REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tai, kas šiuo metu vyksta energetikos srityje, galėtume pavadinti šliaužiančiu perversmu. Ryšininkų ir fi zikų klanas į savo rankas gali paimti visą šalies energetiką su joje cirkuliuojančiais milijardais litų. Valdantysis šias sritis galėtų daryti įtaką visai valstybei. Be to, netiesiogiai atsirastų galimybių per rinkimus, ir ne tik jų metu, remti politines partijas. Iš esmės šiuos milžiniškus pinigus valdytų penkių asmenų komisija.

REKLAMA
REKLAMA

Papeikimas už patarimus

Gerokai anksčiau nei kilo VL ir kituose leidiniuose aprašytas konfl iktas tarp Ukmergės savivaldybės ir UAB „E-energija“, Valstybinės energetikos inspekcijos (VEI) prie Energetikos ministerijos (EM) vadovas Vytautas Miškinis nusiuntė laišką Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininkei Dianai Korsakaitei ir paragino ją kuo skubiau imtis priemonių, nes keturis mėnesius nesprendžiamas klausimas gali sukelti problemų artėjant šildymo sezonui.

REKLAMA

Ukmergės gyventojų pasipiktinimas buvo pagrįstas, nes gyventojams teikiamos šilumos kaina buvo beveik du kartus didesnė nei kaimyniniame Utenos rajone. Patyręs energetikas laišką apie įtarimus, kad VKEKK gina ne vartotojų, o verslo grupuočių interesus, nusiuntė ir energetikos ministrui. Tačiau Valstybinės energetikos inspekcijos vadovas nesulaukė jokio atsakymo. Atvirkščiai – kai šiuo laišku susidomėjo žurnalistai ir kilo skandalas, V.Miškinio buvo pareikalauta pasiaiškinti. Nors jis dar kartą paaiškino konfl ikto Ukmergėje esmę ir galimybes, kaip jo išvengti, tačiau už tokius patarimus buvo apkaltintas tarnybiniu nusižengimu ir po kelių dienų jam buvo pareikštas papeikimas. V.Miškinis buvo laikinai einantis VEI viršininko pareigas, todėl šią savaitę buvo paskelbtas konkursas VEI viršininko pareigoms užimti.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš manęs reikalavo, kad nematyčiau, kaip kvailinami ukmergiškiai. Tokiu atveju būčiau tinkamas Energetikos ministerijai. Tačiau aš nenoriu žaisti tokių žaidimų ir kaip energetikas nesigailiu, kad atvirai kritikavau tokius Energetikos ministerijos veiksmus“, – sako V.Miškinis.

Užnugaris Vyriausybėje

Kodėl Energetikos ministerija nepadėkojo Valstybinės energetikos inspekcijos vadovui už patarimą ir perspėjimą, kad vilkindama sprendimą VKEKK pažeidžia Konstitucijos 46 str., kuriame aiškiai parašyta, jog valstybė turi ginti vartotojų, o ne verslininkų interesus? Kodėl nenubaudė sprendimą vilkinusios ir iš esmės Konstituciją pažeidusios VKEKK pirmininkės Dianos Korsakaitės? Į šį klausimą mums atsakė VL šaltiniai Energetikos ministerijoje. Atsakymo šaknys glūdi giliai ir tai ne kokia nors sąmokslo teorija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priežastys užkabina ir Ukmergę, kuriai kaip tarpininkė šilumą tiekė UAB „Eenergija“. Mūsų šaltinis Energetikos ministerijoje sako, kad „E-energija“ turi politinį užnugarį. Gal ne tiesiogiai, tačiau ne bet kokį, o siekiantį Vyriausybės viršūnę. Šiuos įtarimus patvirtina ir kai kurie Seimo nariai bei apie Energetikos ministerijos veiklos užkulisius gerai žinantis V.Miškinis.

Kodėl taip ginama „E-energija“ Ukmergėje? VL žiniomis, šios bendrovės direktoriaus pavaduotoju prieš metus dirbo Vilniaus universiteto Fizikos fakultetą baigęs, taigi priskiriamas fi zikų klanui, Arnoldas Burkovskis. Pernai jis netikėtai buvo paskirtas dirbti ūkio viceministru. Dirbo neilgai, buvo atsakingas už investicijų į Lietuvą pritraukimą. Tačiau rezultatai buvo labai prasti. VL šaltinis Energetikos ministerijoje sako, kad piliečių akims apdumti buvo suvaidintas spektaklis, kad A.Burkovskis atleidžiamas iš Ūkio ministerijos. Štai kokia principinga Vyriausybė! Tačiau praėjus kelioms savaitėms sužinojome, kad investicijų neprišaukęs valdininkas premjero siūlymu pretenduoja tapti „Visuomio“ vadovu, taigi valdyti išlikusį nemenką valstybės turtą.

REKLAMA

Kai ir šis ketinimas sužlugo, geram vyrui buvo pasiūlytas kitas krėslas – A.Burkovskis paskirtas vadovauti kuriamam Valstybės turto fondo ir Turto banko junginiui. „Šie paskyrimai rodo, kad A.Burkovskis turi didelį premjero pasitikėjimą. Štai aš ir manau, kad dėl šios priežasties Ukmergėje „E-energija“ yra taip ginama“, – daro išvadą V.Miškinis.

Vienose rankose – milijardai

Akivaizdu, kad tokia „E-energijos“ gynyba turėtų susidomėti STT. Šiai institucijai būtų nesunku tai padaryti, nes šių metų birželio ir liepos mėnesiais ji antikorupciniu požiūriu įvertino Energetikos ministerijos ir Vyriausybės ketinimą sujungti VKEKK, VEI ir Ryšių reguliavimo tarnybą, o iš tikrųjų pirmąsias dvi prijungti prie Ryšių reguliavimo tarnybos ir naują struktūrą pavadinti Infrastruktūrų reguliavimo tarnyba (IRT). Taigi atlikusi tyrimą STT padarė išvadą, kad parengtas projektas įgyvendinimo atveju sudarytų sąlygas antikorupciniu požiūriu ydingiems dviprasmiškumams, be to, nenustatyta IRT tarybos narių, ypač pirmininko, asmeninė atsakomybė už priimamus sprendimus. Tokia situacija sudarytų palankias sąlygas korupcijai pasireikšti. „Tačiau A.Sekmokas struktūrų sujungimo idėją stumia labai aistringai. Šiek tiek pataisytas projektas Seime bus svarstomas lapkričio mėnesį. Šiais planais stebiuosi, nes Vyriausybės programoje buvo žadama stiprinti Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją, priimti kvalifi kuotų energetikos specialistų, tačiau iš tikrųjų daroma priešingai“, – sako V.Miškinis.

REKLAMA

Štai dabartinė VKEKK pirmininkė D.Korsakaitė anksčiau dirbo Ryšių reguliavimo tarnybos direktoriaus pavaduotoja, taigi su energetika susijusio išsilavinimo neturi. „Tiek techninį, tiek ekonominį energetikos reguliavimą ketinama atiduoti ryšininkams. Vienas po kito keičiami Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nariai irgi neturinčiais darbo energetikos srityje patirties“, – sako V.Miškinis.

Kodėl taip elgiamasi? Štai ir artėjame prie tikrųjų priežasčių – pavykus įkurti naują struktūrą, palengvėtų galimybės ryšininkų ir fi zikų klanui į savo rankas paimti visą šalies energetiką, su joje cirkuliuojančiais milijardais litų (sujungiamų VST ir RST, „Lietuvos energijos“ pajamos siekia daugiau nei po milijardą litų, šilumininkų pajamos – per 2 mlrd. Lt, dujininkų pajamos – per 1 mlrd. Lt.) Taigi valdantysis šias sritis galės daryti įtaką visai valstybei. Be to, netiesiogiai atsiras galimybių per rinkimus, ir ne tik jų metu, remti politines partijas. Iš esmės šiuos milžiniškus pinigus valdys penkių asmenų komisija penkerius metus. Tiek laiko jų negalima atleisti iš darbo. „Aš ne kartą kategoriškai sakiau ir raštu ministrui pranešiau, kad negalima vienose rankose sutelkti tokią galingą jėgą. Matyt, tokios mintys ministrui nepatiko“, – sako V.Miškinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų