REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„DnB Nord“ banko analitikai pagrindine kliūtimi Lietuvos ūkio plėtrai mato aukštą nedarbo ir emigracijos lygį, investicijų stoką bei būtinybę toliau mažinti biudžeto išlaidas. Tas pačias problemas jie įžvelgia ir kaimyninėje Latvijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kitąmet Baltijos šalys ir Lenkija turi ruoštis spartesnei infliacijai – tai lemia žaliavų ir žemės ūkio produktų brangimas pasaulyje, įtakos turės ir numatomi darbo kaštų pokyčiai. Dėl emigracijos, net ir didelės bedarbystės sąlygomis, Baltijos valstybėse vėl atsiranda struktūrinis kvalifikuotos darbo jėgos stygius, todėl kils spaudimas didinti darbo užmokestį, o tai gali turėti neigiamą poveikį šalių konkurencingumui.

REKLAMA

Banko analitikai Lietuvos ūkio atsigavimą sieja su eksportu, tačiau pastebi, kad šalies vidaus rinka išlieka silpna. Anot jų, prastoki investicijų duomenys, žemas Lietuvos ekonomikos konkurencingumas, pernelyg lėti žingsniai pertvarkant neefektyvų viešąjį sektorių ir gerinant verslo aplinką teikia mažai vilčių, kad eksporto spurtas bus ilgalaikis.

Taip pat šalies perspektyvas temdo politinio elito nesutarimai bei kvalifikuotų darbuotojų gretas retinanti itin stipri emigracija.

“DnB Nord" skaičiuoja, kad šiemet Lietuvos bendras vidaus produktas didės 0,5 proc., ateinančiais – 2 proc., o 2011 m. – 4 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų