REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sužadėtiniams – dar vienas Bažnyčios egzaminas. Vilniaus arkivyskupija ragina kunigus pasitarti su vyskupu, jei skiriasi besituokiančiųjų amžius, ypač – jeigu vyresnė moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Šitaip dvasininkai viliasi atsijoti poras, besituokiančias iš meilės, ir įžadus prie altoriaus duodančias tik iš materialių išskaičiavimų.

REKLAMA

Vilniaus arkivyskupijos vyskupas emeritas Juozas Tunaitis tikina, kad toks raginimas kunigams atsirado dėl pastaruoju metu padažnėjusių skyrybų.

„Praktika rodo, kad poros, kurių nemažas amžiaus skirtumas, labai nepatvarios. Tribunole dirbdami matome, kad tai jau labai didelė bėda. Dešimties metų ir didesnis skirtumas – jau rizikingas. Svarbiausia, kad jaunesnis partneris nebūtų labai jaunas. Pavyzdžiui, jei vienam 21-eri ar 22-eji, o kitam – 30 metų, tai jau bėda. O jei vyras jaunesnis už moterį, dar blogiau. Dauguma tokių porų išyra“, – „Sekundei“ teigė J.Tunaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, santuoka, kai moteris amžiumi gerokai lenkia vyrą, dažniausiai pasmerkta dėl fiziologinių priežasčių.

„Moteris greičiau paveikia senatviniai procesai. O vyrai iki senatvės išlaiko vyriškumą. Todėl vyresnio amžiaus partnerių tie skirtumai itin išryškėja“, – pažymėjo vyskupas.

Jo tikinimu, atkreipti dėmesį į skirtingo amžiaus sužadėtinius kunigai raginami jau porą metų, tačiau atvejų, kai dvasininkai dėl to būtų atsisakę sutuokti, J.Tunaitis nepamena.

Besilaukiančiųjų siūlo netuokti

Pasitarti su vyskupu kunigai raginami ir bažnytinėje teisėje nurodytais atvejais. Priežasčių, galinčių sukliudyti bažnytinei santuokai, priskaičiuojama bene dešimt. Vyskupo leidimas tuoktis yra būtinas, kai skiriasi jaunųjų religinės pažiūros, kai jaunoji laukiasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Tunaičio nuomone, porų, kai sužadėtinė laukiasi, verčiau iš viso netuokti. Mat, vyskupo teigimu, net du trečdaliai prašančiųjų anuliuoti bažnytinę santuoką kaip svarią priežastį nurodo, kad tuokėsi ne savo valia – buvo priversti žengti prie altoriaus dėl į pasaulį besibeldžiančios gyvybės.

„Prašome kunigų stengtis netuokti, kol vaikelis negimęs. Vėliau vyras rašo, kad buvo priverstas vesti, o moteris irgi aiškina, kad buvo sutrikusi, elgėsi, kaip jai liepė, pati negalvojo. Tokiu atveju jau yra pagrindas santuoką panaikinti, ji traktuojama kaip laisvos valios pažeidimas“, – aiškino J.Tunaitis.

REKLAMA

Pasak jo, prašymų panaikinti bažnytinę santuoką itin pagausėjo praėjusiais metais. Šiemet skirtis panorusių sutuoktinių dvasininkai sulaukia gerokai mažiau. Vyskupo nuomone, ateityje jų dar mažės, nes daugėja gyvenančiųjų nesusituokus.

J.Tunaitis įsitikinęs, kad dažnos skyrybos būdingos tik Lietuvai.

„Kitose šalyse įprasta tuoktis kur kas vėliau, labiau subrendus. O Lietuvoje nuo 1985-ųjų–1990-ųjų

pradėjo tuoktis labai jauni – vos 18-os, 23-ejų metų“, – kalbėjo J.Tunaitis.

Vyskupas tartis nereikalauja

Vilniaus arkivyskupijai priklausančios Panevėžio vyskupijos vyskupas Jonas Kauneckas teigė pirmą kartą girdintis apie vadovybės sprendimą atsargiau vertinti troškimą tuoktis.

REKLAMA

„Skirtingas amžius nėra jokia kliūtis, nebent jaunuoliai nepilnamečiai. Tarp mano tėvų irgi buvo devynerių metų skirtumas. Nematau jokios priežasties, kodėl tokiems reikėtų drausti tuoktis“, – įsitikinęs J.Kauneckas.

Jo nuomone, kunigams nebent vertėtų pasikalbėti su sužadėtiniais, jei amžiaus skirtumas tarp jų stebinamai didelis – keliasdešimt metų. Tačiau, pasak dvasininko, net ir tokiu atveju savo vyskupijos kunigų nereikalaujantis su juo pasitarti prieš tuokiant.

„Kai aštuoniolikmetė išteka už aštuoniasdešimtmečio, tada jau kyla įtarimas, kad santuokos kiti tikslai. Tada reikėtų pasikalbėti su žmonėmis, paaiškinti tai senutei ar senukui, kad gali būti apgauti. Įsivaizduokite, jei jums 80 metų ir Radžį įsimylėtumėte. Juk nesąmonė, kad būsit laiminga. Bet jei vienam 25-eri, kitam 35-eri, jokios problemos nėra. Daugybė yra gražiai gyvenančių tokių porų“, – tvirtino vyskupas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Kaunecko nuomone, nėra kliūtis santuokai ir jaunosios nėštumas.

Amžius – ne priežastis skirtis

Panevėžio rajono Karsakiškio parapijos klebonui Egidijui Vijeikiui per savo praktiką dar nėra tekę tuokti amžiumi solidžiai besiskiriančių porų, tačiau kunigas nemano, kad metai gali tapti pretekstu skyryboms.

„Kai mano tėveliai tuokėsi, mamai buvo 18-iolika, tėčiui – 33-eji, bet jų santuoka tikrai buvo laiminga. Tėvelis – šeimos patriarchas, mama visada į jo pečius atsiremdavo, jo nuomonė buvo lemiama“, – „Sekundei“ pasakojo E.Vijeikis.

REKLAMA

Dvasininkas įsitikinęs: ar pora ištesės vienas kitam Dievo akivaizdoje duotą pažadą mylėti ir rūpintis, kol mirtis išskirs, lemia ne amžiaus skirtumas, o šeimos vertybės.

„Mūsų tėvų ir senelių kartoje amžiaus skirtumas buvo gerokai didesnis nei tarp dabartinių porų, bet daug reikšmės turėjo tradicijos, todėl skyrybų pasitaikydavo retai. Gausėjančias skyrybas lemia pasikeitęs požiūris į santuoką, nusilpusi krikščionybės įtaka šeimai“, – įsitikinęs E.Vijeikis.

Nepajėgia nutraukti

Lietuvos bažnyčios hierarchų perspėjimai kunigams atsargiai vertinti nebendraamžes poras žeidžia panevėžietį verslininką 46-erių Vidą Balakauską.

REKLAMA

Kad metai santuokai nieko nereiškia, vyrą įtikino gyvenimiška patirtis.

Su bendraamže moterimi V.Balakauskas santuokoje išgyveno vos trejetą metų, su keturiolika metų jaunesne po vienu stogu gyvena jau devynerius, iš jų penkerius – sumainę aukso žiedus. Ši santuoka vyrui – jau trečioji.

„Mūsų santuoka nė nekvepia skyrybomis, atvirkščiai – tik stiprėja. O vyskupai – ne šventieji, kad galėtų atsakyti, kokią porą sutuokti, kokios – ne“, – mano V.Balakauskas.

Gerokai jaunesnę moterį į žmonas pasirinkęs verslininkas tvirtina nė karto nesuabejojęs juodviejų santykių nuoširdumu. Anot vyro, metų skirtumas jų poroje nejaučiamas.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų