REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

,,Biržos makleriai gali nenusiminti: jie ne vieninteliai, atliekantys nenaudingą darbą. Į sąrašą tų, kurie nieko nedaro, kad mums šiame pasaulyje būtų geriau gyventi, pateko taip pat ir advokatai, kurių specializacija – skyrybų bylos, automobilių reklamos kūrėjai ir didžiulių rankinių gamintojai“, - rašo ,,Dow Jones Newswires“.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusių metų viduryje D.Britanijos Finansinių paslaugų tarnybos pirmininkas lordas Adairas Turneris nuliūdino daugelį bankininkų, pavadinęs jų darbą ,,nenaudingu visuomenei“.

REKLAMA

Po metų jis išvystė šią temą platesniame kontekste, spalio viduryje skaitydamas tris paskaitas Londono ekonomikos mokykloje.

Pirmojoje savo paskaitoje Turneris pamėgino išsiaiškinti, ar gali ekonomikos augimas padaryti žmones laimingesnius, ir priėjo prie išvados, kad negali.

Kalbėdamas studentų ir dėstytojų auditorijai jis pasakė: ,,Nėra tvirto ryšio tarp ekonomikos augimo ir tam tikrų žmogaus gerovės kriterijų, jei kažkieno pajamos pasiekia tokį lygį, koks buvo daugelyje išsivysčiusių šalių prieš keletą dešimtmečių."

REKLAMA
REKLAMA

Čia yra du aspektai.

Prekių vartotojui ar paslaugų gavėjui egzistuoja persisotinimo problema. ,,Jei jūs turite paltą, su kuriuo šilta, antrasis paltas labiau jūsų nesušildys ar bent jau geriau jums su juo nepasidarys“.

Kita problema yra spietimasis į krūvą. Kuo žmonės tampa turtingesni, tuo labiau jiems tenka konkuruoti su kitais, norint gauti konkrečiai vietovei specifinių prekių ar paslaugų, tarkime, atostogas pajūryje ar namą prestižinėje vietoje.

Kuriuo aspektu nagrinėti čia įsiterpiantį automobilių reklamos kūrėją?

Pagal A. Turnerio teoriją, advokatų  ir ypač tų, kurių specializacija – skyrybų bylos, veikla dažniausiai susijusi su paskirstymu. Norint kažką laimėti savo klientui ar klientei, tą kažką būtina atimti iš buvusios jo žmonos ar jos vyro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

,,Liūdna, bet būtent tai ir vyksta daugelyje finansines paslaugas teikiančių bendrovių“, - sako A. Turneris.

Ypač blogos žinios, kad kuo visuomenė turtingesnė, tuo daugiau žmonių užsiima veikla, susijusia su paskirstymu.

Jis tvirtina: ,,Pats mūsų turtėjimo procesas sukuria daugiau galimybių ... veiklai, susijusiai su paskirstymu“.

Blogiausia tiems, kurie bando įžvelgti ryšį tarp atliekamo darbo vertingumo ir už jį gaunamo atlygio.

,,Lengva pastebėti, kad veikla, susijusi su paskirstymu, dažnai yra gana gerai apmokama. Daugelio turtingų visuomenių skiriamasis bruožas yra tas, kad geriausiai apmokami žmonės pasišvenčia darbui, kuris negali padaryti žmonijos laimingesnės“.

Čia peršasi mintis: jeigu jūs uždirbate daug pinigų, greičiausiai užsiimate kažkuo nenaudingu visuomenei. Vienas ir, gal būt, ne pats blogiausias to pavyzdys – kredito įsipareigojimų neįvykdymo apsikeitimo sandorių sudarymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų