REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol kas pedagogams nepavyks išeiti į pensiją anksčiau – Vyriausybė neplanuoja daryti išimčių pedagogams dėl ankstesnio išėjimo į pensiją.

REKLAMA
REKLAMA

Visi su pensijų reforma susiję klausimai esą bus svarstomi bendrai, praneša LTV laida „Šiandien“.

REKLAMA

Švietimo darbuotojų atstovas tikina, kad kalbos, neva Japonijoje pedagogai po keliolikos metų darbo yra nepakaltinami, nėra vien anekdotas. Pasak jo, specialiose gydymo įstaigose Lietuvoje taip pat per daug pacientų pedagogų.

„Darėme tokį tyrimą ir nustatėme, kad tokiose įstaigose, kaip esanti Vasaros g. 5, maždaug kas devintas dešimtas   iš mūsų srities gydėsi savo ligas. O   tai yra žymiai daugiau nei pagal bendrą lygį visuomenėje“, – sakė Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksas Bružas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak profsąjungų atstovo, mokytojo profesija be abejonių priskiriama ypatingos rizikos sąrašui, todėl ir į pensiją švietimo darbuotojai turėtų išeiti anksčiau.

Tuo metu Premjeras Andrius Kubilius įsitikinęs, kad pedagogai neturėtų tikėtis išskirtinio dėmesio. Todėl bet kokie pasiūlymai dėl mokytojų ar kitų specialybių darbuotojų pensinio amžiaus ankstinimo bus svarstomi kartu su kitais pensijų reformos klausimais.

„Mes negalim išskirti atskirai vienos mokytojų grupės ir daryti dėl jų kokius nors sprendimus, nematydami visos bendros sistemos“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministras sako, kad geriausiu atveju pensijų reforma galėtų būti pradėta įgyvendinti 2012-aisiais.

Specialios darbo grupės vadovas, Vyriausybės kanclerio pavaduotojas Giedrius Kazakevičius teigia, kad vienas iš realiausių variantų pedagogams anksčiau išeiti į pensiją būtų profesinės pensijos įvedimas – anksčiau iš darbo pasitraukiantiems pensija galėtų būti mokama iš mokinio krepšelio lėšų. Vyriausybės atstovo teigimu, pasirinkus profesinės pensijos alternatyvą, tokia galimybė turėtų būti numatoma ne tik pedagogams, bet ir kitiems dirbantiems.

Švietimo darbuotojų profsąjungos skaičiavimais, 5 metais paankstinta pedagogų pensija pareikalautų 58 mln. litų.

Šiuo metu moterys Lietuvoje į pensiją išeina sulaukusios 60, vyrai – 62,5 metų.

Lina LAURINAITYTĖ, Kristina JACKŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų