau centro – tada būsi toliau nuo tiesioginių spindulių kritimo zonos, o vaizdą matysi tiesiai, ne iš šono.

  • Tinkamai apstatyk ir savo darbo vietą: rašomąjį stalą įkurdink toliau nuo tiesioginių saulės spindulių kritimo zonos, o jei tai neįmanoma – pridenk langą tiulio užuolaidomis ar žaliuzėmis.

  • Klaviatūrą ir kompiuterio ekraną statyk vienoje tiesėje – kad atstumas tarp ekrano ir abiejų akių būtų vienodas. Jis turėtų būti ne mažesnis nei 50 cm.

  • Monitoriaus aukštis – toks, kad vaizdas būtų akių lygyje ar vos vos aukščiau. Vakare dirbant kompiuteriu būtina įjungti šviesą – akims nemalonus kontrastas „ryškus ekranas – tamsi patalpa“. Ant darbo stalo pasistatyk stalinę lempą arba įsirenk dienos šviesos lempą.

  • Skaitydama arba dirbdama kompiuteriu kas 40 minučių daryk pertraukėles. 5-10 minučių atlik atsipalaidavimo pratimus, pamasažuok akis, pažiūrėk per langą į tolį. Dar geriau būtų pasivaikščioti, pakvėpuoti grynu oru. Po 4 valandų darbo būtina daryti mažiausiai valandos pertrauką.

  • Neskaityk viešajame transporte – net ir vos juntami krestelėjimai keičia atstumą tarp knygos ir akių.

  • Akims ypač kenkia ir ultravioletiniai spinduliai. Vasarą jie intensyviausi būna apie 9 val. ryte bei 14-15 val. dieną. Žiemą šių spindulių intensyvumo pikas būna pusiaudienį. Ilgas buvimas po atviru dangumi be akinių nuo salukės tomis valandomis gresia regėjimo nusilpimu.


Rytinė mankšta akimis

REKLAMA
REKLAMA

Akims, kaip ir kiekvienai organizmo sistemai, būtinas ir poilsis, ir treniruotės, kurias, beje, geriausia pradėti rytais.


  • Minutę-kitą pagulėk užsimerkusi. Tada lengvai pamasažuok akis, nuo smilkinio link nosies – apatinį, ir priešinga kryptimi – viršutinį.

  • Neatsimerkdama „pažiūrėk“ į kairę, į dešinę, į nosies pradžią ir jos galiuką. Apsuk keletą ratų akimis pagal laikrodžio rodyklę, tada – priešinga kryptimi.

  • Atsimerk ir minutę intensyviai pamirksėk.

  • 5-10 kartu pašnairuok į šonus.


Atlikdama šiuos pratimus pasistenk maksimaliai atpalaiduoti raumenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir išsimiegok – tai pats geriausias poilsis akims.

Slėpynių pratimas

Šis pratimas padės atpalaiduoti regos nervą, pagerins kraujotaką, sugrąžins žvilgsniui tikslumą ir aštrumą.

Jis atliekamas prieš miegą arba ryte. Užgesink šviesą, užsimerk. Sudėk delnus „saujelėmis“, suspausk pirštų galiukus, pridėk prie akių taip, kad mažyliai pirštai atsidurtų ties nosies pradžia. Tegul tarp vokų ir delnų liks nedidelis atstumas kad išvengtumėte spaudimo į akies obuolį. Ką regi atsijungusi nuo visų šviesos šaltinių? Jei blyksnius ir spalvų raibuliavimą, vadinasi regos nervas atiduoda prieš keletą minučių gautą informaciją. Palmingo pratimo tikslas – pamatyti juodą erdvę. Iš pirmo karto gal ir nepasiseks, bet pasitreniruoti verta – taip leisi pailsėti akims. Ir neprievartauk juodumos tyčia – verčiau kantriai luktelėk.

REKLAMA

Beje, kai tu mirksi – taip pat vyksta natūralus akies masažas, drėkinimas, akies obuolio dezinfekcija ir netgi mankšta – jis per tą laiką suspėja bent vieną kartą susitraukti ir išsiplėsti.

Nenuobodūs pratimai

Įrodyta: kompleksiniai pratimai padeda ne tik išsigydyti beprasidedančią trumparegystę ir toliaregystę, bet ir apskritai jų išvengti.

Pradėk nuo lengvos mankštos, ji padės stimuliuoti kraujo pritekėjimą į galvą ir pašalins bendrą įtampą.

Po to pereik prie akių raumenų stiprinimo: papildyk pratimų kompleksą tokiais pratimais (jei nešioji kontaktinius lęšius ar akinius, mankštos metu juos nusiimk):

REKLAMA

•    Mintimis nupiešk prieš save didelį ratą. Sek jį žvilgsniu pagal laikrodžio rodyklę, paskui – priešinga kryptimi. Pakartok 2-3 kartus.

•    Dabar „nupiešk“ šiame rate 2 įstrižaines. Perkelk žvilgsnį nuo apatinio vienos linijos taško prie viršutinio, tada pakartok tai su antra įstrižaine.

•    Dabar įsivaizduok didelio sieninio laikrodžio ciferblatą. Sek akimis skaičių maršrutą taip“ skaičius – centras – kitas skaičius – vėl centras. Taip pereik visą ratą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pravers ir paskaitinėti labai smulkiu šriftu parašytą tekstą (gali net specialiai atsispausdinti kokį nors straipsnį sumažintu šriftu), siuvinėjimas karoliukais ar lipdymas iš plastilino – tai gerina centrinės fiksacijos mechanizmą.

Padirbėk ir su žvilgsnio akomodacija (greitu akies prisitaikymu prie įvairių atstumų: paskaityk tekstą iš dešinės į kairę arba apvertus knygą aukštyn kojom.

Žaisk kamuoliu, badmintoną, stalo tenisą.

Patreniruok periferinį regėjimą. Jis yra daug kartų silpnesnis už centrinį regėjimą, tačiau turi didelę praktinę reikšmę, nes išplečia mūsų akiratį, padeda orientuotis erdvėje. Šis regėjimas leidžia pamatyti tai, kas yra aplinkui, neatitraukiant žvilgsnio nuo pagrindinio objekto. Periferinį regėjimą efektyviai gerina japonų samurajų metodika: atsistok vietoje, kur į veidą nekristų tiesioginiai saulės spinduliai, sukoncentruok žvilgsnį į kokį nors priekyje, tolumoje esantį objektą, ir stebėk, kas vyksta aplinkui, šalimais, tavo pečių lygyje.

REKLAMA

Akies raumenis padės stiprinti ir stereogramos – raštai su užšifruotais piešiniais. Jų gali rasti internete, įsigyti specialių leidinių. Kad trimatis vaizdas išsiskirtų iš fono, sufokusuok žvilgsnį į paveikslėlyje nurodytus taškus, žvelk į jį iš patogaus atstumo.

Akims į naudą ir kontrastinės vandens procedūros: užmerktas akis nuplauk pirma šiltu, paskui – vėsiu vandeniu, kartok tai ryte ir vakare.

Akinių ir lęšių subtilumai

Manai, kad optikos parduotuvėje svarbiausia išsirinkti rėmelius ar lęšių spalvą, o visais kitais klausimais pasirūpins personalas? Tikrai klysti! Štai keletas niuansų, kad žinotum, ką rinktis geriau:

REKLAMA

  • Saulės akiniai. Geriau jei jų stiklai bus poliarizuoti. Tokie saugo ne tik nuo saulės, bet ir nuo akis varginančių blyksnių. Nešiojimui mieste gali rinktis 50 procentų apsaugą. Paplūdimiui ar kalnams prireiks didesnės.

  • Lęšiai. Vienkartiniai ar daugkartinio naudojimo, koreguojantys ar dekoratyviniai – kontaktiniai lęšiai turėtų būti parinkti gydytojo, o juos naudodama kruopščiai laikykis instrukcijų. Jei daraisi makiažą – būtinai pasitikrink, ar tavo kosmetikos priemonės tinka lęšius naudojantiems žmonėms. Akis dažyk jau įsidėjusi lęšius. Jei susirgai tonzilitu, sinusitu, esi linkusi į alergijas ir peršalimus – lęšių apskritai venk, jie gali išprovokuoti akių uždegimą.

  • Akiniai. Juos gali skirti tik gydytojas. Dažnai akims reikia skirtingų stiklų. Jei dirbi kompiuteriu – rinkis stiklus su specialia antirefleksine danga. Ir pasirūpink, kad tavo akinių stiklai visada būtų idealiai švarūs.


Pataikyk į tašką!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akių nuovargio atsikratyti padės bioaktyvių taškų masažas. Jam atlikti prireiks 5 minučių – po 1 minutę kiekvienam taškui!


  1. Taškas, esantis ties vidiniu antakio tašku, nosies iškilimo šone.

  2. Taškas, esantis skruostikaulio linkyje, nutolęs per 2-2,5 cm nuo apatinio voko vidurio.

  3. Žemiausiai esantis taškas ant apatinio kaukolės akiduobės kaulo, po akimi.

  4. Nosies pradžios centre esantis taškas, kur vizualiai turėtų susikirsti antakių linijos.

  5. Smilkinių apačioje, arčiau akių esantis taškas.


Visi taškai, išskyrus 4-tą, yra poriniai, išsidėstę simetriškai, tad jie masažuojami vienu metu.

Masažo metu giliai kvėpuokite ir atsipalaiduokite – tai svarbu sąlyga kad masažas būtų sėkmingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų