REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Londone asmeniui iš Lietuvos patvirtinta gana reta liga tuliaremija. Paprastai šia liga serga gyvūnai, dažniausiai graužikai.

REKLAMA
REKLAMA

Rugsėjį iš Lietuvos į Didžiąją Britaniją atvykusiam asmeniui pirmieji ligos simptomai pradėjo ryškėti rugpjūčio viduryje po vabzdžio įkandimo. Žmogus karščiavo, buvo išbertas, laipsniškai vystėsi skausminga eriteminė kaklo limfadenopatija. Siekiant išsiaiškinti ligos priežastis, jam iš limfinio mazgo buvo paimtas mėginys laboratoriniam ištyrimui. Atlikus tyrimus, diagnozuota tuliaremija. Ligonis gydomas antibiotikais, atliekamas epidemiologinis tyrimas.

REKLAMA

Tuliaremija - labai klastinga ir itin pavojinga liga. Laiku jos nediagnozavus mirštama.

Tuliaremija - gyvūnų liga, kuria dažniausiai serga vandens graužikai ir triušiai. Ja užsikrečiama liečiant sergantį gyvūną ir po to nenusiplovus rankų imant maistą ar trinant akis.

Jeigu rankose yra žaizdelių, ypač didelė tikimybė, jog į organizmą pateks mikrobų, sukeliančių tuliaremiją. Be to, per sergančio gyvūno išmatas infekcijos užkratą perneša vabzdžiai ir erkės, o žmogus nuo žmogaus tuliaremija neužsikrečia.

REKLAMA
REKLAMA

Liga paplitusi daugelyje Europos šalių, Kinijoje, Japonijoje, Šiaurės Amerikoje, buvusios Tarybų Sąjungos šalyse. Lietuvoje taip pat registruojami pavieniai tuliaremijos atvejai: 1974 m. - Vilkaviškio rajone, 1998 m. - Anykščių rajone, 2006 m. - Alytaus ir Klaipėdos rajonuose, 2007 m. - Vilniaus mieste, 2008 m. - Kauno rajone ir Vilniaus mieste, 2009 m. - Kaune.

Pasak gydytojų, tuliaremija pasireiškia lygiai taip pat kaip ir vadinamoji rožė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų