REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po respublikonų pergalės Kongreso rinkimuose JAV vyriausybė baiminasi dėl nusiginklavimo sutarties su Rusija (START) ratifikavimo. Prezidentas Barackas Obama ir valstybės sekretorė Hillary Clinton paragino Senatą dar šiais metais ratifikuoti susitarimą, praneša agentūra AFP.

REKLAMA
REKLAMA

2001-ųjų pradžioje darbą pradės naujai išrinktas Senatas su sustiprėjusia respublikonų frakcija, todėl ratifikuoti sutartį gali tapti sunkiau.

REKLAMA

B. Obama įspėjo šios sutarties nepaversti partijų politinio ginčo objektu. „Tai nėra demokratų ar respublikonų tema. Tai yra Amerikos nacionalinio saugumo klausimas“, – pabrėžė B. Obama.

Susitarimas su Rusija, numatantis branduolinio arsenalo mažinimą abiejose pusėse, galės įsigalioti tik tada, jei JAV Senatas jam pritars mažiausiai 67 balsų dauguma iš 100.

Kad užsitikrintų pritarimą sutarčiai. JAV vyriausybė nori išnaudoti dabartinį jėgų santykį Senate. Demokratai šiuo metu turi 59 senatorius, o naujajame Senate jų bus tik 52 arba 53.

REKLAMA
REKLAMA

H. Clinton taip pat pareiškė aktyviai sieksianti, kad susitarimas būtų pateiktas balsavimui ateinančiomis savaitėmis.

Rusijos ir JAV prezidentai šių metų balandžio 8-ąją Prahoje pasirašė sutartį, kurioje įsipareigojo per ateinančius septynerius metus trečdaliu - iki 1 tūkst. 550 sumažinti kovinių užtaisų skaičių.

Anot B. Obamos, sutarties ratifikavimas būtų „stiprus signalas Rusijai, kas mes rimtai žiūrime į savo branduolinio arsenalo mažinimą“. Daugelis respublikonų baiminasi, kad susitarimas gali apriboti būsimus JAV priešraketinės gynybos planus.

Jėgų persiskirstymą JAV Senate su nerimu stebi ir Maskva. Jei iki metų pabaigos nepavyks ratifikuoti sutarties, ratifikavimo šansas smarkiai sumažės, sakė Rusijos parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų