REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas yra haute couture? Kuo pret-a-porter skiriasi nuo resort ar pre-fall? Ką vadiname tomboy ar vamp stiliumi? Šie ir dar daugybė kitų klausimų mada mėgėjiškai besidominčiam žmogui turbūt iškyla ganėtinai dažnai. Nemažai laiškų su prašymais paaiškinti vieną ar kitą sąvoką sulaukiu ir aš, tad išgirdusi pasiūlymą sukurti nedidelį ir aiškų pagrindinių mados terminų žodynėlį pagalvojau, jog tai – tikrai nebloga mintis. Taigi susirašiusi visas svarbiausias ir dažniausiai vartojamas sąvokas pabandžiau kiekvieną jų paaiškinti kuo trumpesne ir „suprantamesne“ kalba. Tikiuosi, jog pravers!

REKLAMA
REKLAMA

B

Baby doll – dažniausiai trumpas ir berankovis palaidinės ar suknelės siluetas, kuris po krūtine yra suveržtas, o žemyn einąs audinys paliekamas laisvas ir platėjantis. Šio modelio drabužiai neretai primena vaikiškas ar lėlių sukneles, tad plačiai naudojami hipiškose ar itin jaunatviškose kolekcijose (pavyzdžiui Miu Miu, Chloe, Sonia Rykiel, John Galliano mados namų kūriniuose).

REKLAMA

Balerinos – sulietuvintas ballet flats pavadinimas, kai omenyje turimas klasikinis lygiapadžių batelių apvalaina nosele modelis. Neretai tokie bateliai vadinami ir banana flats, tačiau dažiausiai „balerinas“ ir „bananus“ skiria tai, kad antrasis modelis yra parauktas guma ir pėdą laiko it kojinė.

Birkin – turbūt dažiausiai vartojamas žodis, kai kalbama apie klasikinius rankinių modelius. Birkin yra 1984 metais Hermes mados namų sukurtas ir aktorės-dainininkės Jane Birkin garbei pavadintas rankinės modelis, šiandien tapęs legendinės įstaigos vizitine kortele.

REKLAMA
REKLAMA

Black tie – vakarinis aprangos kodas, kuris dažniausiai privalomas oficialiuose priėmimuose, pobūviuose, prabangiuose vakarėliuose. Vyras turi dėvėti smokingą (varlytė, vadinamasis dinner jacket, balti marškiniai, juodi batai ir juodos kojinės – privalomos detalės), o moteris – kokteilio (tačiau ne vakarėlių, o kiek konservatyvesnę) arba vakarinę suknelę, avėti dailias basutes arba batelius, rankose laikyti derančią delninukę.

Boho chic – stiliaus pakraipa, madingiausius sezono elementus supinanti su švelniu bohemišku, kartais šiek tiek hipišku stiliumi. Šiai pakraipai būdinga raštų ir ornamentų gausa, sluoksniavimas, daug įvairių aksesuarų, vintage bei naujų detalių maišymas ir derinimas tarpusavyje. Puikiausias boho chic pavyzdys – Mary Kate Olsen.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Boot-cut – džinsų modelis, kai iki apatinės kelių dalies ar blauzdų kelnės yra ganėtinai siauros, o nuo blauzdos iki galo šiek tiek išplatėja ir įgauna švelnią varpelio formą.

Boyfriend jeans – vadinamasis vaikino džinsų modelis, pasižymintis laisvumu, platumu, liemens žemumu, neretai tokių džinsų galai palenkti, keliai truputį nutrinti. Dažnai prie jų derinamos petnešos, lygiapadžiai bateliai.

Breton – pasakymas breton stripes dažniausiai vartojamas, kai omenyje turimas horizontaliai juodai-baltai dryžuotas audinys.

REKLAMA

Brogues – vyriškas (tačiau labai populiarus ir tarp moterų) batelių modeliu, pasižymintis žemu kulnu, švelniai smailėjančia nosele, labai „stipriu“ siluetu (dažniausiai tokie batai siuvami iš itin kietos odos), suvarstymu raišteliais, tarsi sulopytu odiniu paviršiumi. Neretai tokių batelių oda dekoruojama mažomis skylutėmis, derinami du kontrastingi odų atspalviai (pavyzdžiui tamsiai ruda ir balta).

Buduaras – iš tiesų šis žodis reiškia nedidelį pasiturinčios moters kambarį, skirtą artimiems pažįstamiems priimti ar atliekantį privačios drabužinės funkciją, tačiau mados pasaulyje buduaras (pranc. Boudoir) pastaruoju metu reiškia švelnios erotikos ar apatinių drabužių tapimo viršutiniais tendenciją, t.y. nėriniuotos šilkinės suknelės, apatinukus primenančios palaidinės ir pan.

REKLAMA

D

Defile – pranc. podiumas, nors dažnai prancūzų mados tinklalapiuose rasite užrašus „defile printemps-ete“ (pranc. pavasario-vasaros podiumai), kurie reikš tiesiog tam tikro sezono pristatymus.

Dendis – sąvoka, apibūdinanti 18-19a. Britanijos jaunus ir išvaizdai bei manieroms daug dėmesio skiriančius mėlyno kraujo kilminguosius arba vidutinės klasės vaikinus. Dendžiu vadinamas vaikinas rūpinasi savo apranga, higiena, turi puikų skonį, stiliaus pajautimą, domisi mada, tačiau nepamiršta pasirūpinti ir savo manieromis, taisyklinga kalba, bendruoju išprusimu (literatūra, menas, mokslo naujienos).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Draperija –dekoratyvinis audinio sluoksnis, pasižymintis laisvu kritimu ir sudarantis lengvumo įspūdį, kai atrodo, jog audinys „teka“ it vanduo. Paprasčiausias pavyzdys – senovės graikų togos, kai šviesiam per petį permetamam audiniui buvo leidžiama laisvai kristi ir sudaryti dailias klostes.

F

Fashionista – mados auka, akylai sekanti naujausias tendencijas ir bet kokia kaina kuo skubiau jas pritaikanti ir savo aprangoje. Fashionistomis pavadinčiau daugumą vadinamųjų stiliaus blogerių, kurios/kurie visad atrodo it ką tik nulipę nuo podiumo.

REKLAMA

Fast fashion – greitosios mados reiškinys, kai didžiosios korporacijos (Inditex grupė su Zara, Bershka, Pull&Bear, Mango, Stradivarius, koncernai H&M, Topshop) akimirksniu nukopijuoja geriausius podiumų hitus, juos pritaiko plačiajai rinkai ir paleidžia į prekybą. Jų dėka galime džiaugtis Chloe primenančiais palenktais šortukais ar platforminėmis basutėmis, įtartinai panašiomis į Burberry modelį. Tiesa, už dešimteriopai mažesnę kainą.

Faux (fake) – netikras, dirbtinis. Dažniausiai vartojama sąvoka Faux (fake) fur, kai kalbama apie dirbtinį kailį. Tiesa, Karlui Lagerfeldui žodis „fake“ nelabai patinka, tad žiemos 2010-2011 kolekcijos dirbtinius kailius jis pavadinimo savaip – fantasy fur.

REKLAMA

Fedora – klasikinis kasdienės skrybėlės modelis, perjuostas kaspinu. Fedoros nėra plačiabrylės, jų šoneliai truputį palenkti viršun, o priekis – žemyn. Ši sąvoka pradėta vartoti dar 1891 metais.

Flapper – taip trečiame XXa. dešimtmetyje buvo vadinamos dabartinių it girls krikštamotės – žodis „flapper“ apibūdino jaunas, stilingas, džiazą ir šokius mėgusias, lūpas ryškiai dažiusias, siauras sukneles dėvėjusias ir plaukus bob stiliumi šukavusias merginas. Šiandien šis terminas dažniausiai vartojamas kalbant apie flapper sukneles – tiesaus silueto trumpas sukneles, dekoruotas kutais ar karoliukais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Futurizmas – stiliaus pakraipa, orientuota į ateitį. Futuriškais vadinami tie siluetai, kurių konstrukcijos ganėtinai sudėtingos, nedaug detalių, šiek tiek nenatūralūs ir skulptūriški modeliai. tokie drabužiai dažnai siuvami iš modernių audinių, juose vyrauja metališkos spalvos. Geriausias futurizmo pavyzdys šiuolaikinėje madoje – Balenciaga dizainerio Nicholas Ghesquiere kūriniai.

H

Haute couture – aukštoji mada. Iš tiesų tai yra tarytum atskira meno šaka, drabužį paverčianti ne tiesiog savo funkciją atliekančiu daiktu, bet tikru meno kūriniu. Haute couture (arba tiesiog couture) drabužiai yra siuvami tik Paryžiaus Aukštosios Mados Sąjungos patvirtintų mados namų ateljė, kur viskas atliekama rankomis ir naudojami tik aukščiausios kokybės audiniai, dekoratyvinės detalės, neretai net brangakmeniai. Prie vieno aukštosios mados kūrinio profesionalios siuvėjos neretai praleidžia net kelias savaites, nes net smulkiausios detalės turi būti pritvirtintos rankomis. Haute couture kolekcijos kuriamos dukart per metus (pavasario/vasaros ir rudens/žiemos sezonams) ir pristatomos Paryžiuje sausio ir liepos mėnesiais.

REKLAMA

I

Ikona – asmenybė, savo asmeniniu stiliumi visai industrijai padariusi didžiulę įtaką. Prie mados ikonų galima priskirti ir legendines populiariosios kultūros žvaigždes (Audrey Hepburn, Grace Kelly, Jane Birkin, Jeacqueline Kennedy), ir šiandienines stilingas įžymybes (Mary Kate Olsen, Chloe Sevigny, Miroslava Duma), ir įtakingiausius mados industrijos asmenis (Gabrielle Chanel, Yves Saint Laurent, Carine Roitfeld, Diana Vreeland, Karl Lagerfeld).

It girl – be galo populiari sąvoka, apibūdinanti jaunas, stilingas, populiarias ir pasiturinčias vakarėlių liūtes, kurios visad vilki pačius madingiausius ir brangiausius drabužius, pasižymi geru skoniu, yra sekiojamos fotografų ir sėdi pirmosiose pristatymų eilėse. Pasaulis žavisi jų išvaizda, stiliaus pasirinkimais, tad šios merginos neretai sėdi ir pirmosiose dizainerių pristatymų eilėse bei šypsosi iš žurnalų viršelių. Dabartinėmis it merginomis įvardinčiau Olivią Palermo, Sienną Miller, o legendine bei pačia garsiausia yra laikoma Andy Warholo mūza Edie Sedgwick.

REKLAMA

K

Kelly – dar vienas Hermes rankinės modelis, pavadintas Monako kunigaikštienės ir aktorės Grace Kelly garbei. Originalus modelis pasirodė dar ketvirtajame dešimtmetyje, tačiau vardą Kelly gavo tik 1956 metais, kai tuo metu nėščia G.Kelly savo mėgstamiausia Hermes rankine nuo paparacų bandė paslėpti apvalėjantį pilvuką.

L

Le Smoking – legendinio prancūzų dizainerio Yves Saint Laurent'o 1966 metais sukurtas klasikinis moteriško kostiumo modelis, susidedantis iš dailaus klasikinio švarkelio ir plataus modelio kelnių. Šis kostiumas išpopuliarėjo, kai septintojo dešimtmečio pabaigoje baltą le smoking dažnai dėvėdavo aktorė ir mados ikona Bianca Jagger. Pavyzdys

REKLAMA
REKLAMA

Loafers – nesuraišiojami bateliai, kuriuos galima tiesiog „įsispirti“. Dažniausiai jie pasižymi apvalaina nosele, lygiu padu, gali būti dekoruojami mažyčiais kuteliais, primenančiais mokasinus. Tradicinis loafers modelis tinkamas tiek vyrams, tiek moterims, yra vadinamas elegantiška laisvalaikio avalyne, tad tokie batai siuvami iš šviesios (smėlinės, kakavinės) odos.

Louboutin – „lubutenais“ sutrumpintai vadinami avalynės dizainerio Christiano Louboutino sukurti raudonpadžiai aukštakulniai, mados industrijoje laikomi kokybės ir mados išmanymo simboliu, tad savo spintoje turėti nors vienu raudonpadžius yra prestižo reikalas. Šių batelių skiriamuoju ženklu ir dizainerio vizitine kortele tapęs raudonas padas netikėtai atsirado, kai pats C.Louboutinas, norėdamas suteikti savo kurtai avalynei kažką naujo ir netikėto, vienos bendradarbės raudonu Chanel nagų laku pabandė nulakuoti vienos aukštakulnių padą.

M

Manolo – „manolais“ sutrumpintai vadinami kito avalynės dizainerio ispano Manolo Blahnik bateliai, pasižymintys ypatingu puošnumu, labai aukšta kokybe, originaliu dizainu. Vieno išskirtinio bruožo „manolai“ neturi, tačiau pats M.Blahnik savo kūriniuose neretai naudoja įmantrius barokinius elementus, nemėgsta labai aukštų pakulnių.

REKLAMA

Minimalizmas – stiliaus pakraipa, išplitusi dešimtajame XXa. dešimtmetyje. Minimalistinę madą ar tiesiog tendenciją atpažinti itin lengva dėl labai paprastų (neretai griežtų, kartais nepabrėžiančių figūros) siluetų, minimalaus kolorito, dekoro detalių nebuvimo. Puikiausi minimalizmo šiandieninėje madoje pavyzdžiai – Calvin Klein ir Celine mados namai.

N

New look – 1947 metų vasario 12 dieną pristatytos Christiano Dioro kolekcijos pagrindinis siluetas, pakeitęs visą tuometinį mados pasaulį ir suvokimą apie drabužio siluetą. „New Look“ terminas atsirado, kai kolekcijos pristatymą stebėjusi Harper's Bazaar redaktorė Carmel Snow atkreipė dėmesį į dar nematytą siluetą siauručiu liemeniu ir pūstu sijonu iki blauzdų ir leidinyje jį aprašė žodžiais „It's such a new look!“

O

Oxford shoes – į brogues modelį panašūs, tik kiek paprastesni trumpi suvarstomi dieniniai bateliai, neturintys jokių įmantrių detalių. Jų noselė švelniai smailėjanti, kulnas neaukštas (kartais jo visai nėra), juos įmanoma siūti tiek iš verstos, tiek iš paprastos kietos ar net egzotiškos krokodilų-gyvačių odos.

P

Power-wear (power dressing) – aprangos šaka, dažniausiai apibrėžianti dalykinio stiliaus drabužius. Juos dėvintis asmuo atrodo dalykiškai, kuria rimto ir įtakingo žmogaus įvaizdį. Moterų aprangoje ši sąvoka vartojama norint apibūdinti itin stipraus silueto dieninius apdarus, pavyzdžiui vadinamąsias verslo sukneles ar kostiumėlius.

REKLAMA

Pre-fall – vienas iš dviejų tarpinių sezonų (kitas yra „resort“), esantis tartum tikrojo rudens-žiemos sezono įžanga. Pre-fall kolekcijos pasirodo kiek ankščiau nei pagrindinio sezono kūriniai t.y. gruodžio-sausio mėnesiais, ir atskleidžia, kokią kryptį ateinantį sezoną rinksis dizaineris. Manau, jog bus kiek paprasčiau, jei duosiu pavyzdį. Pre-fall kolekcijos pasirodo gruodį, o tikrosios rudens kolekcijos – per mados savaitę vasario pabaigoje. Taigi, pavyzdžiui, dizainerio Stefano Pilati pre-fall kolekcijoje, pasirodžiusioje gruodį, matome gausybę šilko, laisvų rytietiškų siluetų. Tai yra tartum užuomina į tai, ką pamatysime per pagrindinės rudens-žiemos sezono kolekcijos pristatymą, t.y. turbūt vėl pamatysime šilką, kažkokias užuominas į pre-fall kolekcijoje matytus laisvus siluetus. Žinoma, pre-fall nebūtinai turi būti užuomina į konkrečius ateities darbus, nes kartais tai tampa kiek kuklesnių ir kasdienai labiau tinkančių drabužių linija arba tampa tiesiog kokia nors gražia mados namų tradicija (pavyzdžiui Chanel mados namai kiekvieną tarpsezoninę kolekciją skiria vis kitam pasaulio miestui ar kultūrai).

Pret-a-porter (ready-to-wear) – štai čia jau turimi omenyje du pagrindiniai mados pasaulio sezonai – pavasario-vasaros ir rudens-žiemos, kai per šiems sezonams skirtas mados savaites dizaineriai pristato būtent šiltajam arba šaltajam sezonui skirtas kolekcijas. Iš pavadinimo nesunku suprasti, kad šie „dėvimieji“ drabužiai yra skirti kasdieniam dėvėjimui, nustato pagrindines sezono tendencijas ir atskleidžia mados namų kryptį konkrečiam sezonui. Pavasario-vasaros mados savaitės vyksta rugsėjo ir spalio mėnesiais (pristatomos kolekcijos, skirtos kitų metų šiltajam sezonui), o rudens-žiemos vyksta vasario-kovo mėnesiais (pristatomos kolekcijos, skirtos kitam rudeniui ir žiemai).

REKLAMA

PS1 – į žodynėlį neįtraukti šio termino būtų tiesiog nuodėmė. PS1 – Niujorko mados namų Proenza Schouler rankinės modelis, tapęs tikru hitu visoje industrijoje. Kokia jo sėkmės paslaptis? Itin patogus ir praktiškas portfelį primenantis modelis, puiki kokybė, aukščiausio lygio oda. Šiandien PS1 rankinės išperkamos akimirksniu, tad turėti tokį portfelį yra it priklausyti uždaram elitiniam klubui.

Pump – Klasikinis aukštakulnių batelių modelis, neturintis jokių sagtelių ar papildomų apie kulkšnį einančių raištelių.

R

Resort – toks pat tarpinis sezonas kaip ir pre-fall, tik skirtas šiltajam sezonui. Resort kolekcijos pristatomos dažniausiai liepos mėnesį (prieš pagrindinę pavasario-vasaros mados savaitę, vykstančią rugsėjo-spalio mėnesiais) ir atkleidžia dizainerių idėjas artėjančiam ready-to-wear sezonui.

Retro – sąvoka, apibūdinanti praeityje vyravusį stilių. Dažniausiai tai būna nuoroda į ketvirtąjį-šeštąjį XXa. dešimtmečius, pavyzdžiui Prada rudens-žiemos 2010 kolekcija su gausybe penktąjį dešimtmetį primenančių sijonų buvo įvardinta kaip įkvėpta retro stiliaus.

Recessionista – 2008 metais JAV išpopuliarėjusi sąvoka, kai per daugelio fashionistų pinigines „kirtusi“ recesija privertė ieškoti būdų, kaip su minimaliu biudžetu sukurti kuo madingesnį įvaizdį. Taigi recessionistomis vadinamos tos merginos, kurios net su minimaliausiomis išlaidomis sugeba atrodyti itin stilingai bei madingai. Recesija – tikras secondhandų aukso amžius, nes ten dar niekada nesilankė tiek mados aukų!

REKLAMA

Rock chic – stiliaus pakraipa, 2008 metų pabaigoje išpopuliarinta Balmain dizainerio Christophe Decarnin, kuris madingus it girls atributus (siauručius džinsus, šiek tiek blizgesio, aukštakulnius) sumaišė su glam rock eros stiliumi (oda, plėšyti audiniai, ryškios spalvos, kniedės, kontrastai, grandinės) ir taip netikėtai išrado tikrą aukso formulę, mados namams kaipmat atnešusią didžiulę komercinę sėkmę. Rock chic stilius pasižymi madingų detalių derinimu su metalu puoštais aksesuarais ir batais, ryškiomis kontrastingomis spalvomis (raudona, juoda, balta), daug odos (baikeriški švarkeliai, siaurutės odinės kelnės, liemenės).

S

Sample size – vadinamieji pavyzdiniai dydžiai, pagal kuriuos dizaineriai kuria drabužius, taigi turimas omenyje tradicinis nulinis modelių dydis.

Secondhand – antrų rankų, dėvėtų drabužių ar tiesiog „skudurų“ parduotuvės, itin suklestėjusios per didžiąją pasaulinę krizę 2008-2010 metais, kai išplito ir recessionistų kultas.

Smart casual – aprangos kodas, reikalaujantis ganėtinai kasdieniškos ir paprastos aprangos, tačiau ji turi būti tvarkinga ir, jei tik įmanoma, nors truputį puošnesnė už laisvalaikio aprangą. Dažniausiai smart casual siūloma rinktis einant į neformalius renginius (draugiškas kompanijos darbuotojų susitikimas ir t.t.), neretai tai būna tiesiog darbinė apranga tose įstaigose, kur nereikalaujama dėvėti tam tikros uniformos ar formalaus kostiumo. Smart casual apranga dažniausiai suprantama kaip tiesiog dailus madingų (bet tvarkingų t.y. geriau neplėšytų ar nenutrintų) džinsų ir švarko/marškinių derinys su paprasta kasdiene avalyne, vyrai kartais gali pasirišti ir madingo modelio kaklaraištį.

REKLAMA

Sport chic – dar viena stiliaus kryptis, itin greitai išpopuliarėjusi per vasaros 2010 mados savaites. Ji pasižymi lengvo sportinio stiliaus derinimu su mums įprasta kasdiene apranga, pavyzdžiui siauručių džinsų ir švarkelio derinį pakeičia kiek platesnės ir sportinį modelį primenančios kelnės susiaurintu galu ir tas pats klasikinis švarkelis. Šią tendenciją „pasigavo“ net elegantiškieji Bottega Veneta mados namai, klasikinį power dressing stilių atnaujinę būtent tokių kelnių guminiu liemeniu ir patogių sportinių palaidinukių pagalba.

Streetstyle – gatvės stilius. Šiandien šis terminas dažniausiai vartojamas kalbant apie vadinamuosius gatvės stiliaus fotografų tinklaraščius (Jak and Jil, The Sartorialist, Garance Dore, Facehunter ir t.t.), kuriuose mėgėjai fotografai publikuoja gatvėje sutiktų labai stilingų praeivių nuotraukas, neretai įkvepiančias ne vieną mados gerbėją. Per mados savaites streetstyle sąvoka įgauna šiek tiek kitokią prasmę, nes tada stebimi beveik tik mados industrijos atstovai (redaktoriai, žurnalistai, modeliai), kurių dėvimi drabužiai įtakoja visą gatvės madą ir jos raidą, tartum nurodydami, kaip naujausias tendencijas galima pritaikyti kasdienėje aprangoje neatrodant lyg ką tik nulipus nuo podiumo, tačiau išlaikant pagrindinę sezono stiliaus kryptį.

REKLAMA

Studio 54 – iš tiesų tai yra aštuntajame dešimtmetyje Niujorke veikęs klubas, tapęs tikru disco eros simboliu. 1977 metais atsidariusiame klube lankėsi tik garsiausios ir stilingiausios įžymybės, diktavusios ne tik populiariosios kultūros, bet ir aprangos madas. Tad kai mados industrijoje yra minimas Studio 54 pavadinimas, reikia suprasti, jog tai – užuomina į disco stilių, Biancos Jagger, Jerry Hall, Debbie Harry, Halstono auksinius laikus, blizgesį, platėjančius siluetus, le smoking bei kitus to meto mados atributus.

T

Tomboy – stiliaus krytis, tikrą fashionistų susidomėjimo bangą sukėlusi 2009 metų vasaros sezoną. Tomboy stilius yra unikali nerūpestingo berniukiško stiliaus atmaina, kai jaunos panelės (neveltui šią tendenciją išpopuliarino manekenės...) į savo aprangą nevengia įmaišyti detalių, atkeliavusių tartum iš vaikino spintos – per didelių marškinių, petnešų, skrybėlių, platokų boyfriend stiliaus džinsų, Oksfordo ar brogues stiliaus batelių.

Tribal – šis terminas vartojamas norint apibūdinti senovinius egzotiškų šalių raižinius primenančius ornamentus ir jų panaudojimą šiandieninėje madoje. Tribal raštai atrodo lyg nukopijuoti nuo senovės civilizacijų meno kūrinių, juose dažnai susipina dvi kontrastingos ryškios spalvos, abstraktūs veidų, augalų motyvai. Taip margintus audinius labai mėgsta dizaineris Dries Van Noten, kartais ir Niujorko mados veteranas Oscaras de la Renta.

Trompe l'oeil – pranc. akies apgavystė. Tai yra ypatinga mezgimo technika, kai mezgant lygiu raštu ir tik keičiant spalvas išgaunamas itin realistiškas piešinys. Turbūt ne kartą būsite matę dailius tamsius megztukus, kurių apykaklė papuošta šviesiu išmegztu kaspinu, atrodančiu it piešinys. Šią techniką mėgsta See by Chloe mados namai, žaismingoji prancūzė Sonia Rykiel.

U

Unisex – dešimtajame XXa. dešimtmetyje išpopuliarėjusi drabužių tendencija, tartum „ištrynusi“ skirtumus tarp moteriškų ir vyriškų drabužių. Paprastas tiesus kelnių modelis, klasikiniai švarkai, lygiapadžiai brogues bateliai... Visos šios garderobo detalės tinkamos tiek vyrams, tiek moterims, tad ir yra vadinamos unisex – bet kuriai lyčiai.

V

Vamp – stilius, kurio ištakos siekia dar XXa. pradžią, kai nebyliojo kino aktorės, įkūnydavusios lemtingas moteris-žudikes, pavojingos savo herojės charakterį „paryškindavo“ itin blyškia oda, sodrios tamsios spalvos lūpomis, griežta elegancija ir taip sukurdavo moters-vampyrės įvaizdį. Paskui vamp išsirutuliojo į klasikinį stipriosios femme fatale stilių ir tiesiog tapo kraujo raudonumo lūpų, juodų akių, tamsių plaukų, porcelianinės odos ir figūrą paryškinančių drabužių sinonimu.

Vintage – „vintažiniais“ vadinami seni drabužiai, aksesuarai ir kiti daiktai, kurie puikiai tinkami dėvėti/naudoti ir šiandien. Vintage daiktu galime vadinti tiek močiutės spintoje rastą dailų rankinuką, tiek senų baldų parduotuvėje pirktą šeštojo dešimtmečio sofą.

W

White tie – pats prabangiausias ir griežčiausias aprangos kodas, kurio griežtai reikalaujama dalyvaujant prabangiausiuose pobūviuose, operų premjerose, vadinamuosiuose sezono atidarymo vakaruose (kai kalbama apie vadinamąjį Londono sezoną), karališkosios šeimos/pirmosios valstybės poros priėmimuose. Vyrams privalomas juodas frakas, juodos kelnės su dviejomis satino juostelėmis, balti medvilniniai marškiniai, balta apykaklė, balta varlytė, balta liemenė, juodos ilgos šilkinės kojinės, juodi batai, baltos pirštinės. Moterims būtina dėvėti ilgą (iki žemės) prabangią suknelę uždarais pečiais (jei renginys nėra labai jau formalus – pečiai gali būti ir atviri), galima priderinti pirštinaites, šalį, batelius uždara nosele. Kartais tokiuose renginiuose leidžiama dėvėti ir tautinį kostiumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų