REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tėvo ir sūnaus į dangų netoli Niujorko paleistas oro balionas su HD vaizdo kamera ir „iPhone“ telefonu pakilo į 30 kilometrų aukštį ir nufilmavo juoduojantį kosmosą.

REKLAMA
REKLAMA

Šis mėgėjiškas bandymas pažvelgti į kosmosą iš aukštutinės stratosferos ne tik buvo neįtikėtinai sėkmingas, bet ir susilaukė milžiniško populiarumo: baliono iškeltos HD vaizdo kameros įrašas viename videoportale buvo peržiūrėtas daugiau nei milijoną kartų, praneša „Physorg.com“.

REKLAMA

Sumanymas pasiųsti oro balioną į maždaug 10 ar 12 kilometrų aukštį ir pabandyti nufilmuoti iš čia atsiveriančius vaizdus kilo Niujorke gyvenančiam režisieriui Luke'ui Geissbühleriui. Šią mintį jam pakišo 7 metų sūnus Maxas, visą laiką prašęs tėčio padaryti jam tikrą kosminį laivą.

Pasitelkęs savo brolį fiziką, L. Geissbühleris suplanavo pažintinę kelionę  į stratosferą paprastu dideliam aukščiui skirtu oro balionu, kurį gali įsigyti kiekvienas. Iš parankinių medžiagų gamindami „gondolą“, kurioje turėjo tilpti vaizdo kamera ir „iPhone“ telefonas (jis buvo naudojamas GPS koordinatėms perdavinėti), vyrai atsižvelgė į dideliame aukštyje laukiančius išbandymus – speigą ir stiprius vėjus. Vaizdo kamera ir telefonas buvo uždaryti į šilumą saugančią maisto pakuotę iš greitojo maisto restorano, elektroniką papildomai šildė cheminiai šilumos elementai.

REKLAMA
REKLAMA

Paleistas balionas šovė į dangų 7,5 metro per sekundę greičiu, o po 70 minučių pasiekė maždaug 30 kilometrų aukštį – nepalyginamai didesnį, nei tikėjosi šio projekto dalyviai. Sprogus balionui išsiskleidė nedidelis parašiutas, kuris saugiai nuleido kapsulę su vaizdo kamera ir telefonu maždaug už 50 kilometrų nuo paleidimo vietos. Kadangi „iPhone“ buvo įdiegta nemokama „InstaMapper“ programa, paverčianti telefoną „GPS švyturėliu“, vyrams nebuvo labai sunku surasti jo nusileidimo vietą, kuri, beje, buvo aukštame medyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atidarius kapsulę ir peržiūrėjus nufilmuotą medžiagą, paaiškėjo, kad vaizdo kokybė buvo stebėtinai gera. Pavyko nufilmuoti beveik visą kelionę, išskyrus baigiamąją jos dalį. Iš viso vaizdo įrašas truko 100 minučių, sakoma pranešime.

Sumontuotą vaizdo medžiagą, patvirtinančią, kad mažojo Maxo svajonė apie nuosavą kosminį laivą išsipildė (joje aiškiai matyti už Žemės atmosferos plytintis juodas kosmosas), galima pamatyti „Vimeo“ portale. Visas įrašas (už mokestį) paskelbtas L. Geissbühlerio tinklalapyje.







Homemade Spacecraft from Luke Geissbuhler on Vimeo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų