REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konkurentams besiskundžiant, kad su didžiaisiais prekybos centrais kaina neįmanoma konkuruoti, „Maxima" žengė išties įžūlų žingsnį. Paėmė ir pareiškė, kad tiekėjų branginamą produkciją kompensuos savo išlaidomis. Kitaip tariant, nesvarbu, kad tiekėjai didina kainas, Maxima didėjimą padengs savo lėšomis!

REKLAMA
REKLAMA

Prieš akis akivaizdus nesąžiningos konkurencijos pavyzdys. Dar svarbiau, pati įmonė prisipažįsta tai daranti. Konkurencijos priežiūros institucijoms nereikia brautis į įmonių seifus ar vadovų namus, ieškoti slaptų dokumentų ir slaptų planų. Viskas vieša, juodu ant balto paskelbta įmonės puslapyje. http://www.maxima.lt/news/216/45/MAXIMA-siekia-islaikyti-stabilias-butiniausiu-maisto-produktu-kainas/

REKLAMA

Kur pažeidimas? Pagal dabar galiojančią Konkurencijos įstatymo 3 straipsnio 11 dalį, „Maxima" galima laikyti dominuojančiu subjektu mažmeninės prekybos rinkoje, nes šis ūkio subjektas užima daugiau nei 30 proc. rinkos (nebent būtų įrodyta kitaip). Tuomet tereikia išradingai taikyti Konkurencijos įstatymo 9 straipsnį „Draudžiama piktnaudžiauti dominuojančia padėtimi atitinkamoje rinkoje atliekant visokius veiksmus, kurie riboja ar gali riboti konkurenciją, nepagrįstai varžo kitų ūkio subjektų galimybes veikti rinkoje<...>". Ar tai, kad „Maxima" yra didelė, turi finansinių rezervų ir kompensuoja prekių brangimą, „gali riboti konkurenciją" kitų parduotuvių atžvilgiu, t.y. mažesnių, neturinčių nei derybinės galios prieš tiekėjus, nei finansinių rezervų prekių brangimui kompensuoti? Bent jau prielaidų, kurių turėtų užtekti prašymui pradėti tyrimą, manau, yra.

REKLAMA
REKLAMA

Sakote, „nusišneku"? Esate teisus. Bet čia yra iliustracija, kaip, labai norint, galima interpretuoti Konkurencijos įstatymą. Įdomu, ar bent vienas iš uoliųjų „konkurencijos gynėjų" ir „kovotojų su prekybos centrais" atkreips dėmesį į šį įstatymo „pažeidimą"? Spėju, kad ne. Dar paims ir pasakys žmonės - „nusišneki...".

LLRI blog'as

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų