REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos tris mėnesius spėjęs padirbėti Lietuvos elektrinės vadovas Laimonas Lukočius pasiųstas į nokdauną. Energetikos ministras Arvydas Sekmokas pareiškė nepasitikėjimą L.Lukočiumi (kuris yra ir Seimo nario Arvydo Vidžiūno pusbrolis, ir Kėdainių bokso federacijos vadovas).

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo išvadosneigiamos

AB „Lietuvos energija" sudaryta komisija, tyrusi galimą L. Lukočiaus piktnaudžiavimą jo buvusioje darbovietėje Kruonio HAE, energetikos ministrui A. Sekmokui pateikė savo išvadas. Komisija darbą buvo pradėjusi, kai iš Generalinės prokuratūros gavo anoniminį skundą apie galimą L. Lukočiaus piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, finansinius nusižengimus, kai jis, prieš užimdamas Lietuvos elektrinės vadovo postą, daugiau negu metus vadovavo Kruonio HAE. Skunde buvo detaliai išdėstyti visi prasižengimai.

REKLAMA

Susipažinęs su komisijos išvadomis, A. Sekmokas pareiškė nebepasitikintis buvusiu Kruonio HAE vadovu.

„L. Lukočiui yra pareikštas nepasitikėjimas. Tai yra politinis sprendimas, – sakė A. Sekmokas. Jis įsakė visą surinktą medžiagą perduoti Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT). – Nepriklausomai nuo to, koks bus teisinis įvertinimas, turiu konstatuoti, kad įmonė buvo valdoma prasilenkiant su neūkiškumu, buvo sudarytos galimybės įvairiems piktnaudžiavimams".

REKLAMA
REKLAMA

Kaip „Respublikai" teigė energetikos ministro patarėjas viešiesiems ryšiams Kęstutis Jauniškis, po tokio A. Sekmoko verdikto šią savaitę turėtų susirinkti Lietuvos elektrinės valdyba, kurios narys yra ir pats L.Lukočius, ir spręsti šios bendrovės vadovo likimą.

„Žinoma, jei pats L.Lukočius neatsistatydins", – pabrėžė K. Jauniškis.

STT dar galvoja

Kaip „Respublikai" teigė Generalinės prokuratūros pareigūnai, įvairioms valstybinėms institucijoms net kelis kartus išplatintas skundas buvo patikėtas tirti STT Kauno valdybai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jie vieni pirmųjų gavo skundą, jiems ir tirti", – sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka.

Paklaustas, kada pradėtas ikiteisminis tyrimas ir kaip sekasi, STT Kauno valdybos viršininkas Eivydas Čekaitis „Respublikai" prisipažino, kad tyrimas dar net nepradėtas.

„Mes neturime ko tirti. Tai anoniminis skundas ir pagal įstatymus neprivalome to daryti. Kai gausime komisijos išvadas, tada spręsime, ką daryti", – teigė E. Čekaitis.

REKLAMA

Ir tūkstančiai, ir centai

Anoniminiame laiške vieni rimčiausių įtarimų buvusiam Kruonio HAE vadovui – dėl šimtatūkstantinių lėšų švaistymo: esą ta pati statybų bendrovė, kuri ilgus metus laimėdavo visus Kruonio HAE skelbtus konkursus, už 300 tūkst. litų įrengė naujus įmonės vadovybės kabinetus, o už 600 tūkst. litų – įmonei maitinimo paslaugas teikiančios bendrovės patalpas. Pastarosios bendrovės, net nesudariusios patalpų nuomos sutarties, direktorė neva įdarbinta elektrinės administracijoje.

Anonimai teigia, kad įvairių švenčių ir jubiliejų proga elektrinėje buvo rengiami vakarai su spiritiniais gėrimais, o jubiliatams, norint kompensuoti išlaidas, išrašoma net 4 tūkst. litų siekianti pašalpa. Tam kasmet esą būdavo išleidžiama apie 50 tūkst. litų.

REKLAMA

Anonimai teigia, kad L.Lukočius į bendrovės teritoriją atvežė asmeninį katerį, kuris buvo remontuojamas elektrinės lėšomis, bendrovėje įdarbino katerio kapitoną. Dabartinis Lietuvos energijos vadovas kaltinamas buvusioje darbovietėje tarnybiniu automobiliu naudojęsis kaip nuosavu, o nuosavą automobilį “Volkswagen Touareg" buvo išnuomojęs elektrinei. Degalus šiam automobiliui taip pat esą tiekdavo įmonė, sumokėdavo ir už L.Lukočiaus privataus automobilio remontą, techninę apžiūrą.

Taip pat anonimai tvirtina, kad Kruonio HAE sumokėjo ir už L.Lukočiaus studijas Kauno technologijos universitete, į kurias vadovas važinėjo tarnybiniu automobiliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Partijos piniginė?

Iš Kėdainių rajono kilęs L.Lukočius dar 1995 metais Aristavos kaime buvo įsteigęs individualią įmonę „Laigita", po trejų metų ji buvo likviduota. 2002–aisiais į Seimą išrinkus A.Vidžiūną, L.Lukočius šauna į naftos produktais prekiaujančią bendrovę „Lietuva Statoil", tampa produktų vadovu. 2004 metų pabaigoje naftos verslo atstovas palypėja laipteliais – lenkų kapitalo bendrovė, vėliau privatizuosianti „Mažeikių naftą", “Orlen Lietuva" L.Lukočių paskiria dviejų bendrovių – „Uotas" ir „Ventus–Nafta" – generaliniu direktoriumi.

REKLAMA

O iš šio posto Seimo nario A.Vidžiūno giminaitis, konservatoriams laimėjus rinkimus, paskiriamas vadovauti Kruonio HAE.

„Gal jums sunku patikėti, bet Laimonas – tikrai gabus žmogus", – apie savo pusbrolį anksčiau yra viešai pareiškęs A.Vidžiūnas.

Pats L.Lukočius jo svaiginančią karjerą griaunančio energetikos ministro A.Sekmoko pareiškimo nekomentavo.

Valdas KVEDARAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų