REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ruduo jau pačiame įkarštyje, artinasi žiema. O peršalimas skuba regzti savo pinkles. Kiekvienas rūpinasi savo sveikata kitaip. Vieni jau pasiskiepijo nuo gripo, kiti prisipirko imunitetą stiprinančių preparatų, o treti kiekvieną patiekalą sąžiningai gardina česnakais ir svogūnais. Bet tik nedaugelis žino, kad peršalimą įveikti ar bent jau palengvinti jo simptomus galima ir specialiais kvėpavimo pratimais.

REKLAMA
REKLAMA

Strelnikovos metodas

Vienas iš pirmųjų peršalimo požymių – sloga. Ją išsigydyti padės speciali kvėpavimo mankšta. Kalbama, kad ji sukurta 1930 metais, specialiai rusų operos solistei Strelnikovai – tam, kad peršalusiai dainininkei padėtų atgauti balsą.

REKLAMA

Pradinė padėtis: „ekstrasenso poza“ – nugara tiesi, delnai nukreipti prieš save, „į žiūrovus“, alkūnės nuleistos, rankos ne per toli nuo kūno. Stipriai, trumpai, garsiai įkvėpti per nosį. Tuo pat metu delnai sugniaužiami į kumščius tarsi ką nors griebtumėte. Likusi rankų dalis nejuda. Iškart po įkvėpimo eina iškvėpimas – oras laisvai išeina per nosį ar burną. Tuo pat metu atgniaužiami kumščiai. Riešai nė sekundei neatpalaiduojami.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausia tokios mankštos taisyklė – išmokti negalvoti apie iškvėpimą. Įkvėpimas – aktyvus, o iškvėpimas – pasyvus. Oras iš plaučių turėtų išeiti laisvai, kvėpavimas nesulaikomas, oras neišstumiamas. Organizmas pats turėtų jį išleisti.

Atlikus 4 aktyvius, garsius įkvėpimus ir 4 pasyvius iškvėpimus pailsima 3-5 sekundes. Tokiomis serijomis po 4 įkvėpimus ir iškvėpimus kartojama 24 kartus.

Palaipsniui didinamas įkvėpimų ir iškvėpimų skaičius vienoje serijoje. Pavyzdžiui, trečią dieną daroma nebe 4 įkvėpimai-iškvėpimai iš eilės, o 8, vėliau – 16, dar po kiek laiko – 24 ir 32. Įkvėpimai ir iškvėpimai būtinai grupuojami po keturis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei atliekate po 4 įkvėpimus ir iškvėpimus – kartojama 24 kartus, jei po 8 – 12 kartų, jei po 16 – 6 kartus ir t.t.

Čarlzo metodas

Sukurtas ir dar vienas metodas slogos simptomams palengvinti. Tiesa, jis nėra gydomasis, tik laikinai pristabdys problemą. Taigi kaip tik tai, ko reikia, jei jūsų laukia svarbus susitikimas. Šis metodas, pasak legendos, sukurtas Velso princui Čarlzui.

Metodo esmė – dirbtinai iki minimumo sumažinti įkvepiamo ir iškvepiamo oro kiekį per minutę. Kvėpuojama tik per nosį. Įkvėpimo ir iškvėpimo laiką sutrumpinkite iki 5-6 sekundžių. Keletą kartų taip pakvėpavus darykite pertraukėlę, įkvėpkite ir iškvėpkite ilgesniu intervalu, o paskui pratimą pakartokite, kol tokiu sumažintu kvėpavimo režimu galėsite ištverti 1 minutę. Netrukus turėtumėte pajusti, kad nosies užgulimas atlėgsta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų