REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smarkiai sumažėjus Brazilijos derliui, cukraus kaina pasiekė 30 metų neregėtas aukštumas ir sustiprino baimę dėl galimo cukraus stygiaus, praneša „Financial Times“.

REKLAMA
REKLAMA

Prekybininkai tiki, kad per ateinančius mėnesiu cukraus kainos gali dar labiau pakilti, kadangi rinkoje susidaro nepriteklius dėl mažesnių nei buvo tikėtasi produkcijos kiekių iš tokių svarbių gamintojų kaip Rusija, Brazilija ir Vakarų Europos valstybės.

REKLAMA

Antradienį cukraus kainos pakilo dar 4 proc. iki 30,64 centų už svarą ir taip pasiekė didžiausią ribą nuo 1980 metų, kuomet kainos buvo pakilusios iki 45 centų už svarą.

Dramatiškas cukraus kainų augimas kelią susirūpinimą politikams. Vakaruose cukrus yra lengvai prieinamas ir nesukelia didesnių diskusijų. Tačiau jis yra svarbus pigių kalorijų šaltinis besivystančiose valstybėse, kur kylančios cukraus kainos skatina maisto infliaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį Indijos centrinis bankas jau šeštą kartą per šiuos metus padidino palūkanų normas siekiant pažaboti infliaciją. Naujasis Delis yra esminis veiksnys cukraus rinkoje, kadangi yra tikimasi didelio Indijos derliaus, tačiau vyriausybė vis dar svarsto, kokį kiekį cukraus leisti eksportuoti iš šalies.

Prekybininkai tikisi, kad nuo gruodžio mėnesio bus leista eksportuoti 1-2 mln. tonų cukraus. Jie perspėja, kad sprendimo atidėjimas arba mažesnis leistinas kiekis gali dar labiau pakelti cukraus kainas. „Jie turi pradėti pardavinėti didesnius kiekius cukraus, nes kitaip plyšys rinkoje tik didės“, - kalbėjo Londono cukraus pirkėjų, kompanijos „Czarnikow“ atstovas Peteris de Klerkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskutinis cukraus kainų kilimas buvo įtakotas sausų orų Brazilijoje, kuri dominuoja pasaulinėje cukraus rinkoje eksportuodama beveik pusę viso pasaulio cukraus. Daugelis apžvalgininkų mano, kad kitais metais Brazilijos cukraus derlius bus dar mažesnis, kadangi ūkininkai bus priversti persodinti pasenusias cukranendres.

„Baimė dėl Brazilijos yra didesnė nei dėl Indijos, kuri pernai pakėlė cukraus kainas 30 proc.“, - teigė vienos didžiausių pasaulyje cukraus prekiautojos „Sucres et Denrées“ vadovas Jeanas-Lucas Bohbotas. „Bet koks pokytis Brazilijoje turės tiesioginį poveikį prekybos srautams.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų