REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžys turi savuosius kone aukso vertės rūmus. Benamiams turėjusio atitekti Socialinių paslaugų centro maždaug 300 kv. m trečiojo aukšto remontas atsiėjo kone pusantro milijono litų.

REKLAMA
REKLAMA

Ieškos dušo kabinų

Daugiau nei prieš metus baigti renovuoti rožine spalva išdažyti kambariai tebestovi tušti, o pareigūnai bandys surasti už Savivaldybės pinigus pirktą ir paslaptingai dingusią įrangą.

REKLAMA

Panevėžio prokurorams teks aiškintis, kas nugvelbė benamiams praustis skirtas keturias dušo kabinas, išardė Nakvynės namų pakabinamąsias lubas ir vietoj telekomunikacinių tinklų sienose sumontavo butaforinius kištukinius lizdus.

Socialinių paslaugų centro trečiajame aukšte atliktą remontą patikrinę Savivaldybės auditoriai suskaičiavo išgaravus maždaug 50 tūkst. litų.

Sąlygos tetiko vienai

Ant dušuose ir net laiptinėse patiestų čiužinių Socialinių paslaugų centre nakvojantiems benamiams suremontuoti trečią įstaigos aukštą Savivaldybė užsimojo dar 2007-aisiais.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pritarus, 1,4 mln. litų remontui atskaičiuota sutaupius pinigų iš socialinėms pašalpoms skirtų lėšų.

Savivaldybės skelbtą konkursą renovuoti patalpas benamiams laimėjo vienintelė dalyvė – panevėžiečių įmonė „Stapora“, nors susidomėjusiųjų galimu užsakymu būta gerokai daugiau: konkurso sąlygas gavo dešimt statybos organizacijų.

Kodėl iš tokio gausaus būrio teliko vienintelė „Stapora“, galima nuspėti pavarčius tas pačias konkurso sąlygas. Prie jų pridėtoje pirkimo sutartyje buvo nurodyta, kad laimėtojas trečią aukštą už beveik pusantro milijono litų privalo spėti suremontuoti vos per porą mėnesių – iki 2007 m. gruodžio 28-osios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei pinigai iki metų pabaigos nebūtų panaudoti, būtų tekę juos grąžinti į valstybės biudžetą. Logiškai mąstantys verslininkai, pasiskaitę, kad remontą privalo užbaigti per tokį trumpą laiką, konkurse nebedalyvavo. Du mėnesiai tokiam remontui atlikti – nerealiai mažai“, – „Sekundei“ teigė Savivaldybės Audito skyriaus vedėjas Mindaugas Čipinys.

Sąlygas keitė kaip norėjo

Be konkurentų užsakymą laimėjusiai „Staporai“ neįtikėtinai pasisekė – pasirašant sutartį su Savivaldybe statybos darbų sąmata išaugo 7441 litu.

REKLAMA

Maža to, potencialius konkurso dalyvius išgąsdinęs poros mėnesių terminas pratęstas net dvejiems metams. Iš „Staporos“ Savivaldybė pageidavo, kad benamiams numatytas trečias aukštas būtų užbaigtas iki 2009-ųjų pabaigos.

Kad neprarastų valstybės atseikėto beveik 1,5 mln. litų, formaliai tiek delsti Savivaldybė negalėjo.

„Atliktų darbų aktas buvo surašytas iki 2007 m. pabaigos, bet realiai remontavo ilgiau. Jei konkurso sąlygose būtų buvusi numatyta tokia išlyga, galbūt jame būtų dalyvavusi ne vienintelė „Stapora“, ir remontas galėjo atsieiti pigiau “, – pažeidimą įvardija M.Čipinys.

REKLAMA

Statybų bendrovei kur kas palankesnę, nei skelbė konkurso sąlygos, sutartį pasirašė visas būrys valdininkų – dėl galimos korupcijos į Specialiųjų tyrimų tarnybos akiratį patekę tuometis Savivaldybės administracijos direktorius Stasys Karčinskas ir buvęs Statybos ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Mykolas Buzys, Miesto ūkio skyriaus vedėjas Antanas Karalevičius, Savivaldybės finansininkė ir teisininkė.

Įdomu ir tai, kad formaliai „Stapora“ remontui skirtus pinigus spėjo panaudoti iki 2007-ųjų pabaigos, nors leidimas statyboms išduotas tik kitų metų liepą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vietoj interneto – skylės sienoje

Savivaldybės auditoriai, patikrinę, ką per porą metų „Staporos“ statybininkai nuveikė Socialinių paslaugų centre, liko nesupratę, kur pradingo 48 tūkst. litų kainavusi įranga, egzistuojanti tik dokumentuose.

Apžiūrėję patalpas tikrintojai pasigedo atliktų darbų aktuose įrašytų daugiau nei 52 kv. metrų pakabinamųjų lubų, 239 metrų grindų apvadų, aštuonių šviestuvų, dviejų elektrinių rankšluosčių. Auditoriai nerado nė vienos iš keturių dokumentuose nurodytų dušo kabinų.

REKLAMA

Atliktų darbų akte nurodyta, kad dviejuose administracijai skirtuose kabinetuose už daugiau nei 11 tūkst. litų įrengti telekomunikaciniai tinklai, tačiau vietoj jų auditoriai sienose pamatė tik paliktas skyles.

Vis dėlto pernai baigtą remontą įvertinusi valstybinė komisija pripažino patalpas tinkamomis naudoti, ir kelių institucijų – Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento, Darbo inspekcijos, Savivaldybės atstovai suraitė parašus.

„Kas čia gali būti labai keisto? Jei kištukiniai lizdai buvo prisukti, įtarimų dėl telekomunikacinių tinklų egzistavimo niekam ir nekilo. Juk komisija neatsinešė kompiuterio ir nekišo laido į lizdą patikrinti, ar veikia. O paskui kažkas tuos lizdus galėjo susirinkti. Tas, kas matyti realiai, neatitinka su tuo, kas nurodyta projekte, nei su atliktų darbų aktais, nei su nurodytais statybos žurnale. Visi dokumentai skirtingi. Negalime įvertinti, ar tas 1,4 mln. litų tikrai panaudota taip, kaip turėjo būti“, – teigė M.Čipinys.

REKLAMA

Auditoriai aptiko ir atliktų, bet niekur nenurodytų darbų, pavyzdžiui, įrengtus laiptus.

Nematė nei dušų, nei lubų

Painiavą, kas, už kiek ir ką suremontavo vis dar tuščiame Socialinių paslaugų centre, aiškinsis Panevėžio apylinkės prokuratūra. Audito medžiagą į teisėsaugininkų rankas nusprendė perduoti meras Vitalijus Satkevičius.

„Audito išvados nevienareikšmės – pažeidimų buvo, lėšos panaudotos neekonomiškai ir neefektyviai, jos buvo išleistos net neatliktiems darbams. Manau, kaip miesto vadovas, neturiu kito pasirinkimo, tik kreiptis į Panevėžio apylinkės prokuratūrą, kad teisėsaugos institucijos ištirtų šiuos galimus pažeidimus. Aš pats ir inicijavau auditą Socialinių paslaugų centre, kai sulaukiau signalų, kad kai kurie ten atlikti darbai – tik butaforija“, – kalbėjo V.Satkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialinių paslaugų centro direktorius Valdemaras Misevičius pripažįsta niekada trečiame aukšte nematęs nei dušo kabinų, nei pakabinamųjų lubų.

„Kaip galėjo kažką pavogti, ko čia niekada ir nėra buvę“, – teigė V.Misevičius.

Direktorius tvirtina su renovacija neturintis nieko bendro – ja rūpinosi tik Savivaldybės atstovai.

Renovuotojai prarado atmintį

Renovacijos projektą privalėję kontroliuoti valdininkai teisinasi, jog nuo statybų praėję per daug laiko, kad ką nors galėtų prisiminti.

„Staporai“ kelią į pelningą užsakymą atvėrusiai Savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijai bei statybos ir statinių priežiūrai vadovavęs M.Buzys stebisi kilusiu susidomėjimu Socialinių paslaugų centru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų