REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį svarstė parlamento  nario, Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovo  Manto Adomėno veiklą: dėl pareigų nesuderinamumo su Seimo nario pareigomis bei galimo viešųjų ir privačių interesų konflikto ir atidėjo klausimą kita posėdžiui.

REKLAMA
REKLAMA

Pats M. Adomėnas pripažino, kad turėjo labiau atsižvelgti į moralinius aspektus ir pasielgti, kaip Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Valentinas Stundys, kuris dalyvavo toje pat darbo grupėje, kūrusioje „Lietuvių kalbos ugdymo bendrojo lavinimo mokyklose 2010–2014 metų strategijos" projektą, bet atlygio, kaip pats aiškino, vertindamas savo indėlį, kurį laiko kukliu.

REKLAMA

Pastarasis sakė, jog M. Adomėno indėlis, kuriant strategiją, buvo esminis. „Jo įnašas ir vaidmuo kuriant šią strategiją buvo vienas iš pamatinių", - teigė V. Stundys.Jis pripažino, kad atsisakydamas atlygio visgi pamąstė ir apie galimus prieštaravimus parlamentaro etikai, kurių M. Adomėnas neįžvelgė.

Parlamentarai svarstė - ar tokios strategijos, kurios išplaukia iš Vyriausybės programos, turi būti kuriamos, pagal autorines sutartis, kitaip nei įstatymo projektai. Išvadas dėl M. Adomėno atvejo komisija pateiks po savaitės.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas pradėtas pagal viešoje erdvėje pasirodžiusius teiginius, kad Seimo narys negalėjo gauti papildomų pajamų. Pats M. Adomėnas incidentą anksčiau komentavo šitaip: „Konstitucinis Teismas (KT) dar 2004 m. liepos 1 d. nutarimu nustatė: „Pagal Konstituciją kūrybinė veikla – tai veikla mokslo, technikos, kultūros ar meno srityse, kuria siekiama sukurti kūrinį.“

Tuo pačiu nutarimu KT gina Seimo nario konstitucinę kūrybinės veiklos laisvę: „Konstitucijoje įtvirtinta kūrybinės veiklos samprata yra vieninga, jos turinys nepriklauso inter alia nuo to, koks asmuo ja užsiima. Šiuo atžvilgiu Seimo nario kūrybinė veikla nė kiek nesiskiria nuo bet kurio kito žmogaus kūrybinės veiklos“, - sakoma  nutarime. O Seimo statuto 15 straipsnio 4 dalyje nurodoma, kad Seimo narys už kūrybinę veiklą gali gauti atlyginimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visame pasaulyje ilgalaikės raidos scenarijai – strategijos – kuriamos pasitelkiant specialistus ir ekspertus. Kaip mokslininkas-ekspertas Lietuvoje buvau kviečiamas kurti įvairias strategijas ir prieš tapdamas Seimo nariu, nes strategijų kūrimas nėra Seimo nario darbas, tai mokslo kūryba. Lietuvos Respublikos Konstitucija gina Seimo nario, kaip žmogaus ir piliečio teises, taip pat ir kūrybinės veiklos laisvę. Kitaip tariant, Konstitucija įtvirtina, kad visi piliečiai – taip pat ir Seimo nariai – gali kūrybine veikla užsiimti“, - žurnalistams aiškino parlamentaras.

REKLAMA

M. Adomėno veikla komisiją sudomino dėl kelių epizodų. Pirmiausia domėtasi jo pareigomis Demokratinės politikos institute, kuriame jau tapęs Seimo nariu M. Adomėnas kurį laiką ėjo prezidento ir valdybos nario pareigas.

Taip pat domimasi parlamentaro už atlygį skaitytomis vienkartinėmis paskaitomis.

Už koncepcijos kūrimą ir paskaitas M.Adomėnui išmokėta keliolika tūkstančių litų.

„Balsas.lt“ primena, kad Etikos ir procedūrų komisija neseniai pasiūlė panaikinti mandatą kitam TS-LKD atstovui Egidijui Vareikiui už tai, kad šis skaitė paskaitas politologinėmis temomis ir gavo už jas atlygį.

REKLAMA

„Šokėjų klausimas"

Komisija taip pat svarstė - kaip vertinti  Seimo narių veiklą, dalyvaujant televizijų projektuose.

Svarstymas prasidėjo nuo Seimo nario Arūno Valinsko reikalavimo, kad nuo svarstymo nusišalintų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas ir abiejų Seimo narių apsižodžiavimu. A. Salamakinui papriekaištavus, kad reklamuodami komercinius projektus parlamentarai Inga ir Arūnas Valinskai bučiuojasi prieš kameras, A. Valinskas atkirto klausimus: „Tai ką – man su jumis bučiuotis?“

Incidentas prasidėjo, kai LNK laidos „Dvi minutės šlovės“ nuolatinėje komisijoje dalyvaujantis A.Valinskas pareiškė, kad neatsakinės į jokius klausimus, jei, svarstant šį klausimą,komisijai vadovaus A.Salamakinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Valinskas pareikalavo pradžioje paneigti įtarimus, ar politikas nėra susisaistęs darbinėmis sutartimis su LNK televizijos projektu „Gintarinis atspindys“, kuriame pernai per balandžio 1-ąją A.Salamakino antrininkas tapo nugalėtoju, laidoje dalyvavo ir pats politikas, prieš kameras demonstratyviai pasakęs "etikmat".

A.Salamakinas mėgino prieštarauti, tačiau pamatęs, kad A.Valinskas nenusileis, nusišalino nuo pirmininkavimo ir neteikė jokių klausimų politikams, dėl kurių atliekamas tyrimas.

„Kiekvienas Seimo narys yra visiškai laisvas organizuoti savo laisvalaikį. Be to jis atkreipė dėmesį į tai  „Tuojau pradėsime cenzūruoti į kokią laidą eiti ir ką galima sakyti? Nusirisime iki visiško absurdo“, - sakė A. Valinskas.

REKLAMA

Parlamentaras patikino, jog nei jis, nei jam artimi asmenys, nei su juo susijusios įmonės negauna  jokio atlygio už tai, kad jis veda komercinėse televizijose pramogines laidas. A. Valinskas ir I. Valinskienė atsakė į komisijos narių klausimus ir pateikė sutartis su komercinėmis televizijomis, kuriose nurodoma, jog atlygio už šią veiklą jie negauna.

Komisija dar svarstė Seimo nario Andriaus Šedžiaus ir Žilvino Šilgalio dalyvavimą šokių laidose, vienoje iš kurių Ž. Šilgalis pusiau apsinuogino bei to paties A. Šedžiaus nedalyvavimą parlamento posėdžiuose.

REKLAMA

„Noriu pasakyti labai aiškiai, žiūrėdamas visiems žmonėms į akis, jog niekada posėdžių ir darbo metu nešokau. Jei man kas nors pateiks įrodymus, kad yra kitaip, aš pats einu į Vyriausiąją rinkimų komisiją ir atiduodu mandatą", - spėjo pasakyti Ž. Šilgalis.

Svarstant A. Šedžiaus nedalyvavimo keliuose posėdžiuose klausimą, kuris gvildenamas dar nuo pavasario sesijos, komisija jau neturėjo kvorumo, tad apsiribota paties parlamentaro paaiškinimo išklausymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų