REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis Teismas (KT) antradienį skelbs nutarimą, ar kandidatus į Europos Parlamento narius gali kelti išimtinai tik politinė partija.

REKLAMA
REKLAMA

Pareiškėjas – Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas abejoja, ar tokia Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymo nuostata neprieštarauja Konstitucijai, nes dalyvavimas politinės partijos veikloje suponuoja tam tikros politinės ideologijos, įsitikinimų ar pažiūrų pripažinimą, todėl tokia nuostata neleistinai riboja piliečio, norinčio pasinaudoti savo rinkimų teise, teisę turėti savo įsitikinimus, pažiūras, nesutampančias su politinių partijų pažiūromis.

REKLAMA

Pareiškėjo nuomone, pasyviosios rinkimų teisės ribojimas pažeidžia ne tik Lietuvos Respublikos piliečių, bet ir Lietuvoje nuolat gyvenančių kitų Europos Sąjungos valstybių narių piliečių teises. Užsienio valstybių piliečiai neturi teisės būti Lietuvos politinių partijų nariais, todėl kitų Europos Sąjungos valstybių narių piliečių galimybės kandidatuoti Europos Parlamento rinkimuose yra apribotos labiau nei Lietuvos Respublikos piliečių.

REKLAMA
REKLAMA

Pareiškėjo nuomone, pagal Konstituciją nėra galima tokia Europos Parlamento narių rinkimų sistema, kai piliečiams, neįrašytiems į politinių partijų kandidatų sąrašus ar ne jų keliamiems, nėra užtikrinama galimybė dalyvauti rinkimuose į Europos Parlamentą. Be to, pasak pareiškėjo, teisės būti išrinktiems suvaržymas gali pažeisti Lietuvos Respublikos prisiimtus tarptautinius įsipareigojimus užtikrinti tarptautiniuose dokumentuose pripažįstamas teises. Kartu ginčijama Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymo nuostata gali prieštarauti Konstitucijos 135 straipsnio 1 dalyje įtvirtintam prisiimtų tarptautinių įsipareigojimų laikymosi principui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nagrinėjo administracinę bylą pagal pareiškėjo skundą atsakovui Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) dėl sprendimo atsisakyti registruoti asociacijos „Už konstitucines gyventojų teises“ pateiktą kandidatų į Europos Parlamento narius sąrašą daugiamandatėje rinkimų apygardoje.

Toks VRK sprendimas buvo pagrįstas tuo, kad pagal minėtą Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymo nuostatą kandidatų sąrašus daugiamandatėje rinkimų apygardoje registruoti gali tik politinė partija, o asociacija, kurią sudarė fizinių asmenų, esančių Europos Sąjungos piliečiais, grupė, nėra subjektas, turintis teisę kelti kandidatus.

Suinteresuotam asmeniui – Seimui Konstitucinio Teismo posėdyje atstovaus Seimo narys Vytautas Kurpuvesas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų