REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Susiklosčius mamoms palankiai teismo praktikai, nutraukiamos bylos dėl sukčiavimo siekiant didesnių motinystės išmokų.

REKLAMA
REKLAMA

Dar nežinomi tikslūs skaičiai, kiek bylų, atsižvelgiant į Aukščiausiojo teismo spalio 12–osios byloje priimtą nutartį, buvo nutraukta ar šiuo metu rengiamasi nutraukti.

REKLAMA

Tąkart kaltinamos motinos atžvilgiu paliktas galioti išteisinamasis nuosprendis. Teisininkų, be kita ko, konstatuota, kad atlyginimo dydis yra darbdavio ir darbuotojo tarpusavio susitarimo klausimas. Stebėtojai nurodo, kad ir anksčiau teismuose atsidūrusios bylos taip pat sprendžiamos palankiai mamoms.

Viktorijos atvejis

Savo tėvo konsultacinėje įmonėje dirbusi Viktorija pasakojo vieną dieną sulaukusi telefono skambučio - moteriškas balsas pranešė, kad jos atžvilgiu vykdomas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Mane tiesiog ištiko šokas. Niekas nieko nepaaiškino, negavau jokio dokumento. Skambino mano buvusiems darbdaviams, klausinėjo visokių dalykų apie mane, kaip apie kokią nusikaltėlę,“ - susijaudinusi kalbėjo dviejų vaikų mama.

Viktorija sakė iki šiol nežinanti, kuo ji buvo ar yra kaltinama. Moteris tikina gyvenanti nuolatinėje įtampoje: buvę kolegos ir bendradarbiai ėmė jos vengti, žiūrėti įtariai.


Viktorija vertėsi brangiomis konsultacijomis, todėl paskirta motinystės išmoka siekė 5000 litų. Moteris tikina, kad prieš dvejus metus ekonominė padėtis leido šioje srityje uždirbti ir dar daugiau. Tačiau, po metų, pasak pašnekovės, „Sodra“ ir tuos pinigus sumažino beveik trečdaliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


Renka duomenis


Generalinė prokuratūra, gavusi informaciją iš visų teritorinių prokuratūrų, apibendrinimą dėl galimų sukčiavimo atvejų, kai iš valstybinio socialinio draudimo fondo gaunamos neteisėtos motinystės (tėvystės) pašalpos, 2010 metais rengs tik kitų metų pradžioje,“ - portalą balsas.lt informavo Generalinės Prokuratūros specialistė Rita Stundienė

Prokuratūra, tuo tarpu, pranešė, kad praėjusiais metais teismams buvo perduotos 23 baudžiamosios bylos, kuriose pranešimai apie įtarimą apgaule įgijus teisę gauti didesnę „Sodros“ motinystės ir motinystės (tėvystės) pašalpą pateikti 46 asmenims. Tai ne vien mamos ir tėčiai, įtarimai sukčiavimu pareikšti ir darbdaviams – dažniausiai individualių įmonių savininkams.

REKLAMA

Pernai visoje šalyje dėl galimo sukčiavimo įgyjant teisę gauti didesnes „Sodros“ motinystės (tėvystės) pašalpas buvo pradėti 654 ikiteisminiai tyrimai. 89 ikiteisminiai tyrimai nutraukti, dalyje jų priimti sprendimai nepasiuntė už grotų daugelio mamų.

Siekia teisingumo

Donatas Černeckis, vienas šeimos gynimo judėjimo „STOP family genocide“ aktyvistų smalsavo, kad „įdomu būtų sulaukti šiųmetės ataskaitos iš prokuratūros. Yra rezultatas, kad daugeliu atveju tas košmaras yra pasibaigęs, bylos nutraukiamos. To pasekmės – labai skaudžios: yra ir netekčių, ir sveikatos sutrikimų,“ - guodėsi D. Černeckis.

Tėtis žadėjo rengti ieškinį prieš valstybę dėl dvigubų standartų taikymo, nes, jo manymu, „tikrai dirbtinai buvo pradėta persekioti tam tikra grupė žmonių“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų