REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spalio 25-ąją Vilniaus universiteto Teisės fakultete bus tradiciškai įteikta Konstitucijos Taurė – Vardinė Konstitucija. Apdovanojimas, kuris kasmet skiriamas žmogui, nepabūgusiam apginti savo teisių, remiantis pagrindiniu šalies įstatymu – LR Konstitucija, šiais metais atiteks tauragiškiui Alfonsui Kunickiui.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės Tarnybos įstatymo priede pažymima, kad valstybės tarnyboje dirbantiems asmenims jų gaunami priedai negali viršyti 70 proc. atlyginimo, tačiau policininku dirbusiam A. Kunickiui, kaip ir nemažai daliai tokio pobūdžio tarnyboje dirbančių asmenų, šis priedas neretai viršydavo 70 proc. ribą. Taigi uždirbta suma, kuri viršydavo minėtą ribą, pareigūnui nebūdavo išmokama.

REKLAMA

Todėl A. Kunickis kreipėsi į teismą dėl teisėtai uždirbtų, bet neišmokamų pinigų. Byla pasiekė Klaipėdos apygardos teismą, kuris, savo ruožtu, paprašė Konstitucinio Teismo išaiškinti, ar Valstybės tarnybos atitinkamo įstatymo nuostatos neprieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai. A. Kunickis į viešumą iškėlė aktualų visiems policijos pareigūnams klausimą – kodėl vidaus tarnybos pareigūnai negauna atlyginimo už visus jų išdirbtus viršvalandžius.

REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinis Teismas, išnagrinėjęs A. Kunickio prašymą, paskelbė, kad kiekvienam vidaus tarnybos pareigūnui turi būti skirta viršvalandžių dirbti tiek, kad už juos skirtas priedas neviršytų tų 70 procentų. Tokiu būdu A. Kunickis atgavo sumą, kurią sudarė visi 70 procentų algos ribą viršiję priedo likučiai ir įrodė savo teisę į teisingą apmokėjimą, kurią ir užtikrina šalies Konstitucija.

Konstitucijos Taurė šiais metais bus įteikta 6-tąjį kartą. Nuo 2005 metų gyvuojantį apdovanojimą jau pelnė vilnietė Marija Simonova, kaunietės Aldona Gramauskienė su dukra Renata, profesoriai Viktorija Daujotytė - Pakerienė ir Edvardas Gudavičius, teisininkas Darius Jušinskas bei JE Prezidentas Valdas Adamkus.

Vilniaus universiteto Studentų atstovybės Teisės fakultete organizuojama Konstitucijos diena (KoDi) bei jai skirti renginiai šiais metais vyks dvi dienas – spalio 24 ir 25 d. Renginių ciklas, skirtas visuomenei pristatyti LR Konstituciją, kaip pagrindinį šalies įstatymą ir atkreipti dėmesį į nuolat iškylančias jos taikymo problemas, bus organizuojamas jau 7-tą kartą iš eilės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų