REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinė Karalystė yra pasirengusi stiprinti savo bendradarbiavimą gynybos srityje su visu Šiaurės regionu, kadangi ir pati yra jo dalis. Taip Osle vykusiame kasmetiniame Šiaurės ir Baltijos šalių gynybos ministrų susitikime sakė Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Liamas Foksas (Liam Fox).

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė sakė, kad Baltijos ir Šiaurės šalių susitikimas, kurį papildė nauji dalyviai, yra labai svarbus Lietuvai. Britų gynybos sekretorius teigė, kad Lietuvą, kaip ir kitas Baltijos šalis, kartu su Šiaurės valstybėmis jie vertina kaip vientisą regioną, kuris turi daug panašumų.

REKLAMA

Krašto apsaugos ministrė po susitikimo pabrėžė, kad L. Foksas daug dėmesio skyrė naujai kylančioms grėsmėms kibernetinio ir energetinio saugumo srityse. „Lietuvai labai svarbu, kad vis daugiau NATO šalių supranta energetinio ir kibernetinio saugumo svarbą. Tikiuosi, kad ateityje stiprės ir plėsis tarptautinis bendradarbiavimas šioje srityje", - kalbėjo R. Juknevičienė.

Šioje atskiroje susitikimo sesijoje taip pat dalyvavo Lenkijos gynybos ministerijos valstybės sekretorius gynybos politikai Zbignevas Vlosovičius (Zbigniew Wlosowicz) ir Vokietijos federalinės gynybos ministerijos parlamentinis valstybės sekretorius Kristianas Šmitas (Christian Schmidt). Pasak ministrės, pirmas tokio formato susitikimas ateityje atveria galimybes aštuonių Šiaurės šalių integracijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Didžioji Britanija yra Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narė ir branduolinė valstybė, tad jos vaidmuo Šiaurės regione yra labai didelis", - telefonu sakė krašto apsaugos ministrė, cituojama Krašto apsaugos ministerijos pranešime.

Šiaurės ir Baltijos šalių susitikimo sesijoje kalbėdama apie Šiaurės šalių bendradarbiavimą krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė pabrėžė, kad Lietuva norėtų nuo 2014 m. sustiprinti Šiaurės šalių kovinę grupę. Ministrės manymu, tokią galimybę Baltijos šalims reikėtų apsvarstyti kaip regioninio bendradarbiavimo indėlį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susitikime taip pat buvo kalbėta apie bendradarbiavimo gynybos ir saugumo srityje stiprinimo iniciatyvas, apsikeista nuomonėmis Afganistano, artėjančio NATO šalių ir vyriausybių vadovų susitikimo Lisabonoje klausimais.

Taip pat ministrai tarėsi ir dėl Šiaurės ir Baltijos šalims naudingiausių projektų, skirtų tolesniam bendradarbiavimui stiprinti.

Susitikime dalyvavo Danijos, Norvegijos, Švedijos, Suomijos, Lietuvos, Latvijos, Estijos gynybos ministrai ir Islandijos gynybos departamento vadovas.

Krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė į Lietuvą grįš ketvirtadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų