REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žurnalo „Glamour“ surengtuose pasaulio moterų lyderių rinkimuose Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė laimėjo metų moters vardą ir nuvyko į JAV atsiimti prizo. Ta proga vertėtų priminti, kad anglų kalbos žodžio „glamour“ pradinė reikšmė – užkeikimas, kuriuo kas nors apžavi aplinkinius.

REKLAMA
REKLAMA

Glamūriškoji D. Grybauskaitė Kolumbijos universitete papasakojo apie Lietuvos patirtį kovojant su ekonominės krizės pasekmėmis ir nurodė, kaip reikia gaivinti pasaulio ekonomiką. Mūsų šalies vadovė teigė, kad globali krizė turi sulaukti ir globalaus atsako, todėl pasaulio valstybės privalo imtis bendrų priemonių, kad įveiktų ekonomikos iššūkius.

REKLAMA

„Bendros priemonės“ skamba gana neapibrėžtai. Jei būtų namuose, D. Grybauskaitė, aišku, nevengtų pasakyti, kurie pareigūnai dirba gerai, o kuriems geriau išsikraustyti stalčius ir apleisti postą.

Manau, kad ir dėl pasaulio lyderių D. Grybauskaitei aišku, kurie dirba, o kurie tiktai vaidina. Tačiau negi dabar rodysi pirštais ir aiškinsi, kuriems reikia atsistatydinti. Juolab kad galingiausios pasaulio valstybės kapstosi iš krizės atskirai. „Bendrųjų priemonių“ nematyti.

REKLAMA
REKLAMA

JAV paskelbė apie dar vieną krizės įveikimo planą – jau antrąjį nuo pasaulio finansų krizės pradžios. Abiem atvejais dolerių paimta „iš oro“. Per pirmąjį Federalinių rezervų sistema (FED) tiesiog pasakė, kad turi daugiau nei trilijoną naujų dolerių. Už juos supirko iš bankų mažai likvidžius, nuvertėjusius vertybinius popierius – vadinamuosius „toksinius aktyvus“. FED pasiėmė beveik bevertį šlamštą, o bankai įgijo gražučių dolerių.

Antrasis planas panašus į pirmąjį tuo, kad FED nusipirks JAV valstybinių obligacijų už 600 milijardų dolerių, kurie ir vėl paimti „iš oro“. Šįkart jie nukeliaus į finansų ministerijos „spintutę“. Tikimasi, kad su milijardais valstybė nepuls bukai lopyti biudžeto deficito, o ims gaivinti ekonomiką – dalyti užsakymus į kairę ir į dešinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie pastarąjį Amerikos „pučiamą“ gelbėjimo ratą Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schäuble pasakė nediplomatiškai: „JAV pasimetė“.

Pridurkime, kad nuo tokių dalykų gali pasimesti ir kiti. Pavyzdžiui, kaip į pinigų perkėlimą „iš oro“ į „spintutę“ reaguoja Lietuvos finansų ministrė Ingrida Šimonytė, kuri negali to padaryti?

O aplinkybės juk verčia finansų ministrę iš kur nors prasimanyti pinigų. Apžavus skleidžianti Lietuvos prezidentė priekaištavo dabartinei Vyriausybei, kad ši per mažai traukianti pinigų iš „šešėlio“. I. Šimonytė atrado ne mažiau glamūrišką atsakymą – Tamsta vade, vienas milijardas iš šešėlio bus ištrauktas.

Gal I. Šimonytę taip pat reikėtų apdovanoti? Už tai, kad ji Lietuvoje išrado „oro“ ir „spintutės“ analogą. Jį vadina „šešėliu“. Tačiau ar tai nereiškia, kad šiame „spintučių“ ir „šešėlių“ pasaulyje pasimetę visi? Kažin kokios gali būti pasimetusių Vyriausybių „bendros pastangos“, už kurias agituoja prezidentė?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų