REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors nuo gaisro, kilusio kelte „Lisco Gloria“, praėjo daugiau kaip mėnuo, nežinomųjų, kas ir kam atlygins patirtą žalą, nemažėja.

REKLAMA
REKLAMA

Patirta žala – 80 mln. litų

Pasak vežėjų asociacijos „Linava“ atstovo spaudai Gyčio Vinsevičius, Lietuvos ekspertai tik visai neseniai pagaliau gavo leidimą apžiūrėti keltą, todėl prasidėjęs tyrimas ne tik, kad dar nė neįpusėjo, bet, galima sakyti, tik atsispyrė nuo pradžios taško.

REKLAMA

„Tikėkimės, pusę metų jis neužtruks, - juokavo „Linavos“ atstovas, paklaustas, kiek ilgai ekspertai dirbs prie kelto apžiūros. - Kuo ilgiau tęsiasi tyrimas, tuo mažiau laiko lieka  teisinėms procedūroms. Laikas tikrai bėga ne mūsų naudai“, - pripažino pašnekovas.

G. Vinsevičius skaičiavo, kad patirta bendra žala, įvertinus tiek vežėjų krovinį, tiek vilkikus, siekia apie 80 mln. litų. Vien krovinių vertė sudaro daugmaž pusę šios sumos.

REKLAMA
REKLAMA

„Jūrų teisininkų teigimu, jūrų vežėjo atsakomybė yra net 4 kartus mažesnė negu kelių transporto vežėjų. Mes galime tikėtis tik maždaug 8 litų už krovinių kilogramą. Bijome, kad tokių kompensacijų gali nepakakti padengti nuostoliams“, - nuogąstavo „Linavos“ atstovas.

Moka iš savo kišenės

G. Vinsevičiaus teigimu, tikslios statistikos, kiek vežėjų buvo apsidraudę, ir kiek ne, jų asociacija dar neturi, tačiau akivaizdu, kad neapsidraudusiųjų tikrai ne kelios dešimtys.

„Jeigu didžioji dalis vilkikų vairuotojų būtų buvę apsidraudę, dabar nebūtų jokių problemų. Tačiau, deja, taip nėra, - tvirtino „Linavos“ atstovas. - Draustis iš esmės nėra privaloma, tačiau kaip rodo patirtis, net jeigu dešimt kartų draudimo rizika nepasiteisina, užtenka vieno karto kaip šis, kad būtų patirti milžiniški nuostoliai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažiausiai nemalonumų, anot  pašnekovo, patyrė tie, kurie buvo draudę savo transporto priemones ir gabenamus krovinius. O tie, kurie to nepadarė, priversti dengti nuostolius iš savo kišenės.

„Kai kurie krovinių savininkai nusirašė tam tikras sumas nuo vežėjų sąskaitų arba nesumokėjo už atliktas paslaugas, motyvuodami tuo, kad buvo prarastas jų krovinys“, - sakė G. Vinsevičius.

Tai, kad vežėjams nebus mokamos jokios kompensacijos, kol nebus tyrimo išvadų, patvirtino ir bendrovės „DFDS Lisco“ komunikacijos ir reklamos skyriaus vadovas Vaidas Klumbys.

REKLAMA

„Kol nėra aiškios gaisro priežastys, tol apie jokias kompensacijas negali būti ir kalbos. Tyrimo rezultatų, manau, greitai tikrai nebus, labai daug veiksnių reikia įvertinti“, - situaciją komentavo „DFD Lisco“ atstovas.

Draudė transportą, bet ne krovinius

„Lietuvos draudimo“ Draudimo rizikos ir žalų departamento direktorius Julius Kondratas patvirtino, kad 80 proc. jų klientų jau išmokėtos žalos kompensacijos. Bendra išmokų suma siekia 900 tūkst. litų.

„Visi 15 klientų, kuriems bus išmokėtos kompensacijos, buvo apdraudę savo transportą, ir tik vienas jų – transportą ir krovinį, todėl jam už krovinį taip pat išmokėta 40 tūkst. litų kompensacija“, - teigė „Lietuvos draudimo“ atstovas.

REKLAMA

Draudimo bendrovė „ERGO Lietuva“ užregistravo 3 kasko draudimo klientų žalas.

„Kelte „Lisco Gloria sudegė du vilkikai su priekabomis ir vienas lengvasis automobilis. Klientams žala atlyginta dar spalį – iš viso buvo išmokėta 253 tūkst. litų“, - situaciją komentavo bendrovės krovinių, technikos ir garantijų draudimo skyriaus vadovas Darius Bivainis.

Kompensacijoms už vežėjų krovinius „ERGO Lietuva“ jau yra sudariusi rezervus, tačiau jie bus išmokėti tik tuo atveju, jeigu tyrimo išvadose bus konstatuoja, kad vežėjai nebuvo atsakingi už krovinius dėl nuo jų nepriklausiusių aplinkybių.

Susiję straipsniai:

Keltas „Lisco Gloria“ tempiamas į Danijos Odensės uostą

Gaisro kelte priežastys dar neatskleistos

Dėl kelto kaltinami žmonės ir dievai

„Lisco Gloria“ katastrofa buvo išpranašauta

Ištrūkę iš ugnies gniaužtų jūroje

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų