REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė parengė dar vieną biudžeto pildymo planą: nuo šiol privalomojo sveikatos draudimo įmokas turės susimokėti ne tik Lietuvoje nesantys emigrantai, bet ir didžioji dalis studentų. Valdininkai tvirtina, kad valstybė turi taupyti, tačiau studentų atstovai ir kai kurie politikai tikina, kad toks cinizmas iš Lietuvos išvarys likusią dalį jaunimo.

REKLAMA
REKLAMA

Oro mokestis

Vyriausybė šiandien ketina patobulinti Sveikatos draudimo įstatymą–bus konkrečiau nustatoma, kas turi mokėti 72 litus per mėnesį siekiančias privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas. Planuojama, kad nuo šiol PSD įmokas turės susimokėti didžioji dalis studentų, t. y. tie, kurie jau sulaukė 25-erių, bet dar siekia bakalauro ar magistro laipsnio, taip pat visi, į aukštąsias įstoję iki 2009-ųjų.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijos Teisės skyriaus vedėja Vitalija Griškova tvirtino, kad susirūpinta ir kilusiu skandalu, kai šių metų pradžioje pranešimus apie valstybei skolingus šimtus litų PSD įmokų gavo daugybė emigrantų ir tie, kurie net kelerius metus nebuvo grįžę į Lietuvą. Tačiau pakeitimai– formalūs. Nustatyta, kad mažiausiai pusmetį gyvenantis ne Lietuvoje asmuo už sveikatos draudimą neturėtų mokėti, jei privalomai bus iš anksto deklaravęs savo išvykimą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau to paties skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Valdenas tikino, kad išvykusiems trumpesniam laikui, pavyzdžiui, 5 mėnesiams, deja, teks paploninti pinigines, nors jie paslaugomis ir nesinaudos.

„Jiems tada tektų mokėti, nes kažkoks formalus požymis, kad jie išvykę, turėtų būti. Jis nustatytas, kad nebūtų galimybės piktnaudžiauti antikorupciniu požiūriu",–paaiškino G.Valdenas.

Jis pripažino, kad anksčiau visiems studentams nereikėjo mokėti PSD įmokų. “Bet dabar–sunkmetis, biudžeto taupymas, todėl atsirado ir amžiaus cenzas. O kodėl, pavyzdžiui, įstatymas nesako, kad 17 metų ir 280 dienų jaunuolis negali nusipirkti alkoholio, o 18-metis–jau gali? Nors jų branda tokia pat",– pavyzdį, kodėl diskriminuojami vyresni studentai, pateikė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Duos į teismus

Lietuvos studentų atstovybių sąjungos prezidentas Arūnas Markas tvirtino, kad studentai kreipsis į visas įmanomas instancijas, jei valdžia išdrįs pritarti įstatymui.

„Mokėti turės ne tik visi, kuriems daugiau nei 25-eri, bet ir visi pasirinkę ištęstinę studijų formą arba bet kurią formą stodami į aukštąsias mokyklas iki 2009 metų. Nes nuo 2009-ųjų keitėsi studijų pavadinimai–iki tol buvo tik dieninė, neakivaizdinė, vakarinė forma. Dabar projekte įrašyta, kad valstybė apmokės tik studijuojantiesiems pagal nuolatinę formą",–sakė jis.

REKLAMA

A.Markas vardijo tarptautinius susitarimus, kuriems prieštarauja toks elgesys: Europos studentų teisių chartija, Bolonijos procesas, taip pat ES strategija, kuria valstybės įsipareigojo skatinti mokymąsi visą gyvenimą.

„Tad jei mes taip skatiname, uždėdami amžiaus cenzą visą gyvenimą, matyt, kas nors ne taip perskaitė strategiją. Tai yra akivaizdi diskriminacija",–piktinosi studentų atstovas.

Padėti neskubės

Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė tvirtino neskubėsianti tuo pasidomėti, nebent studentai į ją kreiptųsi raštu.

REKLAMA

„Ar įstatyme kalbama apie asmenis, ar apie studentus? Tai turite nusiskundimą, kad įstatymas blogina situaciją? Jei tai yra dalykai, bloginantys asmens padėtį ir susiję su amžiumi, gavę tokį skundą, ko gero, spręstume klausimą dėl diskriminacijos. Būtų gerai, kad kreiptųsi, nes kai tokia lavina teisės aktų, ir dėl neįgaliųjų, ir dėl kitų, ne visada spėjame sužiūrėti, nes dirba nedaug žmonių–tik aš ir 6 patarėjai",–savo įstaigą iš anksto nuvertino A.Burneikienė.

Beprotybė išvarys lauk

Edvardas ŽAKARIS–Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys:

Tai ką, dabar bus taip, kad negalėsi praleisti nė vienų metų, vaiko priežiūros atostogų negalėsi išeiti? O jei apskritai turės mokėti ir anksčiau įstoję į dienines studijas, tai neįsivaizduoju, iš ko jie mokės? Juk studentas neturi pajamų. Tada gal ir mokinius apmokestinkime? Sutinku, kad taupyti reikia, bet taupyti protingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesusipratimų yra ir daugiau. Šiuo metu PSD turi sumokėti arba pats, arba tavo darbovietė, bet iki paskutinės mėnesio dienos. Jei nespėji, dar gali gauti sveikatos paslaugas. Bet tik jei sumokėsi tris minimalius atlyginimus–2400 litų, arba tris mėnesius mokėsi draudimo įmokas, bet paslaugas ir gausi po trijų mėnesių. Tad esu įregistravęs pataisas, kad taip nenutiktų, jog PSD įmokų mokėjimą būtų galima uždelsti bent tris mėnesius.

Kažkodėl nė viename įstatyme nenumatyta, kas turėtų nagrinėti ir išskirtinius atvejus. O kai formuojamas toks jauno žmogaus požiūris į valstybę, tai nėra ko stebėtis, kad tiek jaunuolių išvažiuoja. Bet tada dar mažiau reikėtų stebėtis, kad niekas nenorės čia grįžti. Ko grįžti į šalį, kurioje dedasi tokie dalykai? Bet kuriuo atveju įstatymas turės patekti į Seimą–nemanau, kad tokia nesąmonė Seime “praeis".

Ignas JAČAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų