REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmogžudžiams nacionalistams vadovavo merginos

Rusijoje neretai susidorojama su tamsesnio gymio užsieniečiais ar išeiviais iš buvusių Sovietų Sąjungos respublikų. Įdomu tai, kad siautėjantiems neonaciams vis dažniau vadovauja dailiosios lyties atstovės.

REKLAMA
REKLAMA

Nepilnamečiai neonacistai

Primorsko krašte (Rusija) šiomis dienomis nuteisti keturi nacionalistinės grupuotės nariai. Jie kaltinami įvykdę keletą žmogžudysčių ir išžaginę paauglį. Gaujos, kuriai vadovavo 22 metų mergina, aukomis tapo ne tik išeiviai iš Vidurinės Azijos, bet ir vietiniai rusai.

REKLAMA

Kaip praneša Primorsko krašto vyriausiojo prokuroro padėjėja Kristina Iljinskaja, nusikaltimų padarymo metu trys iš keturių nusikaltėlių dar nebuvo sulaukę pilnametystės. Jaunieji neonacistai nuteisti gana ilgiems nelaisvės metams – nuo 9 iki 12 metų bendrojo režimo kolonijoje. Kaip ir pridera, griežčiausią bausmę pelnė gaujos vadeiva.

Paaugliai nusikaltimus įvykdė 2008 metų gegužės–spalio mėnesiais. „Jie nužudė du Uzbekistano piliečius, – sakė Kristina Iljinskaja. – Vienas Rusijos pilietis mirė nuo žaizdų ligoninėje. Dar keliems nukentėjusiesiems pavyko išgyventi.“

REKLAMA
REKLAMA

Savo aukas paaugliai badydavo peiliais, pjaustydavo butelio šukėmis, mušdavo rankomis, spardydavo.

2008 metų birželį Vladivostoke trys paaugliai užpuolė ir užmušė niekuo dėtą uzbeką. Jo lavoną, nuvilkę už garažų, apkrovė šiukšlėmis. Šį nusikaltimą matęs aukos pažįstamas nutarė pasipelnyti ir už tylėjimą pareikalavo 40 000 rublių, bet vietoj jų gavo peiliu. Šią savo auką skustagalviai užkasė dykynėje.

Rugpjūtį neonacistai užpuolė dar vieną uzbeką, tačiau šiam pavyko išgyventi.

Skustagalviai į gaują kviesdavo visus savo pažįstamus ir žiauriai susidorodavo su tais, kurių požiūris skyrėsi nuo jų nacionalistinių pažiūrų. Šešiolikmetis, nesutikęs stoti į jų grupuotę, buvo žiauriai išžagintas dviejų gaujos narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi teismas konstatavo, kad nuteistieji įvykdė tris žmogžudystes, vieną pasikėsinimą nužudyti ir išžagino nepilnametį. Jaunieji nacionalistai pripažinti kaltais kurstę rasinę ir tautinę neapykantą, žeminę žmogaus orumą, taip pat neteisėtai laikę šaunamąjį ginklą.

Dar viena lyderė

Tai ne pirmas kartas, kai nusikalstamai gaujai vadovauja mergina. Štai prieš mėnesį Maskvoje buvo nuteisti teroristinės grupuotės nariai, kurie, kad sukeltų nepasitenkinimą tarp įvairių konfesijų tikinčiųjų, ketino susprogdinti keletą mečečių ir cerkvių.

REKLAMA

Į teisiamųjų suolą sėdo du atvykėliai iš Volgogrado krašto: aštuoniolikmetis Davidas Bašeluckovas, pravarde Mambarezas, ir 19 metų Stanislavas Luchmyrinas. O gaujai vadovavo devyniolikmetė maskvietė Jevgenija Žichareva (beje, mokykloje ji išsiskyrė pavyzdingu elgesiu). Kaltinamieji save laikė „slavų separatistais“.

Beje, iš pradžių buvo sulaikytas ir netikras Davido brolis – Piotras Bašeluckovas, vieno Rusijos sporto, turizmo ir jaunimo reikalų ministerijos skyriaus vadovas. Tačiau greitai buvo paleistas, kadangi paaiškėjo, jog jis tik padėjo broliui pasislėpti, o pats nusikaltimuose nedalyvavo.

REKLAMA

J. Žicharevos gauja garsėjo nepaprastu žiaurumu. Šios gaujos aukomis dažniausiai tapdavo taip pat išeiviai iš Uzbekistano. O kartą „separatistai“ žiauriai nubaudė savo bendramintį.

Ikiteisminio tyrimo nustatyta, jog D. Bašeluckovas pirmasis durdavo aukai peiliu į kaklą. Pargriuvusį žmogų vėliau visi „draugiškai“ pribaigdavo. Ant vieno uzbeko, nužudyto 2009 metų sausio 14-ąją viename Maskvos parke, kūno ekspertai suskaičiavo 168 žaizdas.

O 2008 metų spalio 17 dieną vienoje Maskvos gatvių Mambarezas pamatė visiškai girtą skustagalvį paauglį. Nutaręs, jog toks elgesys žemina visus nacistus, jis nupjovė paaugliui ausį ir pasisavino jo mobilųjį telefoną. Beje, tas skustagalvis buvo toks girtas, jog pjaunant ausį net neprabudo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Na o J. Žichareva, atsidūrusi tardymo izoliatoriuje, ėmė neigti nacionalizmo idėjas. Savo laiške bendraklasiams ji pasakojo apie kalėjimo kasdienybę ir likimo drauges, kurios pasirodė besančios osetinė ir azerbaidžanietė. Laiško pabaigoje J. Žichareva tvirtina, jog gailisi dėl to, ką padarė. „Aš daugiau nebetikiu rusais!“, – užbaigia ji laišką.

Bendrojo režimo kolonijoje J. Žicharevai teks praleisti 8 metus. D. Bašeluckovas, kuris iš dalies pripažino savo kaltę, griežto režimo kolonijoje kalės 9 metus, o S. Luchmyrinas – 21 metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų