REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Serbija žengė dar vieną žingsnį link Europos Sąjungos narystės nepaisant priekaištų dėl to, kad šalis galėtų labiau prisidėti prie teisingumo įvykdymo labiausiai ieškomiems Europos nusikaltėliams, skelbia „The New York Times“.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikę ES užsienio reikalų ministrai atvėrė kelią Serbijos narystei, nepaisydami prieštaravimų iš tų, kurie reikalauja išlaikyti spaudimą Belgrado valdžiai padėti sulaikyti genocidu kaltinamą Ratko Mladičių.

REKLAMA

Nyderlandų reikalavimu, sąjungos sprendime buvo įtrauktas pareiškimas, kad ateities veiksmams bus pritarta tik tuomet, kai visos sąjungos valstybės sutiks, jog Serbija pilnai bendradarbiauja tiriant karo nusikaltimus. Vis dėlto, sprendimas paprašyti Europos Komisijos parengti formalų Serbijos narystės tinkamumo įvertinimą yra svarbus simbolinis momentas Serbijai.

Tačiau tol, kol R. Mladičiaus klausimas nebus išspręstas, Serbijos narystės perspektyvos bus miglotos. Jungtinių Tautų karo nusikaltimų prokurorai kaltina R. Mladičių planuojant ir organizuojant 1995 metų Srebrenicos žudynes, kurių metu buvo nužudyta 8000 musulmonų vyrų ir berniukų.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik visų ES valstybių noras demonstruoti palankumą Serbijai atspindi sąjungos siekį įvesti stabilumą Balkanų regione. Yra manoma, kad Serbijos įtraukimas į Europos integracijos planus yra geriausias būdas užtikrinti saugumą regione.

Serbija pateikė paraišką įstoti į ES 2009 metų gruodį. Kol kas vienintelė Slovėnija iš buvusių Jugoslavijos valstybių yra ES narė, įstojusi į sąjungą 2004. Kroatija yra kita reali kandidatė tapti ES nare per artimiausius metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų