REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Kauno „Žalgirio“ strategas Rimantas Grigas prieš dvikovą su Tel Avivo „Maccabi“ perspėjo savo gimtojo miesto komandą apie Sofoklio Schortsaničio grėsmę: „Tik individualiomis pastangomis prieš Sofoklį neapsiginsi – jis sulaužys bet kurį varžovą.“

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto žalgiriečių stratego žodžiai greičiausiai nepasiekė ir tai turėjo neigiamų pasekmių – Mažasis Shaqas Lietuvos vicečempionų krepšį subombardavo 24 taškais.

REKLAMA

„Tiesiog po krepšiu nesusitvarkėme su Sofokliu Schortsaničiu“, – didžiausią žalgiriečių problemą Tel Avive išskyrė R.Grigas. Tačiau „Žalgirio“ krepšininkai turi pamiršti pirmąją nesėkmę antrajame Eurolygos ture bei žvelgti į priekį. Trečiadienį Kauno sporto halės pragarą turės iškęsti Tomo Pačėso treniruojamas Gdynės „Prokom“ klubas.

Lenkijos čempionai neturi kur trauktis. Lietuvio vadovaujamos komandos sąskaitoje kol kas nėra nė vienos pergalės. Visgi pranašumas – „Žalgirio“ pusėje. Visi puikiai žino, kokie pažeidžiami kauniečiai yra išvykoje ir kokie galingi – namuose.

REKLAMA
REKLAMA

Treneris A. Petrovičius kritikuojamas už žaidėjų perlaikymą aikštėje bei sužibėjusių krepšininkų sodinimą ant suolo. Ar tokia kritika pagrįsta, – paklausėme R.Grigo.

– Treneris laikosi savo filosofijos – rotuoja žaidėjais, beveik neatsižvelgdamas į tai, kaip jie rungtyniauja. Serbas nori išlaikyti tempą, maksimalią gynybą, o tam padaryti reikia daug jėgų, todėl krepšininkai dažnai keičiami. Kartais jis neatsižvelgia į tai, ar žaidėjui sekasi, ar ne, bet, mano nuomone, jis jaučia tą ritmą. Visgi jis kontaktuoja su savo auklėtiniais ir tuomet daro keitimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ar pastebėjote kokių nors klaidų A. Petrovičiaus veiksmuose Tel Avive?

– Kalbėti apie trenerio klaidas man būtų neetiška. Visi treneriai – kaip ir žaidėjai ar teisėjai – daro klaidų. Visi jas darome. Tik norėtųsi, jog jų būtų kuo mažiau ir kad jos nebūtų tokios grubios bei neįtakotų rezultato. Tiesa, ypač į tai atsižvelgti turėtų krepšininkai, nes darant tiek klaidų (rungtynėse su „Maccabi“ žalgiriečiai suklydo 26 kartus – aut. past.), sunku laimėti.

–  Atsinaujinęs ir, atrodytų, kiek susilpnėjęs „Prokom“ klubas yra nesunkiai įkandamas varžovas „Žalgiriui“?

REKLAMA

–  Manau, kad „Žalgiris“ turi laimėti. Dabar žalgiriečiai yra pajėgesni už lenkus. Mano nuomone, „Prokom“ ekipa, palyginus su praėjusiu sezonu, yra susilpnėjusi – lyderius pakeitė mažesnio meistriškumo žaidėjai. Vien Qyntelio Woodso išėjimas lenkams yra didelis praradimas. Nesakau, kad bus labai lengva pergalė, bet didelio vargo neturėtų būti.

–  Stovėdamas už „Žalgirio“ vairo Eurolygoje du sykius susitikote su T. Pačėso „Prokom“ ir abu kartus pasiekėte pergalę. Kuo T. Pačėso žaidimo braižas išsiskiria iš kitų trenerių ir ką lietuvis akcentuoja labiausiai?

REKLAMA

–  Jo strategija priklauso nuo to, kokia yra sudėtis. Tomas – emocingas treneris, norintis iš savo auklėtinių išspausti maksimumą. Daug kas jam pavyksta, bet yra ir dalykų, kurie nepavyksta. Ką atskirose rungtynėse Pačėsas turi stipriausia, tą jis ir išnaudoja. Jis stengiasi kuo daugiau gintis, panaudoti gynėjus. Tačiau galima pastebėti „Prokom“ spragą – jie sunkiai puola prieš aikštės gynybą.

– Jums yra tekę treniruoti T.Pačėsą, kuomet jis aikštėje atliko ne trenerio, bet įžaidėjo pareigas. Ar kada nors pagalvojote, kad šis jūsų auklėtinis ateityje gali tapti treneriu, išvesiančiu savo komandą į Europos elitą, kaip kad pernai –  Eurolygos ketvirtfinalį?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

–  Visą laiką iš savo žaidėjų tikiuosi kažko panašaus. Aišku, kai treniruoji krepšininkus, visų pirma tikiesi, kad jie taps gerais žaidėjais. O trenerio duona – jau kitas etapas. Kaip rodo pavyzdys, nemažai mano auklėtinių tapo treneriais – Nerijus Zabarauskas, Darius Maskoliūnas, Tomas Pačėsas, Rytis Vaišvila. Galbūt tai reiškia, kad jiems buvau ne toks ir blogas treneris, jei jie pasirinko tokį kelią.

– Ar jaunystėje Pačėsas turėjo savybių, būdingų treneriams?

– Tokio užsispyrimo, kokį jis turi, Tomui užteko kaip žaidėjui ir dar užteks kaip strategui. Jis maksimaliai siekia užsibrėžto tikslo. Jis gali paaukoti savo jėgas, sveikatą, laisvalaikį ir viską, kas padėtų pasiekti rezultatą. Šiuo požiūriu Tomas yra tikras šaunuolis. Darbui jis atiduoda visą save. Tai parodo ir rezultatai. Iš paprasto Alytaus berniuko jis patobulėjo iki Lietuvos vyrų rinktinės lygio, tapo bronzininku Sidnėjuje. Tuo tarpu dabar jis yra Eurolygos klubo, kuris rodo neblogus rezultatus, treneris.

REKLAMA

– Pirmajame rate žalgiriečiams liko rungtynės namuose prieš „Prokom“ ir Maskvos srities „Chimki“ bei susitikimas išvykoje su Vitorijos „Caja Laboral“. Kiek pergalių pirmajame rate prognozuotumėte „Žalgiriui“?

–  Norėčiau, kad po pirmojo rato „Žalgiris“ turėtų keturias pergales. Vienos paimti jau nepavyko. Tai – mano norai, o kiek pergalių bus, parodys ateitis.

Donatas Urbonas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų