REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva negali pasigirti naudingųjų iškasenų gausa, bet mineralinio vandens šaltinių mūsų žemės gelmėse –devynios galybės. Mineralinis vanduo, žinia, ne tik atgaivina, aprūpina organizmą reikalingomis medžiagomis, bet ir gydo.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva pagal iš žemės gelmių trykštančio mineralinio vandens cheminę sudėtį, šaltinių susiformavimo sąlygas bei geologinę sandarą skirstoma į kelis regionus. Pietinėje dalyje mineralinio vandens rasta Druskininkuose, prie Birštono, Stakliškėse, taip pat Šventosios, Merkio ir Verknės upių žemupiuose. Šiaurėje –apie Biržus, Pasvalį, Likėnus, Telšius. Vakaruose –prie Klaipėdos, Palangoje. Čia iš gręžinių trykštantis vanduo savo sudėtimi skiriasi nuo išgaunamo pietinėje šalies dalyje –stipresnė jo mineralizacija, tad naudojamas ne gerti, bet gydymo tikslams. Todėl tokiose vietovėse įsikūrę kurortai, veikia gydyklos, sanatorijos.

REKLAMA

„Rytinėje Lietuvos dalyje irgi yra mineralinio vandens, –pridūrė Lietuvos geologijos tarnybos Hidrogeologijos skyriaus vedėjas Kęstutis Kadūnas. – Visai netoli Vilniaus jo telkiniai žemėje aptikti, Vokėje. Bet dabar tie gręžiniai neveikia."

Mineralinio vandens rasta ir Kaune. Kadaise, dar prieš karą, gydomųjų savybių turinčio vandens buvo aptikta Kauno Panemunės rajone. O prieš 20 metų geologai padarė gręžinius Kauno Taikos prospekto gale, laukuose. Ir neapsigavo. Paaiškėjo, kad šioje vietoje, 837 metrų gylyje, susikaupę didžiuliai ypatingos sudėties mineralinio vandens telkiniai. Juo Kauno ligoninės specialistai gydo sąnarių ir nervų ligomis sergančius pacientus.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokios cheminės sudėties mineralinio vandens niekur kitur Lietuvoje nėra, –pasakojo ligoninės Vertebroneurologijos skyriaus vedėjas Jonas Marengolcas. – Litre šio vandens randama per 100 gramų ištirpusių mineralinių druskų. Gerti jis netinkamas –tik gydyti."

Anot J.Marengolco, šis mineralinis vanduo gydomosiomis savybėmis niekuo nenusileidžia Negyvosios jūros vandeniui. „Jo vonios labai veiksmingos gydant judamojo-atramos aparato, sąnarių ligas, taip pat odos ligas (ypač psoriazę), ramina nervų sistemą, –vandens poveikį sveikatai vardijo gydytojas. –Iš mūsų šaltinio išgaunamo mineralinio vandens vonios yra kitokios nei „naminės", kai į vonią prisipilama aromatizuotos jūros druskos. Pagulėjęs tokioje vonioje dešimt minučių pacientas pasijunta tarsi po sunkaus darbo, nori pailsėti. Tai rodo, kaip stipriai veikiamas organizmas."

Virginija GRIGALIŪNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų