REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iliuzinės magijos menu Kęstutis Lenkauskas susidomėjo prieš 10 metų. Vieną perspektyviausių iliuzionistų žmonės netgi pavadina magu ar burtininku. Helovino išvakarėse jaunąjį magą klausinėjome, kuo skiriasi magija, iliuzija ir burtai?

REKLAMA
REKLAMA

–Šį savaitgalį visame pasaulyje švenčiamas Helovinas. Ar magija turi ką nors bendro su šia švente?

REKLAMA

– Manau, kad Helovinas ir magija, iliuzijos menas turi daug bendro. Nes žmonėms asocijuojasi su protu sunkiai suvokiamais dalykais.

–O kuo skiriasi magija nuo iliuzijos?

– Iliuzinę magiją gali paaiškinti ir net atlikti kiekvienas, išmanantis tam tikrų triukų paslaptis. O tikroji magija yra susijusi su antgamtiškais ir paranormaliais dalykais, kurių paprasti žmonės negali paaiškinti ir suprasti. Iliuzionistas negali sukelti potvynio, bet savo rankų miklumu gali sukurti iliuziją, kad vyksta kas nors neįtikėtino ir magiško.

REKLAMA
REKLAMA

–Tai galima sakyti, kad magija yra paprasčiausias žmonių mulkinimas?

– Nesutinku. Žmonių apgaudinėjimas yra tada, kai jie patiria žalą ar nuostolį. O iliuzinėje magijoje jie, nors ir morališkai apgaudinėjami, nuostolio nepatiria.

–Ir dar savo noru eina pažiūrėti, kaip juos apgaudinės...

– Iliuzinę magiją pavadinčiau ne apgaulės, bet meno forma. Meistriškai sukuriama iliuzija, kuri atrodo kaip tikra magija. Žinoma, protingas žmogus supranta, kad visa tai –tik iliuzija.

–Bet jūsų veikla vaikams, ko gero, nelabai skiriasi nuo burtininko?

– Iliuzionistas kuria iliuzijas, o burtininkas užsiima burtais, spiritizmu, antgamtiškais dalykais. Vaikams skirtumas tarp magijos ir iliuzijos meno, manau, yra dar sunkiau įžvelgiamas. Manau, kad iliuzionistu gali tapti bet kuris, dedantis pastangų ir norintis tobulėti iliuzijos mene. O burtininkais netampama. Jie tokie yra iš prigimties. Štai susidūrimai su čigonėmis akivaizdžiai parodo, kuo skiriasi burtininkas nuo iliuzionisto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

–Tiki, ką buria čigonės?

–Taip, tai, ką jos daro, ne kiekvienam protu suvokiama. Juo labiau ne kiekvienas to gali išmokti.

–O kas tave patraukė iliuzijos mene?

– Pirmiausia smalsumas. Visada buvo įdomu sužinoti, kaip atliekamas vienas ar kitas triukas. O kai šias paslaptis išsiaiškinau ir pats išmokau kurti naujus triukus, panorau iliuzijos būdu nustebinti žiūrovą. Suteikti jam įspūdžių. Būti išskirtinis ir užsiimti tokiu menu, kurio išmokti ne kiekvienam užtenka valios.

–Iliuzijos menas yra sunkus mokslas. Reikia išmanyti ir algebrą, fiziką, netgi vaidybą... Minėjai, kad iliuzijos mokeisi savarankiškai?

REKLAMA

– Taip, skaičiau knygas, ieškodavau informacijos internete, dalyvavau įvairiuose seminaruose. Norėjau mokytis pas iliuzionistą Arvydą Stonį, tačiau buvau per jaunas, į mane nelabai kreipė dėmesio. O dabar jis visai neseniai man pasakė, jog visa galva stoviu aukščiau už kai kuriuos profesionaliais magais save laikančius iliuzionistus. Tai man buvo didelis komplimentas.

–Kokiu savo sukurtu išskirtiniu triuku galėtum pasigirti?

– Vien tai, kad aš atlieku tą triuką, jis jau yra išskirtinis. (Šypsosi.) Nes numerį sudaro ne tik triukas, bet ir asmenybė, kuri jį kuria. Esu sukūręs manipuliacinį numerį, jis yra vienas pagrindinių mano “arkliukų", su kuriuo pasirodau renginiuose. Manipuliacija keičiu daiktų dislokaciją.

REKLAMA

–Esi dalyvavęs ir pažinčių laidoje “Kitas", joje ieškojai širdies damos. Ar dažnai tenka merginas apžavėti pasitelkiant magiją?

–Į laidą ėjau pakviestas prodiuserių, nesiruošiau ieškoti merginos. Tačiau nemanau, kad merginą reikia sužavėti triukais. Reikia ją į savo pusę palenkti tada, kai jų nerodai. (Šypsosi.)

Edita MAŽELYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų