REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Lapkričio 15 d. su vienos dienos darbo vizitu į Lietuvą atvyko Danijos gynybos ministrė Gitte Lillelund Bech.

REKLAMA
REKLAMA

Krašto apsaugos ministerijoje vyksiančiame susitikime Gitte Lillelund Bech su Lietuvos krašto apsaugos ministre Rasa Juknevičiene aptars dvišalį, taip pat Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimą karinėje srityje, šalių dalyvavimą tarptautinėje operacijoje Afganistane, artėjantį NATO šalių ir vyriausybių vadovų susitikimą Lisabonoje ir kitus klausimus.

REKLAMA

Gitte Lillelund Bech Danijos gynybos ministre buvo paskirta šių metų vasarį.

Lietuva ir Danija aktyviai bendradarbiauja gynybos srityje

Šiuo metu svarbiausias yra projektas LITBRIG, pagal kurį Danijos patarėjų grupė nuolat konsultuoja Lietuvos, Latvijos ir Estijos sausumos pajėgų štabus ginkluotųjų pajėgų atitikimo NATO reikalavimams klausimais. Nuo 2006 metų MPB „Geležinis Vilkas“ yra priskirta Danijos divizijai. Priskyrimo proceso esmė – sudaryti galimybes Lietuvos brigadai pasiekti techninį, doktrininį ir procedūrinį sąveikumą su Danijos kariniais vienetais, siekiant dalyvauti bendrose operacijose. Toks priskirimas Lietuvos brigados kariams taip pat suteikia galimybes dalyvauti divizijos lygmens mokymuose.

REKLAMA
REKLAMA

Plėtojant dvišalį bendradarbiavimą sėkmingai baigti projektai LITART ir LITBAT. Pagal projektą LITART Danijos karinės pajėgos parengė Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono personalą, perdavė ginkluotės, įrangos ir amunicijos. Pagal projektą LITBAT parengtas MPB „Geležinis Vilkas“ priklausantis Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotasis pėstininkų batalionas yra pilnai pagal NATO standartus parengtas dalinys.

Lietuva ir Danija taip pat aktyviai bendradarbiauja karinių mokymų srityje. Pernai įvairiuose kursuose, seminaruose ir pratybose Danijoje dalyvavo apie 200 Lietuvos kariuomenės karių. Danijos kariai taip pat nuolat atvyksta į Lietuvoje rengiamas pratybas, o lietuviai – į mokymus Danijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Danija yra suteikusi didelę materialinę paramą vystant Lietuvos kariuomenės pajėgumus – ginkluotės, logistikos priemonių, valdymo sistemų ir kt. Pavyzdžiui, šiemet buvo baigtas įgyvendinti 2007 metais pradėtas projektas, pagal kurį Lietuva iš Danijos įsigijo tris daugiafunkcinius patrulinius laivus.

Šalių kariai taip pat kartu tarnauja tarptautinėse operacijose. Šiuo metu Danijos atstovai dalyvauja Lietuvos vadovaujamoje Goro provincijos atkūrimo grupės misijoje Afganistano.

Lietuvai tapus NATO nare, Danija buvo tarp pirmųjų šalių, kurios siuntė savo karius ir naikintuvus dalyvauti NATO oro policijos misijoje Baltijos valstybėse.

REKLAMA

Su Danija taip pat bendradarbiaujama įgyvendinant ir įvairius Baltijos šalių projektus, tarp jų – Baltijos priešmininės kovos eskadros BALTRON, Baltijos oro erdvės stebėjimo sistemos BALTNET, Baltijos gynybos koledžo BATDEFCOL Tartu, Estijoje. Šių metų pirmąjį pusmetį Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono kariai kartu su kariais iš Estijos ir Latvijos Danijos divizijos sudėtyje buvo priskirti budėti NATO greitojo reagavimo pajėgose.

Šalių bendradarbiavimas gynybos srityje grindžiamas 1994 metais pasirašytu Lietuvos ir Danijos gynybos ministerijų susitarimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų