REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tyrimo „Kiek sveria mano kuprinė?“ dalyviai svėrė ne tik savo kuprines, bet ir patys lipo ant svarstyklių.

REKLAMA
REKLAMA


Zita KATKIENĖ

Kiekvieną rugsėjį Medelyno pagrindinėje mokykloje vyksta tyrimas „Kiek sveria mano kuprinė?“ Akcijos metu sveriamos ne tik pradinukų kuprinės, bet ir jie patys. Pasak mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistės Janinos Skurvydienės, nors pradinuko kuprinė neturi viršyti 10 proc. moksleivio svorio, vaikai nešioja ir sunkesnes kuprines. Deja, jose – ne tik mokyklos reikmenys.

REKLAMA

Kuprinės „turtas“ glumina

Medelyno pagrindinėje mokykloje – trys pirmokėlių klasės. Jiems ir skiriamas didžiausias dėmesys atliekant tyrimą „Kiek sveria mano kuprinė?“ Medicinos kabinete tyrimo metu pluša ne tik visuomenės sveikatos priežiūros specialistė. Su ja drauge – sveikos gyvensenos klubo narės Renata Norkutė, Kornelija Ešmantaitė, Deimantė Jurgelytė ir Eura Mosolkovaitė – vyresniųjų klasių moksleivės.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmosiose klasėse – po 20 moksleivių. Sulaukę pertraukos, pirmųjų mokytojų lydimi vaikai atskuba į medicinos kabinetą. Vaikams apie akciją nebuvo pranešta, tad jų kuprinės – įprastos. Antrą mėnesį mokyklą lankantys pirmokai, paaiškėja, į mokyklą nešasi ne tik sąsiuvinius ir knygas. Juolab, kad knygų nešiotis beveik nereikia – turi tas pačias knygas pirmaklasiai ir mokykloje, ir namie.

Bene labiausiai suglumino pirmos A klasės moksleivis, pats svėręs 35,5 kilogramo ir atsinešęs sunkiausią kuprinę, sveriančią 3,55 kg. Kuprinės svoris viršija 10 proc. kūno svorio. Akcijos rengėjai netikrina kuprinių turinio, tačiau šiuo atveju paprašė berniuko parodyti, ką nešiojasi kuprinėje. Paaiškėjo, jog didžiausią kuprinės svorį sudaro... stikliniai rutuliukai, kuriuos pirkėjams dalija vieno prekybos centro kasininkės. Pirmokėlio kuprinėje – net 40 sunkių stiklinių kamuoliukų, kuriais vaikai mokykloje ne tik žaidžia, bet ir keičiasi vienas su kitu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kito vaiko kuprinė svėrė 2,6 kilogramo. Tačiau ir vaikas tik 24,5 kilogramo tesveria. Tad jo kuprinė sudaro net 10,6 proc. kūno svorio. „Pagal žmogiuką kuprinė – labai sunki“, – sako J. Skurvydienė.

Bene daugiausiai kūno svorį viršijo 1C klasės moksleivio kuprinė. Pirmokėlio, sveriančio 25,2 kilogramo, kuprinė svėrė 2,7 kilogramo.

Įgūdžiai – ką nešti

Kuprinės svėrimu tyrimas „Kiek sveria mano kuprinė?“ nesibaigia. Sveikos gyvensenos klubo narės apibendrina rezultatus ir rengiasi susitikimams su pradinių klasių moksleiviais. Jos lankosi klasėse ir kalbasi su vaikais apie tai, kaip saugoti sveikatą. Ir ne tik apie stuburo problemas, kurias labiausiai įtakoja ne pagal kūno svorį nešiojama kuprinė. Kalba su vaikais ir apie fizinio aktyvumo svarbą, ir apie sveiką mitybą.

REKLAMA

„Klubo narės yra parengusios paskaitas „Ką žinai apie sveikatą, sužinok daugiau“, „Daugiau šypsokis“, – džiaugiasi visuomenės sveikatos priežiūros specialistė pagalbininkių aktyvumu ir entuziazmu. Juolab, kad mokyklos Sveikos gyvensenos klubo veikla – įteisinta. Po to, kai klubo narės konkursuose „Sveikuolių sveikuoliai“ iškovojo nugalėtojų titulus ne tik apskrityje, bet ir šalyje, buvo suteiktas klubo vardas. J. Skurvydienė rodo pluoštą diplomų, drauge vartome ir nuotraukų albumą, bylojančius apie aktyvią Sveikos gyvensenos klubo veiklą.

REKLAMA

„Klubo narės rengia ir pirmosios pagalbos mokymus“, – sako medikė, daug dėmesio skirianti šviečiamajai veiklai.

Netaisyklinga laikysena nestebina

Daug pokalbių su vaikais rengiama apie taisyklingos laikysenos išsaugojimą. „Ypač tai svarbu žinoti pirmokėliui, nes jų kauliukai dar labai silpni, o ant kupros nešamas didelis svoris“, – kalba medikė. Augančio vaiko stuburas lengvai deformuojasi ne tik nuo svorio, bet ir nuo netinkamo sėdėjimo. Tam ypač didelis dėmesys skiriamas mokykloje – vaikai sodinami į suolus, tinkančius vaiko ūgiui. Didelis dėmesys skiriamas klasės apšvietimui. Be to, pasak specialistės, vaikų vietos nuolat keičiamos, kad moksleivis galėtų keisti kūno padėtį žiūrėdamas į klasės lentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau vaikai sėdi ne tik klasėje – jie sėdi ir namuose. Pasak J. Skurvydienės, dažnai prie kompiuterio sėdi ne tik susikūprinę, bet ir ant kėdžių kojas susirangę.

Tad jau ir į mokyklą ateina vaikai, kuriems diagnozuota ne tik netaisyklinga laikysena, bet ir skoliozė. Praėjusiais metais vienam pirmokėliui buvo diagnozuota netaisyklinga laikysena ir vienam skoliozė. Vėliau šių problemų daugėja, ir tai medikę ypač neramina. Net keturiems antrokams sveikatos tikrinimo metu medikai diagnozavo skoliozę ir netaisyklingą laikyseną. Vaikų sveikata akivaizdžiai blogėja kasmet. Šeštokams diagnozuoti šeši skoliozės ir netaisyklingos laikysenos atvejai, septintokams – septyni atvejai...

REKLAMA

Asmens sveikatos priežiūros centruose dirbantys medikai diagnozuoja ligas. Skoliozė vaikui diagnozuojama tada, kai stuburas išlinksta į šoną. Taip dažniausiai nutinka dėl nusilpusių nugaros ir raumenų raiščių. Natūralius išlinkimus, pasak specialistės, turi kiekvieno žmogaus stuburas. Tačiau tada, kai diagnozuojama skoliozė, net atsistojus tiesiai ir išsitempus iškrypimų ištiesinti nepavyksta. Diagnozė patvirtinama rentgeno nuotrauka.

Tai, pasak medikės, turi žinoti kiekvienas vaikas, ir, žinoma, jų tėveliai, kurie turi nuolat rūpintis vaikų sveikata. Ir, deja, anot medikės, dažniausiai ne gerėjančia, bet blogėjančia savo vaiko sveikata.

Kosminiai rutuliukai – bandymas per vaikus paveikti tėvus

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų