REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pakalbėkime apie nuostabią ir labai naudingą ezoterinę patirtį, su kuria susiduriame daugmaž kasdien – apie sapnus.

REKLAMA
REKLAMA

Neskubėkite numoti ranka, esą apie ką čia bekalbėti, ir taip viskas aišku. Daugelis dalykų, kurie iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip „viskas aišku“, iš tikrųjų yra netgi labai nutolę nuo realybės. Štai 9 populiariausi mitai apie sapnus. Taigi galbūt reikėtų pakoreguoti savo nuomonę apie juos?

REKLAMA

Mitas: Sapnuojame ne kiekvieną naktį.

Tiesa: Pasak mokslininkų, sveikas žmogus (neveikiamas alkoholio, narkotikų ar kai kurių vaistų) užmigęs sapnuoja maždaug kas 90 minučių. Tad per naktį mes „pražiūrime“ vidutiniškai 4-5 sapnų seansus. Kiekvieną naktį!

Be abejo, ne visus juos atsimename. Nors to išmokti nesunku – tereikia panorėti. Pirmasis žingsnis – tvirtas pasiryžimas įsiminti savo sapną ir jį užsirašyti vos prabudus.

REKLAMA
REKLAMA

Mitas: Tik kai kurie žmonės sapnuoja pranašingus sapnus, kitiems neverta į savo sapnus kreipti dėmesio.

Tiesa: Sapnai – itin vertingas informacijos ir žinių apie save, savo troškimus ir baimes, kaukes bei tikrąjį veidą, šaltinis. Sapnai – išmintingas patarėjas, kuris visada šalia. Daugybė žmonių priima sprendimus pasitarę su kortomis, runomis, švytuokle ir kitais būrimo metodais. Bet visi šie metodai veikia per mūsų pasąmonę. O juk sapnai – tiesioginis, pats gryniausias pasąmonės signalas.

Ir, žinoma, tam, kad pamatytumėte pranašingą sapną, nebūtina būti išrinktuoju. Kai intuicija nebus sukaustyta sąmonės rėmų, jai lengvai pavyks prognozuoti ateities įvykius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mitas: Geriausias poilsis – gilus miegas be sapnų.

Tiesa: Sapnuoti – svarbus žmogaus poreikis. Sapnai leidžia iškrauti įtampos perteklių, numalšinti troškimus. Tai natūralus psichologinės apsaugos mechanizmas. Tik kai pasąmonė gauna galimybę „pasisakyti“ sapnuose mes iš tikrųjų pailsim. Jei miego režimas sutrikdomas taip, kad žmogus nebegali sapnuoti, jis tampa dirglus, įsitempęs, greičiau pasiduodantis stresui.

Beje, žmogaus raumenys taip pat maksimaliai atsipalaiduoja greitojo miego metu – toje fazėje, kurioje ir aplanko sapnai.

REKLAMA

Mitas: Sapnai atspindi dienos įvykius.

Tiesa: Sapnai su mumis kalba vaizdinių kalba. Ir stengiasi, kad šis pokalbis taptų maksimaliai suprantamas. Todėl žmonės dažnai sapnuose regi tuos pačius pavidalus, kurie juos supa dienos metu – ar tai būtų buities detalės, ar perskaitytos knygos įspūdžiai. Nieko nuostabaus, kad peržiūrėjus kovinį filmą susapnuosite bėgimą, gaudynes ir šaudymą. Bet vis dėlto tai – dar ne priežastis atmesti tokį sapną kaip nieko nereiškiantį. Juk filmo siužetas nesikartojo, tiesa? Taigi tai, kas pakeista, kas buvo ne taip kaip filme – ir yra jūsų pasąmonės mėginimas pranešti apie jūsų vidinius poreikius arba problemas.

REKLAMA

Mitas: Yra vienas teisingas ir išsamus sapnininkas, kuriame rasite paaiškinimą, ką reiškia jūsų sapnas.

Tiesa: Vargu ar rastume ką asmeniškesnio nei žmogaus sapnai. Kad ir koks talentingas būtų sapnininko autorius, vargu ar jis žino, kad jums, kai buvote trejų, įkando šuo, ir dabar standartinis aiškinimas, esą šuo – tai draugas, jums visiškai negalioja.

Kad ir koks talentingas būtų psichologas, jam prireiks daugybės seansų kad praskleistų uždangą, gaubiančią jūsų troškimus, baimes, vidines problemas ir slaptas svajones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar gali kas nors giliau ir teisingiau nei jūs pats suprasti jūsų vidinį pasaulį? Vargu. Tad kodėl vis dar tikite, kad kas nors, be jūsų, gali paaiškinti jūsų sapno reikšmę?

Mitas: Santykiai su žmonėmis sapne atspindi jūsų požiūrį į šiuos žmones realiame gyvenime.

Tiesa: Susapnavote, kad aistringai bučiuojatės su savo viršininku? Neskubėkite graužtis, kad pasąmonėje trokštate šio ryšio. Geriau prisiminkite – ar pastaruoju metu jis nebuvo pernelyg atkaklus bandydamas įpiršti savo nuomonę? Sapnai lengvai keičia personažų išvaizdą, vardus, vaidmenis. Po vieno žmogaus kauke gali slypėti visai kitas, kuris jums atrodo panašus į pirmąjį kokiu nors charakterio bruožu ar asmenine savybe. Kartais artimiems žmonėms sapne netgi suteikiame dalį savo pačių asmenybės.

REKLAMA

Mitas: Geriausias būdas atsikratyti minčių apie susapnuotą košmarą – kuo greičiau jį pamiršti.

Tiesa: Žinoma, jei jūs viso labo vakarienės metu persivalgėte ir sapne peržiūrėjote keletą siaubo filmo seansų, taisyklė „pabusti, nusiprausti, pamiršti“ suveiks. Bet kas jei šis košmaras buvo nevilties kupinas sąžinės šauksmas? Atsiribojus nuo baisiojo sapno problema liks neišspręsta, taigi košmaras gali virsti realybe. Tad ar ne geriau paieškoti tokio sapno priežasties ir visų pirma imtis jos?

Mitas: Sapnai be siužeto neverti dėmesio.

Tiesa: Gal ir taip, bet... ką daryti, jei jūs nesapnuojate nieko ypatingo? Na, gal kokį medį, gal dar neryškų kieno nors veidą... kažkas kažkur bėgo, bet neaišku, kas ir kur, ar apskritai viskas buvo taip neryšku, kad sunku išskirti ką nors konkretaus? Ar verta kreipti dėmesį į tokias smulkmenas? Ar įmanoma iš jų ką nors suprasti?

REKLAMA

Taip, galima. Neretai tokių sapnų be siužeto analizė, grįsta asociacijų ar kokiu nors kitu metodu, suteikia ne mažiau informacijos, nei ilgo ir detalaus sapno analizė.

Be to, tokie sapnai, jei juos užrašinėsite, itin gerai atspindės jūsų psichologinę būklę. Čia bus svarbu ne tiek konkretūs sapnai, kiek jų dinamiškumas ir pokyčiai – kokius vaizdinius regite dažniausiai, kokias emocijas jie sukelia, ar sapnai kartojasi it kt. Visa tai yra išties reikšminga.

Mitas: Sapnai apie seksą (mirtį, pinigus ir kt.) liudija, kad ši tema jus labiausiai jaudina.

Tiesa: Dažnai veiksmus, kurie vyksta sapne, derėtų suprasti ne pažodžiui, o metaforiškai. Pavyzdžiui, sapnuojate Bilo Geitso laidotuves, o realiame gyvenime tai reiškia, kad iškilo grėsmė jūsų piniginei. Arba sapnuojate seksą su kolega, o iš tikrųjų jums labiausiai rūpi jūsų projektų susijungimo klausimai. Svarbus ne pats veiksmas, o jo pobūdis, veikiantieji asmenys, atmosfera ir, žinoma, jūsų emocinė būklė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų