REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį Rumunijoje sudužęs naikintuvas nusinešė dviejų patyrusių lakūnų gyvybes. Vienas iš jų, 40-metis pulkininkas leitenantas Laurentiu Chirita, 2007 metais vadovavo Šiauliuose dislokuotam rumunų junginiui. „Dangus buvo jo antras gyvenimas“, – sako jį pažinojęs Aviacijos bazės vadas Virginijus Steponavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Saugojo kitų gyvybes

Rumunijos gynybos ministerijos pranešime rašoma, jog naikintuvas sudužo mokomojo skrydžio metu. „MiG-21 LanceR“ nukrito netoli Kempijos Turzi miesto Transilvanijoje, centrinėje Rumunijos dalyje.

REKLAMA

Įgula buvo pakilusi įvertinti oro sąlygų prieš atliekant mokomąjį skrydį. Jis tragedija baigėsi 13 valandą 10 minučių Rumunijos laiku. Rumunijos spauda cituoja liudininkus, mačiusius, kaip naikintuvo variklis staiga sustojo ir orlaivis smigo žemyn. Lakūnams neliko laiko nei katapultuotis, nei susisiekti su oro erdvės kontrolės specialistais.

Dėl šios tragedijos tyrimą pradėjo Rumunijos gynybos ministerija. Tyrėjai dar nėra nustatę tragedijos priežasties. Viena iš keliamų versijų – MiG'as buvo techniškai pasenęs.

REKLAMA
REKLAMA

Internetinis Rumunijos portalas 'agenda' žuvusius lakūnus vadina didvyriais. Portalo žiniomis, jie iki paskutinės sekundės stengėsi išvengti netoliese buvusio kaimo: galvojo ne apie savo, o kitų gyvybes.

Abu lakūnai, keturiasdešimtmečiai Laurentiu Chirita ir Sorin Avram, ore buvo praleidę po daugiau nei tūkstantį valandų, dalyvavę įvairiose pratybose ir tarptautinėse misijose. L. Chirita buvo laikomas vienu iš geriausių pilotų šalyje.

Rumunijos žiniasklaidos skaičiavimu, per pastaruosius dvidešimt metų dėl techninių problemų sudužo devyniolika „MiG 21 LanceR“ naikintuvų, žuvo 11 pilotų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skraidyti svajojo nuo vaikystės

Lietuvos karinių oro pajėgų (KOP) Aviacijos bazės vadas pulkininkas leitenantas Virginijus Steponavičius su L. Chirita susipažino 2006 metais KOP vadų ir štabo karininkų kursuose Aviacijos universitete, JAV. Po metų karininkai susitiko Šiauliuose.

„Laurentiu buvo puikus žmogus, labai draugiškas ir griežtas vadas, su juo buvo lengva dirbti. Mylėjo gyvenimą, žmoną ir sūnų. Dangus buvo jo antras gyvenimas“, – sako V. Steponavičius.

Prieš trejus metus interviu „Šiaulių kraštui“ L. Chirita teigė, jog negalėjo būti niekuo kitu – tik lakūnu, nes tai buvo jo vaikystės svajonė. Jo vaikystė prabėgo Brašove – Rumunijos mieste, kuriame yra didžiausia šalyje malūnsparnių gamykla, o rumuno dėdė buvo aviacijos konstruktorius.

REKLAMA

Patyręs lakūnas visus prietarus palikdavo už aerodromo vartų, bet vieną talismaną turėjo – sūnaus Maiklo nuotrauką. Prieš skrydį į Šiaulius vykusioje atsisveikinimo ceremonijoje žurnalistui paklausus, kuo Maiklas norėtų būti užaugęs, berniukas nedvejodamas atsakė: pilotu.

Baltijos šalių oro erdvę su keturiais „MiG-21 LanceR“ rumunai saugojo 2007 metų rugpjūčio– spalio mėnesiais. Misijos metu dalyvavo sporto varžybose, lankė ir rėmė Vijurkų (Kelmės rajonas) vaikų globos namus bei Šiaulių apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namus. Šių namų mažylėms padovanojo netikėtą dovaną–  auskarus, prie kiekvieno pritvirtinę raštelį su mergaitės vardu.

L. Chirita tąkart sakė, jog dovanoti auskarus – rumuniška tradicija; mažai mergaitei padovanoti auskarai simbolizuoja laimingą gyvenimo pradžią.

Po sėkmingos misijos L. Chirita buvo apdovanotas Lietuvos KOP medaliu.

Živilė KAVALIAUSKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų