REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš Vėlines į Panevėžio kapines nusitaikė ilgapirščiai ir senų padangų atsikratantys vairuotojai. Kol vieni triūsia tvarkydami artimųjų amžino poilsio vietas, kiti nuo kapviečių skuba nurinkti gėles ir padangomis užgriozdinti kapinių patvorius.

REKLAMA
REKLAMA

Neatsigina krovėjų

„Neišmanom, kaip išvaikyti vagis ir tuos padangų krovėjus. Nebent sovietinių laikų draugovininkus į kapines reikėtų atsiųsti, kad nuolat budėtų. Bet kas tau patruliuos šiais laikais už ačiū“, – gūžčiojo pečiais Panevėžio kapinių prižiūrėtoja Liuda Nečionienė.

REKLAMA

Artėjant mirusiųjų pagerbimo dienoms gamtinėms atliekoms skirtus konteinerius prie Ramygalos g. esančių Kristaus Karaliaus katedros kapinių tvoros išrikiavusio „Panevėžio specialaus autotransporto“ darbininkai sunkiai susitvardo nesusikeikę. Retenybė, kad į konteinerius suverstų lapų krūvoje nerastų senų padangų.

Iš jų stirtų sukrauta kone antra kapinių tvora – netvarkingai padangos suverstos prie visų kas keli metrai išrikiuotų 7 kub. m talpos konteinerių, sumestos ir į juos.

REKLAMA
REKLAMA

„Nejaugi panevėžiečiai nesupranta, kad taip elgdamiesi patys sau bloga daro. Per juos brangsta atliekų tvarkymo paslaugos. Žaliąsias atliekas sąvartynas priima nemokamai, o jei sumaišytos su buitinėmis, už toną 50 litų tenka pakloti. Padangų sąvartynas visai nepriima, turime į Naująją Akmenę vežti“, – „Sekundei“ teigė „Panevėžio specialaus autotransporto“ direktoriaus pavaduotojas Romualdas Rinkevičius.

Pavaduotojas įžvelgia vienintelį argumentą, kodėl vairuotojai, užuot vežę padangas į nemokamai jas surenkančias stambiagabaričių atliekų aikšteles Savitiškio ir Pilėnų gatvėse, verčia kapinių patvory: nuo mirusiųjų amžino poilsio vietos iki garažų kooperatyvo – vos keli žingsniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo antkapių plėšia net kryžius

Artėjant mirusiųjų pagerbimo dienoms Panevėžio kapinėse – pats darbymetis. Amžino poilsio vietas tvarkančių gyventojų už tvoros suverstos padangos nepiktina. Tačiau žmonės netvardo pasipiktinimo prieš Vėlines suįžūlėjusiais ilgapirščiais.

Dukters kapą tvarkiusi Ada Janevičienė nuogąstavo po dienos kitos galinti neberasti amžino poilsio vietą puošiančių geltonų chrizantemų vazonų. Moteris jau ne kartą rado kapą apvogtą.

„Sunku net įsivaizduoti tų niekšų įžūlumą. Kartą atėjusi radau prieš dieną sodintas apvytusias begonijas. Nustebusi trūktelėjau vieną už žiedo, tas ir išsirovė. Vagys šaknis išsikasė, o kelis žiedus nuskynę atgal į žemę sukišo“, – pasakojo A.Janevičienė.

REKLAMA

Kitąkart užsukusi aplankyti mirusios dukters, motina apstulbo neradusi kapo kampuose susodintų žemaūgių tujų – piktadariai augalus tiesiog nupjovė.

„Nuo vagių neapsisaugosi. Paminklus kitiems išdaužo, o čia – tik gėlės. Pavogs tas, kitas pasodinsim“, – ramino save A.Janevičienė.

Pensininkei Zofijai Krištopaitienei ir vienas pavogtas žiedelis būtų nemenkas nuostolis. Šešis kapus – tėvų, vyro, žuvusio sūnaus, marčios tėvų ir kitų artimųjų prižiūrinti moteris, kad mylimų žmonių amžino poilsio vietos neatrodytų skurdžiai, griebiasi gudrybių – žvakutes Vėlinėms perka po vieną ar dvi per keletą kartų, o dirbtinius žiedus jau seniai naudoja tuos pačius.

REKLAMA

„Kai sukaišioti į žemę susipurvina, ištraukusi išplaunu, išdžiovinu – ir vėl gražūs. Taip skalbiu ir skalbiu. Prieš Vėlines nuperku vieną kitą dirbtinę puokštę už 3,50 lito. Ir žvakių indelių neišmetu. Kitąkart į tuos pačius žvakes įstatau. Kitaip neišgaliu. Iš mano vienos pensijos gyvename trise – aš, anūkė ir jos vaikelis“, – taupumo mokė pensininkė.

Anot jos, vagišiai vengia nebent prie pagrindinių takų išsidėsčiusių kapų, renkasi atokesnius.

Moteris negali atleisti niekšams, nusiaubusiems kapinių pakrašty esantį sūnaus kapą – pensininkė taip ir neišgali susitaupyti ilgapirščių nuo antkapio nuplėštam kryžiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ir stovi antkapis su skylėmis“, – guodėsi Z.Krištopaitienė.

Nakvoja kapinių patvory

Apie artėjančias Vėlines primena kasdien prie kapinių tvoros ilgėjančios prekiautojų eilės.

Panevėžio kapinių prižiūrėtoja Liuda Nečionienė, į darbą atskubėjusi 8 valandą, jau randa ant šaligatvių puokštes ir žvakes išrikiavusius prekeivius. Pasak prižiūrėtojos, prieš mirusiųjų pagerbimo dienas ne vienas čia ir nakvoja – lovą pardavėjams atstoja mašina kapinių patvory.

Už žydinčių chrizantemų vazoną kapinių prieigose prašoma nuo 5 iki 15 litų. Prekeiviai tikina kainų nekelsiantys nė per pačias Vėlines.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų