REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekstremalios gamtos bei rinkos jėgos paveikė maisto produktų kainas, nuo pomidorų iš Izraelio iki kopūstų iš Pietų Korėjos.

REKLAMA
REKLAMA

Kopūstai Pietų Korėjoje

Eiliniam žmogui tai yra tik dar viena daržovė. Tačiau Pietų Korėjos gyventojams ilgalapiai kopūstai yra dalis nacionalinio identiteto bei dažniausiai naudojamas ingredientas gaminant aštrų marinuotą daržovių patiekalą, pavadinimu kimchi, kuris yra patiekiamas prie kiekvieno valgio.

REKLAMA

Tačiau šaltas pavasaris ir karšta vasara, po kurios sekė rudenio potvyniai suniokojo šių metų derlių ir paskatino kainų kilimą. Kinijos spauda pranešė, kad kopūstų galvos praėjusį mėnesį Seule buvo pardavinėjamos po 13 800 Pietų Korėjos vonų (virš 27 litų).

Tame pačiame patiekale naudojami ridikėliai taip pat pabrango du ar tris kartus. Kai kurie restoranai netgi apmokestino kimchi, panašiai kaip „McDonald's“ apmokestino kečupą.

REKLAMA
REKLAMA

Opozicijos atstovai kaltina vyriausybę dėl upių projekto, kuris sumažino dirbamos žemės plotus. Šalies prezidentas teigė, kad sumažins importo tarifus kiniškoms daržovėms. Šiuo metu Kinija jau išgabeno šimtus tonų kopūstų į Pietų Korėją, dėl to yra baiminamasi, kad tai nesukeltų neigiamų pasekmių pačioje Kinijoje.

Česnakai Kinijoje

Geros naujienos vampyrams, tačiau blogos gurmanams. Praėjusiais metais česnakas buvo labiausiai perkama prekė Kinijoje. Iki praeito pavasario česnakų kainos buvo tokios žemos, kad privertė ūkininkus auginti kitas kultūras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau praeitą balandį paklausa smarkiai aplenkė pasiūlą ir kainos pradėjo sparčiai kilti. Prastas šių metų derlius dar labiau padidino kainas ir šių metų liepą česnakų kaina siekė 13 juanių (beveik 4 litai).

Viena Kinijos gyventoja teigė, kad jos šeimos išlaidos maistui per pastaruosius du metus padidėjo beveik du kartus, labiausiai dėl to, kad jie mėgsta valgyti mėsą. „Gaila, kad maisto kainų augimas nesutampa su atlyginimo augimu“, pasakojo ji.

Pomidorai Izraelyje

Pomidorai Vidurio Rytuose yra taip pat dažnai vartojami kaip ir humusas ar alyvuogių aliejus, tačiau augančios jų kainos verčia apie juos galvoti kaip apie brangius delikatesus.

REKLAMA

Izraelyje ir Palestinoje pomidorų kilogramo kaina išaugo 7–8 kartus per paskutinius kelis mėnesius dėl itin karštos vasaros ir šiuo metu jų kaina siekia 14–15 šekelių (beveik 8 litai).

„Žmonės vis dar perka pomidorus, tačiau mažesniais kiekiais“, pasakojo vienas Jeruzalės prekeivis. „Tikiuosi, kad kainos greitai nukris“. Izraelio vyriausybė panaikino mokesčius importuojamiems pomidorams, kad panaikintų trūkumą. Nuolaidos yra taikomos 4000 tonų pomidorų, kurie atkeliauja daugiausiai iš Olandijos.

„Mes matome pasaulinio atšilimo įtaką. Galime pastebėti pokyčius, kuriuos turime priimti augindami kasdieniniam vartojimui reikalingą maistą“, pasakojo Gidonas Brombergas iš „Friend of the Earth Middle East“.

REKLAMA

Pranešama, kad Egipte vykdo gatvių demonstracijos dėl pomidorų kainų. Pastarosiomis savaitėmis Turkijoje, kuri yra trečia pagal dydi pomidorų augintoja, pomidorų kainos išaugo tris kartus ir privertė valdžios atstovus importuoti šias daržoves iš Europos.

Kukurūzai Jungtinėse Valstijose

Baiminantis kukurūzų trūkumo, jų kainos JAV šį mėnesį dar labiau išaugo. JAV vyriausybė pranešė apie sumažėjusį derlių dėl oro svyravimų nuo pernelyg karšto iki per daug lietingo oro.

JAV lėtai atsigaunant nuo recesijos ir esant aukštam nedarbo lygiui, specialistai neprognozuoja smarkaus duonos, tortiljų ar kukurūzų dribsnių kainų augimo. Grūdai sudaro vos mažą šios produkcijos kainos dalį, didesnę dalį sudaro transportas bei marketingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tai gali turėti kitų pasekmių. Kukurūzai yra pirminis pieninių galvijų maisto šaltinis ir didėjančios kainos gali priversti ūkininkus mažinti savo bandas. Naminių paukščių auginimas taip pat yra pakankamai priklausomas nuo kukurūzų.

Poveikis ūkininkams bus nevienodas: auginantys kukurūzus pasipelnys iš didėjančių kainų, tačiau nukentės pienininkai. Be to, beveik trečdalis kukurūzų derliaus JAV yra naudojamas etanolio gamybai.

Duona Rusijoje

Duonos kaina Rusijoje smarkiai išaugo po rugpjūčio mėnesį šalį užklupusios karščio bangos, kuri sunaikino daugiau nei penktadalį šalies javų derliaus bei sukėlė baisius miškų gaisrus Europinėje šalies dalyje.

REKLAMA

Duonos kainos pakilo mažiausiai 20 proc. ir yra laukiama dar didesnio augimo. Iki rugpjūčio sausros, duonos kepalas kainavo 16 rublių (1,3 litų), tačiau dabar kaina siekia 24 rublius (beveik 2 litus). „Duonos kainos tikrai pakilo, bet kitų produktų,tokių kaip sausainiai, kainos liko nepakitusios“, pasakojo Maskvos duonos kiosko pardavėja Olga.

Žemės ūkio produkcijos atstovai perspėjo apie galimą mėsos ir pieno produktų kainų augimą kitais metais po to, kai padvigubėjo gyvulių pašarų kainos. Kremlius reaguodamas į rugpjūčio sausros padarinius uždraudė javų eksportą, kas paskatino kalbas apie protekcionizmą bei padidino javų kainas visame pasaulyje.

REKLAMA

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas sukritikavo maisto kainų spekuliantus, kurie, jo teigimu, siekia pasipelnyti iš krizės. Jis taip pat apsilankė keliuose prekybos centruose, kad pats patikrintų kainas. Opozicijos dienraščio „Novaya Gazeta“ teigimu, vieno prekybos centro pardavėjos sumažino kainas iki pasirodant prezidentui ir vėl iškart jas užkėlė, kuomet jis išėjo.

Cukrus Pakistane

Kviečiai gali būti pagrindinis Pakistano maistas, tačiau pieniška arbata yra nacionalinis šalies gėrimas. Ir dauguma pakistaniečių sutiks, kad ši arbata be daug cukraus yra nieko verta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas parodė, kad Pakistano gyventojai puodelį saldžios arbatos laiko antru pagal svarbą maistu po duonos. Metinis cukraus suvartojimas šalyje siekia 4 mln. tonų. Taigi, cukraus kainos turi didelę svarbą šalyje.

Pastaraisiais metais cukranendrių paklausa smarkiai aplenkė pasiūlą ir pakėlė kainas. Nuo 2008 metų gruodžio mėnesio kilogramo cukraus kainos padvigubėjo iki 1 dolerio. Tai sukėlė dar daugiau problemų šiai šaliai, kuri kenčia nuo smarkių potvynių, elektros trūkumo, nedarbo ir artėjančio ekonomikos žlugimo.

Yra įsitvirtinęs suvokimas, kad valdžia kontroliuoja kainas ir netgi buvo atsiradę įrodymų, jog kai kurie pareigūnai sukaupė nemažus turtus iš cukraus. Tačiau ekonomistas Haris Gazdaras teigė, kad cukraus kainos kyla dėl pasaulinio kainų kilimo. „Pakistane realios kainos padidėjo kartu su pasaulinėmis kainomis. Neįmanoma nuo to pabėgti“, – pasakojo jis.

Cukrus taip pat yra nusikaltimų bei korupcijos šaltinis. Nesąžiningi prekeiviai siunčia cukraus kontrabandą į Afganistaną, kur jį parduoda už didesnę kainą. Nuo devintojo dešimtmečio didžiausios Pakistano cukraus gamyklos priklausė galingiems politikams, kurie sukaupė nemažus turtus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų