REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dešimtis milijonų kainuojanti pasų spausdinimo įranga keičiama kaip kojinės, o jos įsigijimą gaubia miglos. Valstybės auditoriai pagaliau pastebėjo metų metus vykusį valstybės lėšų garavimą. Valdžia teisinasi, kad dokumentus spausdinti reikia žaibiškai, todėl apie skaidrumą nėra kada galvoti.

REKLAMA
REKLAMA

Švaistė šiaip sau

Lietuvos piliečiams pagaliau oficialiai paaiškinta, kodėl jų asmens dokumentai kainuoja taip brangiai. Paaiškėjo, kad dešimtys milijonų litų, daugybę metų skirtų pasų bei kitų dokumentų išrašymo įrangai pirkti, buvo tiesiog išmesti. Valstybės kontrolė, atlikusi auditą Vidaus reikalų ministerijoje ir jai pavaldžiame Asmens dokumentų išrašymo centre (ADIC), konstatavo, kad dešimtmilijoninės sumos buvo nekontroliuojamai leidžiamos net ir brokuotai įrangai bei dokumentų blankams pirkti.

REKLAMA

Nustatyta, kad centras nuo pat jo įsteigimo 2002-aisiais net neišnaudojo savo pajėgumo, tačiau kitos institucijos kažkodėl taip pat pirkosi spausdinimo įrangą.

Auditoriai nustatė, kad daugiau negu pusė už beveik 8 mln. litų 2006 m. nupirktos biometrinių duomenų registravimo įrangos buvo naudota vos vienus metus, vėliau ji paprasčiausiai išmesta. Nes 2008-aisiais ADIC už rekordinę 107,6 mln. litų sumą vėl įsigijo asmens tapatybės kortelių, valstybės tarnautojų pažymėjimų blankų ir šiems dokumentams išrašyti reikalingą įrangą. 2009–aisiais centras skubiai ir, aišku, be jokių konkursų sudarė 18,8 mln. litų vertės sutartį vietinio eismo per sieną leidimų blankams įsigyti. Nors jų prireiks tik tuo atveju, jei bus pasirašytos reikiamos diplomatinės sutartys su Rusija ir Baltarusija.

REKLAMA
REKLAMA

Jų nepavyksta sudaryti iki šiol. Todėl mažiausiai už 2 mln. litų nupirktus eismo per sieną leidimų blankus teks išmesti 2011-ųjų balandį kaip neatitinkančius ES reikalavimų, mat į juos net nėra galimybės įrašyti asmens biometrinius duomenis.

Atskleista, kad ADIC įsigyta biometrinių duomenų registravimo įranga „turi trūkumų“, t. y. dėl jos strigimo didžiulių problemų patirdavo migracijos tarnybos bei konsulatai. Įrangos priežiūra nebuvo užtikrinta.

19 mln.ne nuostolis

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis tik iš dalies pritarė auditoriams, kad žala valstybei daroma dėl to, jog ADIC technologinis pajėgumas nėra pakankamai išnaudojamas, ir net įsakė atlikti įstaigos tarnybinį patikrinimą. Tačiau 19 mln. litų „ištratinimą“ nereikalingiems blankams jis pavadino visiškai nenuostolingu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva aukščiausiu lygiu veda derybas su kaimynais dėl sutarčių pasirašymo, o mes padarėme viską, kad vietinio eismo per sieną leidimų išrašymas nė dienos neužvilkintų jų įgyvendinimo“, – teisinosi R.Palaitis.

Prokurorai užmigo

Jurgis Razma, Seimo narys:

Po „Vakaro žinių“ publikacijų man buvo kilę abejonių dėl to centro veiklos efektyvumo ir skaidrumo. Buvau net rašęs paklausimą tuometiniam ministrui, jį gavau, bet negaliu komentuoti, nes atsakymas – su žyma „riboto naudojimo“. Dėl blankų, skirtų sienos perėjimui palengvinti – man tai naujiena. Jie bus reikalingi tik jei sutartys bus ratifikuotos Seime. O jei neratifikuos? Manau, teisėsauga turi atkreipti į tai dėmesį, prokuratūra galėtų būti ryžtingesnė, energingiau kelti klausimą dėl žalos padarymo. Valdininkai sakys – nepagalvojome, neįvertinome. Lyg nekalti avinėliai. O matome, kokia situacija valstybės biudžete, kokio dydžio skola. Ministras turėtų prisiimti atsakomybę.

Ignas JAČAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų