REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors obuolių šiemet užderėjo mažiau ir prastesnių, sodininkai nesnaudžia – iš nepatrauklių pirkėjo akiai vaisių spaudžia sultis, gamina tyres ir džemą.

REKLAMA
REKLAMA

Vaisių perdirbimo ceche – pats darbymetis. Surinkti paskutiniai obuoliai netrukus pavirs į saldų džemą ir tyreles. Per metus iš nerūšinių obuolių paprastai pagaminama per 2 tūkst. tonų tyrelių, tačiau šiemet užderėjus perpus mažesniam obuolių derliui ir tyrelės bus mažiau, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA

„Ši gamyba greitai baigsis, tada dirbsim su pertrūkiais – kiek kam reiks. Jeigu liks nestandartinių obuolių, bus padaryta daugiau, bet šiaip tyrių bus trūkumas. Tikriausiai negalėsim įvykdyti užsakymų“, – teigia įmonės „Naradavos sodai“ direktorius Aloyzas Grigalis.

Kol kas skubama įvykdyti Latvijos konditerių užsakymą – per savaitę pagaminti 50 tonų šviežios tyrelės.

„Kas dieną bus pagaminama po 7 tonas karštos tyrės. Bus dirbama naktį, kad aštuntą valandą būtume Latvijos fabrike ir jiems atiduotume į gamybos liniją šviežią be konservantų tyrelę“, – pasakojo A. Grigalis.

REKLAMA
REKLAMA

Burnoje tirpstanti obuolių tyrelė naudojama ir saldainiams, zefyrams, pomidorų padažams bei kečupams gaminti. Jų gamintojai sako tyrelę naudojantys vietoje maisto priedų. Esą šiemet ir ji pabrangusi, tačiau, pasak gamintojų, vis tiek pigesnė už obuolius.

Anykščių rajono ūkininkas, anksčiau pardavinėjęs tik obuolius, sako supratęs, kad šalia jų pirkėjams pasiūlyti ir natūralių, ką tik išspaustų obuolių sulčių apsimoka. Įsigijęs naują pakuotę, jis per metus planuoja išspausti per 3 tonas sulčių.

„Namuose pasistatai penkių litrų tarą, ant stalo stovi, yra kranelis, tad ir vaikai visi gali prisileist. Tai labai patogu, bet nauja, dar žmonės nelabai pasitiki, kaip čia gali būti 5 litrai. Žmonės mano, kad reikia greitai suvartoti, bet jei sultys oro negauna, išsilaiko iki 3 mėnesių“, – sakė Anykščių rajono Pajuodžių kaimo ūkininkas Vitalijus Petronis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mobiliųjų turgelių vadovas tikina pastebintis, kad ūkininkų produkcijos paklausa didėja, todėl būtina juos skatinti prisiminti tradicinių lietuviškų produktų gamybą.

„Dar keletą metų mums reikės augti, kad atsirastų įvairesnių produktų. Juk, sakysim, dar yra uogienės, yra įvairiausių kitų produktų, ką galime daryti, galų gale – džiovinti vaisiai. Dabar apie tai tik kalbama, bet vis nesiryžtama daryti“, – teigė žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ direktorius Mindaugas Maciulevičius.

Sodininkai sako obuolių perdirbimą be konservantų ketinantys plėsti.

Zina PAŠKEVIČIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų