REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad į šalies rinką nepateko beveik keturios tonos nesaugių greito paruošimo makaronų iš Kinijos. Šiuos maisto produktus importavo bendrovė  „Sveko“

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, vykdydami iš trečiųjų šalių importuojamų maisto produktų kontrolę bei vadovaudamiesi Europos Sąjungos skubiųjų pranešimų apie nesaugius maisto produktus ir pašarus sistema RASFF pranešimais, patikrino kinietiškų greito paruošimo makaronų siuntą – 3,86 t. Buvo paimti šių maisto produktų mėginiai laboratoriniam ištyrimui.

REKLAMA

Atlikus tyrimus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje, kilograme šių makaronų nustatyta 11,9 mg aliuminio, kas neatitinka Europos ir Lietuvos maisto saugos reikalavimų. Metalo makaronų gaminiuose neturi būti.

Vilniaus miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įpareigojo UAB „Sveko“saugiai sunaikinti šią nesaugių kinietiškų greito paruošimo makaronų siuntą.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba vykdo sustiprintą makaronų, importuojamų iš trečiųjų šalių kontrolę. Vadovaujantis rizikos vertinimo sistema, visos makaronų siuntos iš Kinijos tiriamos laboratorijoje dėl aliuminio kiekio nustatymo.

Aliuminis gali būti naudojamas maisto produktų perdirbimo metu, siekiant pagerinti jų tekstūrą (duonos produktuose, džiovintuose milteliuose, lydytame sūryje, kai kuriuose maisto prieduose). Šis metalas gali patekti į maistą iš virtuvės, kurioje yra aliuminio daiktų, iš pakuočių (aliuminio folijos ir kartono). Kai kurie augalai (arbata, įvairūs prieskoniniai augalai bei lapinės daržovės) iš dirvožemio ir vandens pasigamina natūralaus aliuminio. Nedideli šio metalo kiekiai nėra pavojingi žmonių sveikatai. Tačiau per didelis aliuminio kiekis gali turėti neigiamą poveikį, pasireiškiantį nervingumu, polinkiu į depresiją ar hiperaktyvumu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų