REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Auditoriai teigia, kad už bibliotekų renovacijai ir modernizacijai skirtas lėšas iki šiol atlikta vos trečdalis numatytų darbų.

REKLAMA
REKLAMA

Neparengus bibliotekų plėtros strategijos, bibliotekų renovacijai ir modernizavimui skiriamos lėšos gali neduoti laukiamos naudos, teigia Valstybės kontrolė.

REKLAMA

Pagal Bibliotekų renovacijos ir modernizavimo 2003–2013 m. programą, iki šiol renovacijai skirta 175 mln. Lt.

Nors tai daugiau, negu buvo numatyta, tačiau už šias lėšas atlikta vos trečdalis numatytų darbų, pastebi Valstybės kontrolė.

Patalpos esą buvo renovuojamos be aiškių kriterijų, nežinant koks turi būti bibliotekų plotas ir kokie reikalavimai keliami patalpoms. Be to, dalis programoje numatytų renovuoti bibliotekų negavo žadėto valstybės finansavimo, o kai kurios jį gavo, nors jų renovacija programoje nebuvo numatyta.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl Vyriausybei rekomenduota nefinansuoti naujų renovacijos darbų, kol nebus patvirtinta bibliotekų plėtros ilgalaikė programa, apibrėžta modernios bibliotekos samprata, tikslai, kokybiniai reikalavimai bibliotekų pastatams, valdymui, paslaugoms ir programoms.

Programoje nurodytas bibliotekų fondų komplektavimo lėšų poreikis 2003–2013 m. siekė 104 mln. Lt. Buvo numatyta, kad vienam gyventojui per metus turėtų būti skiriama 3 Lt knygoms įsigyti, t. y. 250–300 knygų 1 tūkst. gyventojų. Tačiau šiuo metu vienam gyventojui skiriama tik 0,69 Lt ir knygų nuperkama septynis kartus mažiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, pastebima, kad fondai menkai tepapildomi naujomis skaitmeninėmis medijomis.

Auditorių nuomone, dėl šių priežasčių artimiausiais metais gali reikšmingai sumažėti bibliotekų lankytojų skaičius ir fondų naudojimas.

Kultūros ministerija teigia negalinti sutikti su valstybės auditorių pareikštomis abejonėmis dėl 2003–2010 metais vykdytų nuoseklių investicijų į viešųjų bibliotekų infrastruktūros atnaujinimą naudos.

„Atkreipiame dėmesį, kad atnaujintose bibliotekose lankytojų skaičiai per pastaruosius metus didėja, nepaisant neigiamų demografinių tendencijų šalyje ir plėtrą ribojančių ekonominių veiksnių. Įvertinusi pastaraisiais metais prastėjančias gyventojų prieigos prie naujos informacijos šaltinių sąlygas, Kultūros ministerija priėmė sprendimą gerinti valstybės finansavimą knygų ir kitų informacijos šaltinių įsigijimui viešosiose bibliotekose.

REKLAMA

2011 m. tam planuojama skirti 800 tūkst. litų daugiau nei šiais metais. Atkreipdama dėmesį į informacijos ir žinių svarbą kiekvieno žmogaus gyvenimo kokybei, Kultūros ministerija tikisi palankesnių sprendimų 2011 metais iš savivaldybių bei valstybės institucijų, skiriančių lėšų savo įsteigtoms bibliotekoms“, – rašoma Kultūros ministerijos pranešime.

Kultūros ministerijos nuomone, Bibliotekų renovacijos ir modernizavimo 2003–2013 metais programa, patvirtinta Vyriausybės 2002 metais, turi būti pakeista, nes dėl pasikeitusių informacinės visuomenės poreikių bibliotekų paslaugoms, pasenusių duomenų ir prognozių nebesuteikia būtinos informacijos šio sektoriaus plėtros strateginiam planavimui.

Valstybiniai auditoriai teigiamai įvertino 2007 m. pradėtą ir 2012 m. numatomą baigti projektą „Bibliotekos pažangai“, tačiau auditoriai atkreipė dėmesį, kad yra grėsmė, jog projektui pasibaigus techninės įrangos atnaujinimas ir bibliotekininkų mokymai strigs, todėl Kultūros ministerijai pasiūlyta išlaikyti bibliotekų pasiektą pažangą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų