REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pramogų ir prekybos centre „Babilonas“ įkurtoje parduotuvėje „Norfa“ įtampa. Darbuotojai kaltina vadovą išnaudojimu ir šantažavimu, bet šis kaltinimus neigia ir ginasi nesusikalbėjimu su pavaldiniais.

REKLAMA
REKLAMA

Pasinaudojo situacija

Samdomų darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Irina Judina teigia, kad „Babilone“ esančios parduotuvės „Norfa“ vadovas Virginijus Petraitis liepė darbuotojams sumokėti jam skirtą 1000 litų baudą, kurią gavo iš Darbo inspekcijos už tai, kad pavaldiniai naktį buvo verčiami plauti parduotuvę.

REKLAMA

Baudą vadovas turėjo sumokėti pats, tačiau jis esą nusprendė ją „pasidalyti“ su darbuotojais.

„Direktorius nutarė nusimesti finansinės atsakomybės naštą ir nurodė darbuotojams pagal sąrašą sunešti po 20 litų jo baudai padengti. „Norfos“ darbuotojai teigia sumokėję už nuobaudą du kartus: vieną kartą nemokamu darbu, o kitą – pinigais. Tokiu sunkiu laikotarpiu niekas nenori prarasti darbo, todėl žmonės tiesiog paklūsta neracionaliems vadovų nurodymams“, – sako I.Judina. Pašnekovės teigimu, tokių darbuotojų buvo apie dvidešimt.

REKLAMA
REKLAMA

Pakenkė ne tik sau

I.Judina džiaugiasi, kad bent dalis parduotuvės darbuotojų išdrįso pasipriešinti ir viešai prabilo apie išnaudojimą.

Profesinės sąjungos pirmininkės teigimu, šiuo metu žmonės itin bijo prarasti net ir menkai apmokamus darbus, todėl verčiau kenčia darbdavių elgesį, sutinka dirbti kone vergiškomis sąlygomis, o ir pasipriešinusieji greitai pamiršta kovos dvasią, kai sulaukia vadovų šantažo ar jų grasinimų.

„Daugelyje parduotuvių panaši situacija. Ir tai darbdaviai vadina normaliu reiškiniu. Svarbu, kad nuo darbdavių nukentėję darbuotojai nebijotų to paviešinti. Tik taip ateityje būtų galima išvengti panašių situacijų“, – kalbėjo I.Judina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovė pasakoja, kad drąsiai pradėję kovą ir įstoję į Samdomų darbuotojų profesinę sąjungą, po to, kai darbdavys darbuotojams pasakė, kad jie turės sumokėti baudą, nuleido rankas, nebesipriešino.

„Blogai, kad darbuotojai nebuvo vieningi. Vieni buvo linkę kovoti iki galo, tačiau kiti, veikiausiai išsigandę, nutarė geriau sumokėti po dvidešimt litų ir pamiršti šią istoriją. Tačiau taip jie padarė ne tik sau, bet ir kitiems blogai“, – teigia pašnekovė.

Kadangi darbuotojai pasidavė vadovo spaudimui ir sutiko „susimesti“ baudai, Darbo inspekcija šio pažeidimo jau nebetiria. Pasak I.Judinos, šiuo atveju darbuotojai tegali kreiptis raštu į teismą, kad jiems būtų atlyginti nuostoliai.

REKLAMA

Rado pažeidimų

Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyriaus vedėjo pavaduotoja Asta Gudonienė „Sekundei“ sakė, kad Darbo inspekcija spalio 17 d. gavo informaciją, jog „Babilone“ įkurtoje parduotuvėje „Norfa“ darbuotojai turi dirbti ne pagal darbo grafiką.

Inspektoriai iš karto ėmė tirti situaciją ir rado darbo ir poilsio režimo pažeidimų.

„Dėl tikrinimo metu nustatytų norminių aktų pažeidimo įmonės vadovui buvo surašytas privalomas vykdyti reikalavimas – pašalinti nustatytus pažeidimus – ir skirta administracinė bauda“, – teigia A.Gudonienė.

REKLAMA

Nutarimas neapskųstas ir yra įsiteisėjęs. Visa informacija apie atlikto patikrinimo rezultatus yra pateikta įmonės darbuotojų atstovams.

Patikrinime dalyvavo ir darbuotojų atstovas – Samdomų darbuotojų profesinės sąjungos įgaliotas asmuo.

Teisinasi klaida

„Sekundės“ kalbintas V.Petraitis neigė išnaudojęs darbuotojus ir aiškino, kad įvyko nesusipratimas.

„Tiems žmonėms už darbą naktį tikrai buvo sumokėta. Vakar į Darbo inspekciją nunešiau lapelius, kad su darbuotojais buvo tikrai atsiskaityta. Tiesiog žmonės nenorėjo dirbti naktį, nes mano, kad jiems tai neapsimoka“, – teigė parduotuvės vadovas.

Pasak jo, iš Darbo inspekcijos susilaukė baudos todėl, kad įvykis buvo ne taip įformintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų