REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvusios Marijampolės apskrities administracijos viršininkės Birutės Kažemėkaitės artimiausiu metu laukia vizitas į Generalinę prokuratūrą, kurioje bus sprendžiama, ar, vadovaudama apskričiai, ji nepervertino savo kompetencijos pradėti Gelgaudiškio dvaro sodybos restauravimo pritaikymo turizmo reikmėms projektą, neturėdama garantijų, kas už jį mokės.

REKLAMA
REKLAMA

Sprendimą kreiptis į Generalinę prokuratūrą ir į teisėsaugos institucijas praėjusią savaitę priėmė Vidaus reikalų ministerija. Pasak jos vadovo Raimundo Palaičio, buvusios Marijampolės apskrities viršininkė B.Kažemėkaitė įklampino Marijampolės apskrities administracijos likvidavimo procesą. Kol neišspręsta, kas perims apie 1,3 mln. litų skolą Gelgaudiškio dvarą renovavusiems statybininkams, apskrities likvidavimo procedūros negalima baigti.

REKLAMA

Skuba nuvedė į aklavietę

2008 metų rudenį Marijampolės apskritis parengė projektą Gelgaudiškio dvaro sodybos restauravimo pritaikymo turizmo reikmėms projektą. Šiam projektui įgyvendinti 3,5 mln. buvo planuojama gauti iš Europos Sąjungos fondo, 0,5 mln. – iš valstybės biudžeto. Nesulaukusi patvirtinimo, kad pinigai tikrai bus paskirti, Marijampolės apskrities administracija pasirašė sutartį su viešųjų darbų pirkimo konkursą laimėjusia TŪB „Virmalda“ iš Kauno. Planuota restauruoti rūmų fasadą, stogą, atlikti dalinę vidaus restauraciją pirmame rūmų aukšte. Darbai turėjo užtrukti iki šių metų pabaigos, tačiau truko kur kas trumpiau. Sužinoję, kad žadėti milijonai egzistuoja tik vizijose, statybininkai darbus nutraukė.

REKLAMA
REKLAMA

Patikslinus duomenis paraiška finansuoti projektą buvo atmesta. Be to, kilo įtarimų, kad rekonstrukciją atlikusios įmonės nurodytos darbų kainos yra didesnės nei rinkos kainos, realiai atlikti ne visi jau kaip įgyvendinti nurodyti darbai.

Susiklosčius tokiai situacijai, paskutinį pusmetį gyvenanti Marijampolės apskrities administracija pradėjo atakuoti Šakių r. savivaldybę perimti Gelgaudiškio dvarą, o kartu – ir su jo rekonstrukcija susijusias skolas. Savivaldybės politikai ir vadovai su tokiu siūlymu sutiko tik iš dalies. Dvarą jie perims, bet skolų – ne. Po ilgų diskusijų šią vasarą Šakių rajono taryba pritarė naujam dvaro renovavimo projektui, kuriam tikimasi gauti Europos struktūrinių fondų paramą. Kalbama apie 5 milijonus litų. Gavusi pinigus, savivaldybė svarsto atsiskaityti su statybininkais už jau padarytus darbus. Tačiau kai kurių Šakių politikų manymu, dėl šių žaidimų praleistas patogus laikas dvarą suremontuoti palankesnėmis kainomis, kai ką gali tekti perdaryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nustūmė bendruomenę

Dvaro rūmų renovacija buvo nusiteikusi rūpintis ir Gelgaudiškio bendruomenės centras „Atgaiva“. Sutrukdė tik Marijampolės apskrities administracijos vadovų užsispyrimas bendruomenei nesuteikti viešosios įstaigos statuso. Tapusi tokia įstaiga, bendruomenė buvo pasiryžusi rūpintis dvaro komplekso atkūrimu ir jo pritaikymu turizmo reikmėms.

Valdininkų koziris buvo tai, kad neva bendruomenė nesugebės tvarkytis, ja gali pasinaudoti kai kurie išmanantys teisę ir turintys investicijų asmenys. „Septynerius metus atkak–liai grūmėmės su valdininkija, mynėme Prezidentūros, ministerijų slenksčius, kol dvaras buvo paimtas iš Turto fondo ir grąžintas Marijampolės apskričiai, turint omenyje, kad ši jį perduos bendruomenei. Bet tada prasidėjo ambicijos, įtarinėjimas, kuris, beveik neabejoju, nuves prie to paties – privatizavimo. Neabejoju, kad dabartiniai Šakių savivaldybės vadovai Gelgaudiškio dvarą ant savo pečių užsikėlė iš kilniausių paskatų. Bet jie nėra amžini. Ateis nauja valdžia, kuriai gali atrodyti kitaip. Kai reikės spręsti, kam skirti pinigus – dvarui ar kitiems reikalams, beveik aišku, kurion pusėn nusvirs svarstyklės“, – svarstė vienas iš Gelgaudiškio bendruomenės centro atstovų verslininkas Edmundas Rinkevičius.

REKLAMA

Marijampolės apskrities valdininkai prieš keliolika metų atsisakė Gelgaudiškio dvaro sodybos ir ją perdavė Valstybės turto fondui. Dvarą buvo rengiamasi parduoti.

Susvyravo pasitikėjimas

Daugiau nei pusę metų virę ginčai, kam turi atitekti praskolintas ir apleistas Gelgaudiškio dvaras, pakirto pasitikėjimą abejotinus sprendimus priėmusia buvusia Marijampolės apskrities administracijos viršininke B.Kažemėkaite. Rugsėjį jai nepavyko tapti buvusios apskrities regioninės plėtros tarybos vadove. Jos kandidatūros praėjusiame posėdyje niekas net nesiūlė. Oficialiai teigiama, kad dėl to, jog B.Kažemėkaitė net nėra šios tarybos narė. Kol veikė apskrities viršininko administracija, taryboms vadovaudavo viršininko pareigas einantis asmuo. Marijampolėje toks asmuo buvo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovė B.Kažemėkaitė.

REKLAMA

Nuo liepos 1–osios panaikinus apskričių administracijas, vietoj jų sukurtos regioninės plėtros tarybos, į kurias įtraukiami Vyriausybės atstovai, atitinkamos apskrities savivaldybių merai ir deleguoti tarybų nariai. Marijampolės apskrityje Vyriausybės atstove tapo premjero patarėjos statusą gavusi buvusi apskrities administracijos viršininkė B.Kažemėkaitė. Ar jai pavyks pelnyti savivaldybių atstovų palankumą ir tapti regioninės plėtros tarybos vadove, paaiškės kitame posėdyje. Patyliukais kalbama apie užkulisines derybas. Marijampolės apskrities regioninės plėtros tarybą sudaro visų penkių buvusios Marijampolės apskrities savivaldybių atstovai – merai ir tarybų nariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Alytaus, Utenos regioninių plėtros tarybų pirmininkais išrinkti kol kas premjero patarėjų statusą turintys Vyriausybės atstovai, Panevėžio ir Tauragės – savivaldybių merai, tuo metu Vilniaus, Marijampolės ir Telšių regioninės plėtros tarybos pirmininkų dar neturi.

Abejoniųir daugiau

Beje, per milijoną litų skolinga liko ir Vilniaus apskrities administracija. Vidaus reikalų ministerija svarsto galimybę skųsti prokurorams ir buvusį šios apskrities administracijos viršininką. Anot vidaus reikalų ministro R.Palaičio, Vilniaus problemika buvo 1,3 mln. lėšų trūkumas, jis padengtas mokesčių mokėtojų pinigais – Privatizavimo fondo. Ministras užsiminė apie galimybę skųsti prokurorams ir Panevėžio apskrities administracijos vadovą.

„Kol vyksta teismai, jokių kreipimųsi nebus, bet kai teismai baigsis, gali būti kreipimaisi į teisėsaugos institucijas dėl viršininko veiksmų“, – žurnalistams tvirtino R.Palaitis.

Dalia BYČIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų