REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant savivaldybių rinkimams politikai vis dažniau deklaruoja, kad vaikas ir šeima – pagrindinė vertybė. Tačiau vaiko teisių apsaugos atstovai sako realybėje matantys kitą požiūrį – per pastaruosius kelerius metus šiai sričiai nurėžta lėšų tiek pat, kiek sau pasiskiria valdančiosios partijos, praneša LTV naujienų tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Maždaug 5 mln. litų – tiek per metus mokesčių mokėtojų pinigų išsidalija politinės partijos. Tiek pat per pastaruosius trejus metus sumažintas vaiko teisių apsaugos ir jaunimo reikalų sistemos finansavimas, atleista maždaug 40 specialistų.

REKLAMA

Vaikų teisių apsaugos tarnybų vadovų asociacijos atstovai skundėsi, kad jei Vyriausybė neatsižvelgs į prašymus, ištiks krachas. Iš kitiems metams planuojamų pinigų tarnybos neturės galimybių vykdyti jai deleguotų funkcijų, trūksta lėšų net algoms. O šios svyruoja apie 1,4 tūkst. litų, tačiau ir minėtąją sumą vargu, ar kuris į rankas gavo.

„Kadangi šiais metais daugumos savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyrių darbuotojai ėjo nemokamų atostogų, tai esam tam pačiam lygiui manom, kad ir kitais metais būsim priversti eiti neapmokamų atostogų. Tada kyla klausimas, kas tuo metu turi vykdyti vaiko teisių apsaugą“, – teigė Vaiko teisių apsaugos tarnybų vadovų asociacijos pirmininkė Aldona Striaukienė.

REKLAMA
REKLAMA

Vienos didžiausių ir dėl vadinamojo pedofilijos skandalo dažniausiai viešumoje linksniuojamų Kauno rajono tarnybos vadovė sako, kad dėl užgriuvusio visuomenės ir kai kurių politikų dėmesio darbo tik padaugėjo, tačiau savivaldybė priversta atleisti tarnybos specialistus.

„kadangi mes šiemet dirbam be vieno etato, vėliau išėjo dar vienas žmogus, aišku, susitaupė tam tikras kiekis pinigų, kol to žmogaus nebuvo. Dabar priėmėme dar vieną specialistą tik tam tikrom funkcijom atlikti iki Naujųjų metų, kadangi susidarė tokia padėtis, kai skyriuje ypatingai sunku ir mes tikrai nebespėjame“, – kalbėjo Kauno rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Janina Dabašinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaiko teisių apsaugos   tarnybas kuruojančio parlamentinio komiteto vadovas sutinka, kad padėtis – sunki. Tačiau panaši situacija yra esą visoje socialinių paslaugų srityje.

„Atleidžiami ir socialiniai darbuotojai. Mūsų savivaldybės pirmiausia taupo šioje srityje. Tas pat ir su globos įstaigom ir visur ta problema tikrai opi. Kol kas nėra sprendimų, kaip ją galima sureguliuoti, nes savivalda pirmiausia taupo socialinės sferos sąskaita“, – sakė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Dagys.

Lietuvos socialinės rizikos sąraše – apie 25 tūkstančiai vaikų, vienam specialistui tenka maždaug 70 vaikų.

Joana Lapėnienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų