REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis neteisėtai buvo perkeltas į žemesnes pareigas. Tai nusprendė Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT), išnagrinėjęs K. Betingio skundą, ir grąžino jį į ankstesnes pareigas.

REKLAMA
REKLAMA

Buvęs Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras teismo prašė panaikinti šių metų birželio 9-osios tuomečio generalinio prokuroro Raimondo Petrausko įsakymą skirti jam tarnybinę nuobaudą, pripažinti neteisėtu jo perkėlimą iš Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro pareigų į Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo skyriaus prokuroro pareigas bei grąžinti jį į Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro pareigas. VAAT tai patenkino. K. Betingis norėjo ir teismas taip pat jam priteisė darbo užmokesčio dalį - per 6 tūkst. litų, kurios jis negavo dėl perkėlimo į kitas pareigas nuo perkėlimo momento iki teismo sprendimo įvykdymo dienos.

REKLAMA

VAAT teismas, priimdamas tokį sprendimą, atsižvelgė į R. Petrausko duotus parodymus, kurių abstrakčios formuluotės neįrodo K. Betingio kaltės. Teismo manymu, R. Petrauskas savavališkai priėmė sprendimą skirti nuobaudą, o dėl etikos pažeidimo turėjo spręsti Prokurorų etikos komisija, bet jos išvada nebuvo pateikta. Teismas taip pat konstatavo, kad K. Betingis ne tik formaliai vykdė rezonansinių bylų priežiūrą, bet ir pats ją asmeniškai realizavo. Tarnybinio prasižengimų požymių teismas K. Betingio veiksmuose neįžvelgė.

REKLAMA
REKLAMA

Realiai nuo antradienio K. Betingis jau galėtų eiti Kauno apygardos prokuratūros vadovo pareigas. Skubiai prokurorą grąžinti į darbą įpareigojo teismas.

Gausiai susirinkusių žiniasklaidos atstovų paklaustas, ar jau rytoj ryte jis sugrįš į darbą ir pradės eiti ankstesnes vyriausiojo prokuroro pareigas, K. Betingis trumpai atsakė: „Aš jau savaitę laiko dirbu“.

Pasibaigus teismo posėdžiui K. Betingis džiaugėsi palankiu teismo sprendimu, tačiau tuo pačiu nepamiršo ir asmens, kurio priimtu sprendimu jis gegužę buvo pašalintas iš Kauno apygardos prokuratūros vadovo pareigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bet tai yra tik pirma instancija – kaip toliau elgsis darbdavys – Generalinės prokuratūros vadovybė, aš negaliu atsakyti. Tačiau gerbiu objektyvias teismo išvadas, kurios priimtos vadovaujantis įstatymais, teismo aktais, o ne kažkieno valia.

Man šioje dalyje nemaloniausias momentas, kad toks vadovas – laikinai generalinio prokuroro pareigas ėjęs (Raimundas Petrauskas, - red. past.), kurio pareiga yra žmonių teisių gynimas visais klausimais, neišskiriant pareigūnų, tačiau teismo sprendimas yra pagrįstas ir malonu buvo jį išgirsti“, - kalbėjo K. Betingis.

REKLAMA

Po teismo sprendimo K. Betingis atsakė į žurnalistų klausimus.

- Ar nejaučiate asmeninės atsakomybės dėl kruvinųjų Kauno pedofilijos bylos įvykių?

- Aš tik spėjau susitaikyti su emocijomis pasibaigus teismo posėdžiui, o jūs jau man šnekate apie atsakomybę...

Šiek tiek palaukite, ateis laikas, pakalbėsime ir apie bylas, kurių procesus aš neblogai žinau. Aš į jas buvau įsigilinęs, jų tyrimui buvo sutelktos visos teisėsaugos pajėgos. Bet palaukime, kol bylos bus išnagrinėtos teisme, kai bus priimtos galutinės išvados tada galėsime plačiau pakomentuoti.

REKLAMA

Tiktai tada galėsime pašnekėti apie šiuos grynai procesinius, profesinius klausimus. Prielaidomis kalbėti nenorėčiau.

- Bet ar jūsų vadovaujami pareigūnai tinkamai atliko savo pareigas?

- Prokurorai stengėsi viską atlikti iki galo. Gal ir buvo kažkokių klaidų. Bet tai klaidos susijusios su darbu, o ne sisteminiai dalykai.

- Viešojoje erdvėje vasaros pabaigoje pasirodė pranešimų, kad neva jūs asmeniškai galėjote prisidėti prie tariamo Kauno pedofilijos byloje išgarsėjusio Drąsiaus Kedžio nužudymo. Kaip vertinate tokius rimtus kaltinimus?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kadangi daugelį metų dirbau prokuratūroje, nemažai metų praleidau tirdamas sudėtingas nužudymų bylas, žinau, kaip jie tiriami.

Išgirdęs tokias žinias buvau šokiruotas. Bet jei mes einame link to, kad pareiškimą galima parašyti be jokių faktinių duomenų, kad vienas ar kitas pareigūnas galėjo dalyvauti nužudyme... Kaip galima vertinti visišką nesąmonę, kurią pasakė asmuo susipykęs su teise, kuris rašo pareiškimus be jokios atsakomybės.

- Galbūt jau mąstote savo garbę apginti teismuose?

- Laikas parodys kaip pasielgsiu. Mūsų darbas taip jau susijęs, kad mus plaka iš visų pusių. Dažnai pareigūnus pasiekia skundai, pareiškimai.

REKLAMA

Bet kai kada peržengiamos elementarios kritikos, etikos ribos. Įvairiose šalyse yra skundikų kategorija, kuri tiki savo tiesa, ką jie rašo, tačiau su tokiais toli nenueisime.

Aš pats eidamas į teismą pasitelkiau teisininką, kuris nešališkai galėjo padaryti tinkamą sprendimą. Nes emocijos ir įsitikinimas savo tiesa dažnai žmonėms trukdo, todėl jie privalo remtis nešališkai mąstančio kvalifikuoto teisininko patarimais.

- Ar sugrįžęs į ankstesnes pareigas nebijote sulaukti visuomenės nepasitenkinimo, spaudimo?

- Jeigu jūs tą klausimą viešai kelsite, matyt, spaudimas ir man persiduos.

Kol kas jokio spaudimo nejaučiu. Tiek Vilniuje, tiek Kaune sutinku žmones. Jie sveikinasi. Daugiau pažįsta. Nė vieno nesutikau, kad būtų mane pasmerkęs. Nes jie žino mane pagal mano nuveiktus darbus.

REKLAMA

Šiuo atveju neturiu jokio pagrindo abejoti, kad kažkas organizuos kažkokias akcijas, kad teismas priėmė tokį sprendimą. Manau, kad tokiu atveju „strėles“ į teismą reikia nukreipti. Juk ne aš priėmiau tokį sprendimą.

Kita vertus, nemanau, kad esu ta figūra, dėl kurios pasitelkus žiniasklaidą reiktų kurstyti visuomenės nuotaikas. Išvis kam reikia vėl ateiti diskutuoti, reikšti nepasitenkinimą, kad buvau sugrąžintas į darbą.

K. Betingis Kauno apygardos prokuratūros vadovo posto neteko po to, kai buvo paskelbta neva aplaidžiai tirus vadinamąją Kauno pedofilijos bylą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balandį, kai Kauno rajone buvo aptiktas dviejų žmonių nužudymu įtariamo D. Kedžio lavonas, sudaryta komisija turėjo išsiaiškinti, ar Kauno prokurorai šią bylą tyrė tinkamai.

K. Betingio advokatė Vilija Didžiūnaitė tvirtino, kad komisija Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro darbe neįžvelgė jokių pažeidimų.

Jos tyrimo išvadose nurodomas vienintelis argumentas – bendraudamas su žurnalistais K. Betingis galimai pažeidė prokuroro etiką.

Balandžio 22-ąją tarp K. Betingio ir laikinojo generalinio prokuroro R. Petrausko įvyko pokalbis per kurį buvo užsiminta, kad K. Betingis „turi visiškai išeiti iš sistemos".

Tą patį vakarą vienoje televizijos laidoje R. Petrauskas pareiškė, kad K. Betingį planuojama atleisti, o dėl jo veiklos pradėtas tarnybinis patikrinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų