REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos biurų patalpų rinkoje sunkmečiu trečdaliu nukritusios nuomos kainos artimiausiu metu gali vėl pakilti. Nekilnojamojo turto (NT) srityje dirbančių bendrovių atstovų teigimu, kainos kyla dėl pasiūlos trūkumo.

REKLAMA
REKLAMA

Sunkmečiu sustabdžius NT projektus, didmiesčiuose, ypač Vilniuje, biurų užimtumas padidėjo iki kritinės ribos – specialistų teigimu tai lems, kad artimiausiu metu biurų nuomos kainos pradės kilti.

„2010 metais tuščių biurų patalpų nepadaugėjo. Užimtumas dėl kelių paskutinių sandorių artėja prie kritinės ribos, kai savininkai galės nuomos kainas peržiūrėti ne nuomininkų naudai. Jie galės pasiūlyti ieškoti paslaugų kitur, tačiau nuomininkai nelabai jų ras“, – teigė finansų ir nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Re&Solution“ vadovas Ričardas Čepas. Pasak vadovo, kainos keisis tuomet, kai baigsis šiuo metu galiojančios trumpalaikės nuomos sutartys.

„Iki 5 proc. neužimtumo lygis turėtų išsilaikyti ateinančius kelerius metus, dėl to, kad nebus pasiūlos, nenumatoma ir greitai prasidėsiančių projektų“, – sakė R. Čepas. Jis teigė, kad 2011–2012 metais biurų nuomos kaina tendencingai kils 5 proc.

Apie biurų patalpų trūkumą kalba ir NT paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ specialistai. „Augančius patalpų užimtumo rodiklius jau veikiančiuose verslo centruose lemia vyraujanti minimali naujų biurų pasiūla: per šiuos metus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nebuvo atidarytas nei vienas didesnis verslo centras, – teigia Saulius Vagonis, „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas. – Susiklosčiusi situacija rinkoje tampa pretekstu kai kurių projektų savininkams pamažu didinti nuomos kainas.“

REKLAMA

Vilios užsieniečius

Pasak R. Čepo, pagrindinė biurų koncentracija Lietuvoje yra Vilniuje, nors Europos mastais ji – visai maža. Vienam gyventojui sostinėje tenka vos 0,6 kv. m biurų patalpų ploto, ES27 sostinėse šis rodiklis yra 10 kartų didesnis ir vidutiniškai siekia 6 kv. m. Dėl to, pasak eksperto, rinka Vilniuje turi perspektyvą vystytis, o į naujai statomus biurus įsikelti galėtų užsienio kompanijos.

„Paklausą formuos dabartinės didžiosios įmonės, valstybinės institucijos, naujos korporacijos. Yra labai gražių Lietuvos Vyriausybės vykdomų iniciatyvų Skandinavijos šalyse ir Amerikoje, o tai iš tiesų duoda naudą ir mes („Re&Solution“ – aut. past.) per pasaulinį tinklą jaučiame šias tendencijas“, – teigia „Re&Solution“ vadovas.

„Yra vadinamieji „back offices“ – pagalbiniai IT biurai, kurių veiklą planuojama perkelti į Baltijos šalis. Šiose valstybėse yra didelis nedarbas, auga spaudimas sąnaudoms ir atlyginimams, o tai tenkina tarptautines kompanijas, – sakė R. Čepas. – Tarptautinės kompanijos mato Lietuvą kaip potencialią vietą perkelti departamentus iš Skandinavijos ir kitų šalių.“

Anot jo, neseniai viena stambi užsienio įmonė įkūrė didelį biurą Rygoje. Latvijos sostinė patraukė tuo, kad joje pavyko sutelkti kompanijos skyrius į vieną biurą.

REKLAMA
REKLAMA

Pigo trečdaliu

„Re&Solution“ duomenimis, palyginti su piku 2007–2008 metais, bendras nuomos kainų lygis sumažėjo 30–35 proc. Aukščiausios klasės patalpų nuomos pagrindiniame Vilniaus verslo rajone rinkos kaina šiuo metu svyruoja apie 35–50 Lt/kv. m per mėnesį. Kitose centrinėse vietose nuomos rinkos kaina svyruoja apie 30–40 Lt/kv. m per mėnesį.

„Ober-Haus“ skaičiavimais, Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje modernių biuro patalpų nuomos kainų lygis 3 šių metų ketvirtį išliko beveik toks pat kaip ir metų pradžioje, o dalis verslo centrų, išsprendusių užimtumo problemas, neužimtų patalpų nuomos kainas jau kilstelėjo 5–7 proc. Šiuo metu Vilniuje A klasės biurų nuoma svyruoja nuo 32 iki 48 Lt/kv. m, B klasės – 20–30 Lt/kv. m. Kaune ir Klaipėdoje už A klasės biurus prašoma atitinkamai 20–37 Lt/kv. m ir 16–35 Lt/kv. m, o už B klasės vienodai – 10–18 Lt/kv. m.

„Ober-Haus“ duomenimis, mažėjantis neužimtų biuro patalpų lygis Vilniuje ir Kaune fiksuojamas jau 4, o Klaipėdoje 3 ketvirtį iš eilės. Vilniaus neužimtų modernių biuro (A ir B klasės) patalpų lygis per pastarąjį ketvirtį sumažėjo nuo 11,2 proc. iki 10,2 proc. Kaune šis rodiklis per 3 šių metų ketvirtį sumažėjo nuo 12,7 proc. iki 9,6 proc., o Klaipėdoje – nuo 11,4 proc. iki 9,3 proc.

Ana Vengrovskaja

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų