REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

89 Seimo nariai slaptu balsavimu palaikė apkaltą Krikščionių frakcijos nariui Linui Karaliui. Pašalinti Aleksandrui Sacharukui pritrūko penkių balsų: „už“ balsavo 80, “prieš“ - 24 parlamentarai. Abiem atvejais susilaikė 13 Seimo narių, panašus kiekis biuletenių buvo sugadintas.

REKLAMA
REKLAMA

Liko nepatenkinti

Nepavykus sutelkti balsų ir pasiekti vienodo sprendimo abiems parlamentarams, valdančiųjų ir Seimo opozicijos atstovai ketina kreiptis į Konstitucinį Teismą.

REKLAMA

Socialdemokratų frakcijos narys Vytenis Andriukaitis nurodė į teisinį aspektą, abejodamas, kaip Konstituciją pažeidęs asmuo gali toliau dirbti Seime.

Iniciatyvą palaiko Tėvynės Sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų Sąjungos narys Jurgis Razma. Jis pritaria, kad po apkaltos likę tam tikrų teisinių neaiškumų.

Visą dieną Seimas skyrė parlamentarų L. Karaliaus ir A. Sacharuko apkaltai. Ginčų, kaltinimų, atgailavimų ir argumentų kulminacija virto Krikščionių partijos frakcijos narės Zitos Užlytės pasisakymas, kuriame parlamentarė pranešė apie A. Sacharuko šeimą ištikusią kūdikio netektį.

REKLAMA
REKLAMA



Politinis susidorojimas

Politiniu farsu ir susidorojimu, naudingu valdantiesiems, apkaltą pavadino Seimo Krikščionių frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis.

„Valdantieji, pasinaudodami politinės valdžios galiomis, siekia perskirstyti tautos mandatus, dviems Seimo nariams pritaikydami galiojančiuose įstatymuose nenumatytą bausmę ir taip pašalindami sau neparankius parlamentarus“, – teigia Krikščionių partijos frakcijos seniūnas V. Žiemelis.

Frakcijos narė Donalda Meiželytė balsavimo dieną išplatino literatūrinį pasakos žanro pranešimą, kuriame, be kita ko, siūlė lažintis, „kad iš kiekvieno galima sulipdyti jei ne nusikaltėlį, tai nusidėjėlį“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valdantieji demonstravo susitelkimą

Gerokai anksčiau paskelbę pasiryžimą atimti Seimo nario mandatus, valdantieji kvietė ir socialdemokratus paremti apkaltą. „Mes tikimės, kad socialdemokratai, kaip atsakinga partija, pasielgs taip pat principingai ir įgyvendins konstitucinę ir savo priesaikos duotą prievolę“, - sakė premjeras Andrius Kubilius.

Mantas Varaška apkaltai apibūdinti parinko sovietinio filmuko vaikams palyginimą ir siūlė apsispręsti, kur dėti kablelį sakinyje „bausti negalima pasigailėti“.

Socdemai žadėjo padėti

Bene daugiausiai pranešimų dėl apkaltos Seimo kanalais išplatinę socialdemokratai, balsavimo išvakarėse deklaravo pagarbą Konstitucijai ir Seimo nario mandatui. Vienas partijos narių Vytenis Andriukaitis parašė ilgą laišką, jame išdėstydamas svarbiausius konstitucingumo principus ir akcentuodamas Konstitucinio Teismo nutarimų svarbą.

REKLAMA

Apsiskelbę vieningai balsuosiantys, Seimo socialdemokratai kartu išreiškė viltį, kad „valdančioji daugumos, o ypač konservatorių, nariai bus principingi ne tik svarstant opozicijos atstovų apkaltą, bet ir savų – Egidijaus Vareikio ir Manto Adomėno, galimai pažeidusių Lietuvos Konstituciją, klausimą.“

Seimo nariai dievagojasi balsuosią pagal sąžinę ir Konstituciją

„Mūsų atveju labai viskas aišku, nes Konstitucija, mūsų sąžinė ir norai sutampa – už apkaltą“, - sakė portalui „Balsas.lt“ Liberalų ir Centro Sąjungos atstovas Artūras Melianas.

REKLAMA

„Frakcija vieningai balsavo už tai, kad balsuotume pagal Konstituciją“, - sakė Lietuvos socialdemokratų partijos lyderis Algirdas Butkevičius.

Šie parlamentarai, anot Konstitucinio Teismo, šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką.

Ketvirtadienį plenariniuose posėdžiuose dalyvavo kaltinamųjų advokatai Vygantas Barkauskas ir Saulius Žentelis.

Prasidėjus posėdžiui, Seimo Pirmininkė Irena Degutienė paaiškino apkaltos proceso taisykles bei išdėstė Konstitucinio Teismo išvados esmę.

Kaltinimai konservatoriams

Aleksandro Sacharuko teigimu, apkaltą jam lėmė valdančios koalicijos lyderių kerštavimas, mat Krikščionių partijos frakcija, kurioje jis dirba, neprisidėjo prie valdančios koalicijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsakydamas į Seimo narių klausimus, A. Sacharukas pareiškė, kad į apkaltą jį atvedė premjeras ir konservatorių lyderis Andrius Kubilius, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė ir premjero patarėjas Virgis Valentinavičius.

Seimo nutarimas dėl Seimo narių A. Sacharuko ir L. Karaliaus mandato panaikinimo turi būti priimamas slaptu balsavimu. Remiantis Konstitucija, Seimo narius, šiurkščiai pažeidusius Konstituciją arba sulaužiusius priesaiką, Seimas gali pašalinti iš užimamų pareigų ar panaikinti Seimo nario mandatą 3/5 visų narių balsų dauguma.

REKLAMA

Pasimokė?

Į Seimo narių klausimus atsakydamas L. Karalius teigė, jog niekuomet nebūtų vykęs į kelionę, jeigu būtų žinojęs, kad už tai jam gresia netekti Seimo nario mandatą. „Jeigu būčiau žinojęs, kad už tai man gali grėsti toks sudėtingas procesas, kuris atims tiek daug gerbiamo Seimo laiko ir energijos, aš tikrai būčiau net nevykęs į tą kelionę“, - sakė jis.

Jis dievagojosi pasimokęs. „Tai, kad pasielgiau neatsakingai,be abejo, yra mano jaunatviškas poelgis, manau, kad gavau tokią pamoką, už kurią dabar moku pačia didžiausia kaina“, - sakė parlamentaras.

REKLAMA

Šmaikštaujama

Seimo užkulisiuose apkaltą politikai komentuoja šmaikštaudami. Jungtinės tautos prisikėlimo partijos ir Liberalų bei centro sąjungos frakcijos atstovas Valdemaras Valkiūnas portalui „Balsas.lt“ sakė, kad jam apkalta nerūpi. „Man yra rimtesnių Konstitucijos pažeidimų. Kas mus tempė į Europos Sąjungą? Tie, kas tai padarė, dar tikrai kabės prikalti prie gėdos stulpų. Galite taip ir parašyti“, - juokdamasis aiškino jis.

Liberalų Sąjūdžio atstovas Petras Auštrevičius sakė lažybose balsavęs už tai, kad apkalta pavyks. „Manau, kad svarbus bus kiekvienas balsas. Kalbos čia nieko nepakeis, jei kas nors nepasakys ko nors stebuklingo. Visi jau apsisprendę“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinis Teismas pasisakė

Šių metų spalio 27 d. Konstitucinis Teismas konstatavo, kad Seimo nariai A. Sacharukas ir L. Karalius šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką. Teismas nustatė, kad Seimo narys A. Sacharukas pasinaudojo parlamentaro L. Karaliaus Seimo nario pažymėjimu ir plenariniuose posėdžiuose sąmoningai balsavo už jį. Seimo narys L. Karalius buvo išvykęs į užsienio kelionę ir dėl to be pateisinamos priežasties nedalyvavo Seimo plenariniuose posėdžiuose, praneša ELTA.

Tiesa, du Konstitucinio Teismo teisėjai pareiškė atskirąsias nuomones, teigdami, jog už padarytus pažeidimus abu Seimo nariai verti ne tik mandato netekimo, bet ir draudimo ateityje tapti parlamentarais. Tokią sankciją numato apkaltos teigiamas rezultatas.

REKLAMA

Gediminas Vagnorius: Lietuvos neišdavė

Krikščionių partijos pirmininkas Gediminas Vagnorius portalui „Balsas.lt“ ketvirtadienį sakė, kad pripažįsta savo bendrapartiečių nusižengimą, bet nemato prasmės atimti iš jų mandato. „Pirmiausia noriu pasakyti, kad L. Karalius ir A. Sacharukas nusižengė politinei moralei, pažeidė Seimo statutą. Jų teisinti nesirengiu. Bet jie neišdavė Lietuvos ir nepadarė sunkaus nusikaltimo, kad iš jų reiktų atimti mandatą“, - sakė jis.

Anot G. Vagnoriaus, net valdančiojoje konservatorių frakcijoje balsai skirstosi pagal tai, ar siekiama sustiprinti premjero Andriaus Kubiliaus pozicijas, atvedant į koalicijos sudėtin įeinančios Tautos prisikėlimo partijos atstovų gretas dar du žmones. Pastarieji taptų Seimo nariais, jei iškristų L. Karalius ir A. Sacharukas, kurie rinkti pagal šios, vėliau skilusios partijos sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų