REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Investuotojai, patyrę nuostolių dėl tarptautinio banko “DnB Nord" obligacijų įsigijimo už lėšas, pasiskolintas iš to paties banko, prieš dvi dienas kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą jų skriaudiko atžvilgiu. Investuotojų nuomone, bankas nevykdo Vilniaus apygardos teismo nutarties, o tai rodo, kad “DnB Nord" gali būti pažeidęs Lietuvos įstatymus.

REKLAMA
REKLAMA

Įtaria neteisėta veikla

Pareiškimą prokurorams ant stalo padėjo investuotojai iš Vilniaus Aleksandras Kožemiačenka ir Algimantas Šlažys. Vyrai įtaria, kad tarptautinis bankas “DnB Nord" piktybiškai atsisakė vykdyti 2010 m. spalio 22 d. Vilniaus apygardos teismo nutartį.

REKLAMA

Sostinės teisėjai ją priėmė, kai praėjusio mėnesio viduryje su ieškiniu į teismą kreipėsi 21 investuotojas. Banko “DnB Nord" klientai reikalauja pripažinti, kad tarptautinis bankas neteisėtai teikė investavimo rekomendacijas, kurios įsigijusiems su akcijomis susietų obligacijų, vadinamųjų SASO, pridarė ar dar gali pridaryti milijoninių nuostolių.

Ieškinį priėmusio Vilniaus apygardos teismo teisėja Andrutė Kalinauskienė jau suspėjo pasirašyti keletą nutarčių, kurių viena - itin palanki investuotojams. Kol vyks teismo procesas, “DnB Nord" uždrausta už suteiktas paskolas reikalauti palūkanų ir įkeisto turto.

REKLAMA
REKLAMA

Buvo priimta ir dar viena tos pačios teisėjos nutartis, pagal kurią tam, kad nedingtų teisybę civilinėje byloje padėsiantys atskleisti įrodymai, būtų padarytas kai kurių dokumentų poėmis Lietuvoje veikiančio tarptautinio banko centriniame biure sostinėje.

Vilniaus apygardos teismo nutartį buvo patikėta vykdyti antstoliui Rimantui Vižainiškiui. Tačiau kai atlikęs visas įstatymų reikalaujamas procedūras antstolis atvyko paimti rašytinių įrodymų, “DnB Nord" pateikė tik dalį jų, nors, pareiškėjų manymu, turėjo pateikti visus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir investuotojai, ir jiems atstovaujantys advokatai, ir antstolis tvirtina, kad tarptautinis bankas Lietuvos teismo nutartį atsisakė vykdyti neteisėtai. Įtariama, kad tokiais veiksmais “DnB Nord" padarė net dvi veikas, numatytas Baudžiamajame kodekse - trukdė teisingumą vykdančio antstolio veiklai ir nevykdė teismo sprendimo. Dabar jau nuo prokurorų atlikto tyrimo priklausys, ar “DnB Nord" pradėti ikiteisminį tyrimą.

Keisti banko argumentai

Kalbėdamas su “Respublikos" žurnalistu antstolis R.Vižainiškis teigė nustebintas banko elgesio. “Taip, nedavė tų dokumentų. Kiek žinau, juose išties gali būti svarbios informacijos", - sakė pareigūnas.

REKLAMA

Investuotojų atstovo advokato Lino Jako tvirtinimu, įtariama, kad bankas keliems investuotojams yra padaręs nuolaidų dėl palūkanų, o tai labai sumažina tų laimingųjų nuostolius. Vilniaus apygardos teismas esą nori sužinoti, kam ir dėl kokių priežasčių nuolaidos buvo suteiktos ir kodėl jos buvo nesuteiktos kitiems investuotojams. Beje, “DnB Nord" šią informaciją vadina konfidencialia.

Anot R.Vižainiškio, akivaizdu, kad bankas vilkina teismo nutarties vykdymą. “DnB Nord" kreipėsi į tą patį Vilniaus apygardos teismą, kad tas smulkiau paaiškintų nutarties vykdymo tvarką. Nutartis bus skelbiama ateinantį pirmadienį. Kodėl taip elgiamasi  - negaliu paaiškinti", - sakė antstolis.

REKLAMA

Tuo tarpu L.Jakas “Respublikai" sakė, kad paaiškinimas čia gali būti labai paprastas. “Jei bankui bus keliama baudžiamoji byla dėl teismo nutarties nevykdymo, jis gali aiškinti, kad nutartį paprašė patikslinti, todėl baudžiamasis persekiojimas, jų nuomone, taptų negalimas. Tačiau aš manau, kad tai banko neatleidžia nuo atsakomybės už neteisėtus veiksmus", - tvirtino investuotojų atstovas.

“DnB Nord" tokius investuotojų bei jų atstovų, pareigūnų pareiškimus vadina neatitinkančiais tikrovės ir viešųjų ryšių akcija. “Bankas niekada neatsisakė vykdyti teisėtų antstolių, teismo ar kitų institucijų nurodymų. Pareiškimais siekiama paskatinti kitus banko klientus, kurie sprendžia su banku probleminius klausimus derybų būdu, jungtis prie investuotojų ieškinio ir paveikti ginčą nagrinėjantį teismą", - tvirtinama “DnB Nord" atstovo Andriaus Vilkanco atsakyme “Respublikai".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skolino tik Lietuvoje

Istorija su Vilniaus apygardos teismo nutarties nevykdymu yra tik viršūnė tos dramos, kuri įsipliekė dėl galimai lupikiško tarptautinio banko “DnB Nord" elgesio Lietuvos investuotojų atžvilgiu. 2007-aisiais, kai visas pasaulis vis garsiau kalbėjo apie prasidedančią krizę, Lietuvoje veikiantis tarptautinis bankas pasiūlė mūsų gyventojams akciją, kurios šūkis buvo: “Įdarbinkite savo turtą". “DnB Nord" bankas trejiems metams iš pradžių įsiūlydavo, o po to mielai skolindavo klientams milijonus su akcijomis susietoms SASO, kurias pats ir platino, įsigyti.

REKLAMA

Klientai įsigydavo SASO už pasiskolintą, pavyzdžiui, milijoną litų ir jiems buvo žadama, kad jos per metus uždirbs bent 8 proc. (o neretai - ir dar daugiau) pelno. Tuomet, sumokėjus palūkanas - 5 proc. per metus, liktų neblogas uždarbis: 90 tūkst. litų per 3 metus. Įkalbinėjami “DnB Nord" vadybininkų investuotojai skolinosi nuo keliasdešimt tūkstančių iki kelių ar net keliasdešimties milijonų litų. L.Jako duomenimis, iš viso tokių investuotojų gali būti iki 600.

Kad gautų paskolas, kai kurie jų įkeitė net būstus, kuriuose gyvena. Įdomu, kad bankas už nemažą dalį klientų pasiūlyto turto davė daug didesnes paskolas, nei turtas buvo vertas.

REKLAMA

Tačiau įsisiautėjusi krizė apvertė žmonių planus aukštyn kojomis. Akcijų indeksai, su kuriais buvo susietos obligacijos, smigo žemyn, todėl bankas SASO išpirks už nominalią vertę - tiek, kiek žmonės už jas mokėjo prieš kelerius metus.

O milijoną litų pasiskolinęs klientas vietoj išsvajoto uždarbio turės iš savo kišenės bankui sumokėti 150 tūkst. litų, pasiskolinęs tris milijonus - 450 tūkst. ir taip toliau. L.Jakas “Respublikai" teigė, kad galimos apgaulės mastai gali būti milžiniški. “Oficialiai teigiama, kad buvo pasiskolinta 1,4 mlrd. litų. Mūsų duomenimis, skolos suma gali siekti iki 2 mlrd. litų", - teigė L.Jakas. Jei tai tiesa, tuomet bent jau teoriškai šalies investuotojai per trejus metus palūkanomis, jei jos siekia 5 proc., tarptautiniam bankui gali būti sukaupę fantastinę skolą - iki 300 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nutarė netylėti

Šiandien dalis investuotojų teigia buvę “DnB Nord" apgauti. Tikinama, kad pasirašant sutartis nebuvo suteikta visa informacija apie investavimo niuansus. Be to, anot tų pačių investuotojų, paskolos buvo dalijamos krizės akivaizdoje, galimai iš anksto žinant, kad investuotojai ne uždirbs, o garantuotai praloš. Kartais - ir prarasdami įkeistą nekilnojamąjį turtą. L.Jako tvirtinimu, dėl to dalis investuotojų net laikosi nuomonės, kad banko veiksmuose galima įžvelgti ir sukčiavimo požymių.

Todėl Vilniaus apygardos teismas spalio mėnesį priėmė 21 investuotojo pateiktą ieškinį dėl “DnB Nord" obligacijų, kuriuo siekiama apginti viešąjį interesą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų