REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje vykusios „Microsoft“ konferencijos metu, kurioje viešėjo šios kompanijos atstovas Vidurio ir Rytų Europos regionui Bryanas Bredehoeftas, buvo aptariama informacinių technologijų ateitis ir naujausios inovacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie IT perspektyvas Lietuvoje, B. Bredhoefas negailėjo šiltų žodžių ir Lietuvos IT specialistams. Tai  jis sakė duodamas interviu, kurį siūlome mūsų portalo skaitytojų dėmesiui.

REKLAMA

Seminaro metu minėjote, kad šiandieniai darbdaviai Vakaruose reikalauja socialinių tinklų patirties? Ar tikrai „Facebook“ ir kitų socialinių tinklų naudojimas tapo nauju darbo reikalavimu?

Visų pirma reiktų paaiškinti šio reiškinio kontekstą. Mes tuos žmones, kuriems keliami šie reikalavimai vadiname „tūkstantmetininkais“ (angl. - millenials), arba tais, kurie į darbo rinka įsilieja po naujojo tūkstantmečio pradžios.  Iš esmės tai yra dvidešimtmečiai.  Darbe jie naudojasi nešiojamu kompiuteriu, nuolat būna „on-line“ ar pasijungę į organizacijos socialinį tinklą. Dažnas jų tuo pat metu naršo  ir kuriame nors iš socialinių tinklų. Tokie žmonės naudojasi socialiniais tinklais ne bendravimui laisvalaikio temomis, o tam, kad spręstų verslo problemas. Jie ieško žmonių, kurie turėtų patirties, būtų tam tikros srities specialistai ir pan. Socialiniai tinklai – gera terpė tokiai tikslinei paieškai atlikti. Tokiu būdu tampa aišku, jog socialinio tinklo infrastruktūra yra būtina moderniai organizacijai. Ją žinoma turėtų kontroliuoti organizacijos IT specialistai, nes socialiniais tinklais gaunama informacija yra vertinga.

REKLAMA
REKLAMA

Tai nauja kryptis moderniame versle – veikimas socialinių tinklų principu vidutinėse ir stambiose organizacijose artimiausiu metu taps ne retenybe, o įprastu dalyku.

Minėjote JAV. O kaip yra Centrinėje ir Rytų Europoje? Kai kas sako, kad šis regionas šiuo metu išgyvena technologinį renesansą. Štai Lietuvoje per šiuos metus valstybinių lygmeniu sudarytos net kelios sutartys su inovacinėmis kompanijomis. Tačiau, daugeliui lieka neatsakytas klausimas – ar tikrai informacinės technologijos kuria tokią aukštą pridėtinę vertę, kad galėtų net išjudinti apstingusias Centro ir Rytų Europos šalių ekonomikas?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manau, kad tikrai taip galėtų įvykti. Matome didžiulį potencialą, kuris slypi šiame Europos regione. Mes esame tokioje situacijoje, kai apnikus ekonominiam sunkmečiui investicijos į Centrinį ir Rytų regioną sustojo arba pasitraukė. Tačiau niekas nestovi vietoje, o investuotojai akylai stebi šį regioną. Manau jie laukia tinkamos progos, kada bus galima ten grįžti. Vienas iš tokių grįžimo scenarijų gali būti būtent informacinių technologijų vystymas. Čia gausu novatoriškų ir kūrybingų žmonių - jie yra tas potencialas.

REKLAMA

Nemanote, kad postsovietinis mentalitetas, būdingas rytų Europai ir pasireiškiantis neigiamu požiūriu į naujoves ir drąsius kūrėjus, taps kliuviniu šiom valstybėms sparčiau judėti į priekį?

Galbūt. Tačiau man labai sunku kalbėti apie tai, ką jūs vadinate post-sovietiniu mentalitetu. Šiandienos konferencijoje aš pamačiau puikių pavyzdžių, drąsių kūrėjų, kurie tiesiog paneigia tą prielaidą, kad Lietuvoje nėra terpės reikštis novatoriams. Kaip pavyzdys –  bendrovės „DPA Lietuva“ sukurta verslo valdymo technologija. Įdėta daug darbo ir laiko, tad ir rezultatas stulbinantis – Lietuvoje turite bene vienintelę verslo valdymo sistemą, į kurią integruojami visi verslo procesai. Tai – unikalu. Manau, kad tai yra labai novatoriškas sprendimas, kuris iš tikrųjų bando atsiliepti į šiandienio verslo problematiką. Taigi, Lietuvoje kūrėjai tikrai nesislapsto. Tikrai nepasakyčiau, kad šį regioną dengia kažkoks tamsus „postsovietinis“ debesis.

REKLAMA

Kuriomis pagrindinės kryptimis šiandien juda „Microsoft“, turint omenyje inovacijų vystymo kontekstą?

„Debesų technologijos“ – pagrindinė kryptis. „Microsoft“  perkelia visus serveriams skirtus sprendimus į kitą – pasirinkimo plotmę. Tad savo klientams leidžiame rinktis – turėti savo serverį, ar tiesiog naudotis „Microsoft“ internetinėmis paslaugomis. Tai suteikia ir naujas galimybes. Matome daug inovacijų, kurios bus vystomos debesų technologijų plotmėje.

Šioje kryptyje esame jau pakankamai seniai – turime 500 mln. „Live messanger“ ir „Hotmail“ vartotojų, kuriems teikiame paslaugas jau daugiau nei 15 metų. Tačiau niekas iki šiol nežiūrėjo į šiuos dalykus kaip į debesų technologijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minėjote Lietuvoje sukurtą verslo valdymo sistemą „ShareSpace“. Ji sukurta „Microsoft“ sprendimo pagrindu. Taigi, ar ją galime laikyti inovacija?

Tikrai taip. Manau, kad „DPA Lietuva“ pavyko sukurti tai, ką būtų galima pavadinti tarpine grandimi tarp verslo kliento ir verslo struktūros. Ši inovacija suteikia galimybę dirbti specialioje programinėje aplinkoje, kurioje žymiau greičiau sprendžiamos verslo problemos. Inovacinės sistemos moduliavimas pagal verslo funkcijas daro ją unikalia. Turbūt sunku būtų rasti alternatyvų, palengvinančių kasdienį darbą iš karto visai organizacijai - nuo administratorės iki aukščiausio lygio vadovų. Taigi, tai inovacija tikrąja to žodžio prasme.

REKLAMA

Na, o kaipgi su „Windows 8“? Kada vartotojai gali tikėtis išvysti naują operacinę sistemą vitrinose ir kuo ji skirsis nuo savo pirmtakių?

Asmeniškai nedirbu su „Windows“ produktais. Tačiau, kai ką išgirdau iš kolegų, kurie tuo užsiima. „Windows 8“ gali būti taip pat siejama su debesų technologijomis. Ką tai reiškia konkrečiai – sunku pasakyti. Šiuo metu negaliu pasakyti, kada ji bus išleista.

Kas galėtų būti naujo? Iš savo patirties galiu pasakyti, ko man asmeniškai trūksta. Pavyzdžiui, „Microsoft“ siūlomos internetinės talpyklos „Windows Live SkyDrive", sąsajos su mano kompiuteriu. Kodėl gi šios talpyklos turiniu nesinaudoti tiesiai iš kompiuterio, be naršyklės pagalbos? Taigi, kai pirksiu naują kompiuterį, visus duomenis tiesiog persikelsiu prisijungęs prie „Windows Live SkyDrive“. Gal kažkurį iš šių scenarijų ir išpildys „Windows 8“. Tačiau tai yra tik mano asmeninės spėlionės – turime tiesiog palaukti, o laikas parodys.

Kalbėjosi Ernestas Ramonas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų