REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas pažymi, kad vienas svarbiausių šalies tikslų, siekiant pagerinti visuomenės socialinę ir darbo rinkos situaciją, yra piliečių užimtumo didinimas.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras aiškina, jog prie šio siekio įgyvendinimo stipriai prisidėtų permainos bedarbių profesinio mokymo srityje.

REKLAMA

D. Jankausko teigimu, siekis iki 2020 metų 20–64 metų amžiaus piliečių užimtumo rodiklį pakelti iki 70 proc. ir jį viršyti yra trumpalaikė perspektyva.

„Sieksime, jog piliečių užimtumas iki 2020 metų viršytų 70 proc. Tikime, kad tai pasiekti įmanoma ir per trumpesnį laikotarpį“, – ketvirtadienį po išvažiuojamojo Vyriausybės pasitarimo Lietuvos darbo biržoje sakė ministras.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) vadovo, užimtumui augti reikalinga efektyvesnė darbo neturinčių piliečių profesinio mokymo politika. Kaip vieną iš siūlomų pakeitimų D. Jankauskas įvardijo „vaučerių“ (čekių) sistemą.

REKLAMA
REKLAMA

„Siūlome visą profesinio mokymo sistemą kitąmet perkelti į vaučerių sistemą, pagal kurią bedarbio, kuriam reikalingas perkvalifikavimas arba tam tikras kvalifikacijos kėlimas, profesinio mokymo, atsižvelgiant į profesinio mokymo įstaigų konkurencingumą, galimybes gauti kvalifikaciją atitinkantį darbą, išlaidos bus visiškai arba iš dalies padengtos iš valstybės biudžeto“, – aiškino ministras.

Tokiu atveju darbdavys įsipareigotų įdarbinti bedarbį, o darbo birža, įvertinusi bedarbio kvalifikaciją ir kompetenciją, parinktų reikiamos profesijos įgijimui atitinkamą mokymo programą, pagal kurią bedarbis galėtų mokytis vienoje iš atestuotų mokymo įstaigų. Bedarbiui būtų įteikiamas „vaučeris“, ir darbo birža su asmeniu bei su jo pasirinkta mokymosi įstaiga sudarytų sutartį. Baigęs mokymosi programą, bedarbis pateiks darbo biržai kvalifikacijos dokumentą, tada ši atsiskaitys su mokymo įstaiga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasitarime sutarta, kad būtų parengtas konkretus bedarbių profesinio mokymo modelis ir siūlymai, kaip jį įgyvendinti. Svarbiausias tokio modelio tikslas turėtų būti žmogaus siekis įsidarbinti. Taip pat būtina numatyti saugiklius, kurie leistų išvengti piktnaudžiavimo mokymui skirtomis piniginėmis lėšomis tiek iš bedarbio, tiek iš darbdavio, tiek iš mokymo įstaigos pusės.

Šiuo metu mažiau nei pusė bedarbių, įgijusių tam tikrą kvalifikaciją, randa darbą. Anot D. Jankausko, tokios tendencijos rodo, jog reikalingos radikalios permainos profesinio mokymo srityje. „Mokymo sistema turi būti orientuota į tikslingą valstybės lėšų panaudojimą, siekiant šalyje sumažinti nedarbą ir padidinti užimtumą“, – kalbėjo SADM vadovas.

Lietuvos darbo biržos (LDB) direktorius Mindaugas Petras Balašaitis pabrėžė, jog svarbiausios permainos bedarbių profesinio mokymo srityje turi būti siejamos su tinkamu mokymo įstaigos pasirinkimu. Taip pat būtina maksimaliai sutrumpinti laiką, kai nusprendžiama ir pradedama mokytis. „Bedarbiams turi būti suteikiama galimybė savo nuožiūra pasirinkti profesinio mokymo įstaigą. Nauja sistema taip pat turi užtikrinti, kad pilietis mokslus pradėtų kuo greičiau, o juos baigęs įsidarbintų“, – kalbėjo LDB vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų