REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skęstantysis, sakoma, stveriasi ir šiaudo. Akivaizdu, jog bedarbiui tuo šiaudu dažnai tampa gydytojo pažyma, kurios jis siekia, kai nori įrodyti, jog negalės dirbti Darbo biržos siūlomo darbo.

REKLAMA
REKLAMA

Po to, kai biržoje bedarbiui pasiūlomas darbas, reakcijų būna įvairių. Bedarbių nuotaikų skalė svyruoja nuo džiaugsmo, kad gavo darbą, iki visiško nusivylimo. Kiti –„Aš negaliu lankstytis“, –aiškina vienas. „Aš negaliu dirbti šaltyje... Mano regėjimas silpnas... Negaliu dirbti fizinio darbo...“. Pasak Šiaulių darbo biržos direktorės Genovaitės Kuprevičienės, tokius žodžius tenka patvirtinti mediko pažyma.

REKLAMA

Paaiškėjo, kad iš dešimties bedarbių, kuriems išrašytas siuntimas pas šeimos gydytoją, tik trečdalis sugrįžta su pažyma, patvirtinančia, kad žmogus tikrai dėl sveikatos problemų negalės dirbti jam siūlomo darbo.

Bloga sveikata skundžiasi dažnas

Nors situacija darbo rinkoje gerėja ir įregistruojama vis daugiau laisvų darbo vietų, įdarbinti pavyksta ne kiekvieną bedarbį, darbo paieškai užsiregistravusį Darbo biržoje. Darbo biržos direktorė pastebi, jog net apie 30 proc. Darbo biržoje užsiregistravusių žmonių... vengia dirbti.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dažniau darbo paieškos specialistai, pasiūlę bedarbiui darbą, išgirsta paaiškinimą, kad jis to darbo dirbti negalės dėl sveikatos problemų. Toks paaiškinimas, pasak direktorės, prilygta atsisakymui dirbti ir darbo paieška gali būti nutraukiama. Tačiau to daryti neskubama – bedarbiui išrašoma pažyma kreiptis į šeimos gydytoją, kuris pats, arba remdamasis specialistų bei Gydytojų konsultacinės komisijos išvadomis, patvirtins, kad darbo ieškantis žmogus tikrai nepajėgs atlikti ši darbo dėl sveikatos būklės.

„Jei sveikatos pažymos siunčiame dešimt darbo dėl sveikatos būklės negalinčių dirbti bedarbių, tik 3-4 grįžta nešini pažymą, patvirtinančią, kad žmogus tikrai dirbti negali“, –sako G. Kuprevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai žmogui pasiūlomas sunkus fizinis darbas, dažnas skundžiasi, jog skauda nugarą ir jis negalės kelti sunkumų, negalės lankstytis. Direktorė pastebi, jog dažna šiaulietė, kuriai pasiūlomas siuvėjos darbas, sako, kad negalėsianti šio darbo dirbti dėl silpstančio regėjimo. Net ir fizinio darbo žmonės atsisako motyvuodami, kad dirbti negalės dėl regėjimo problemų.

Dirbti negali tik neįgalūs

Tai, kad Darbo biržos klientai plūsta į poliklinikas, patvirtino ir Šiaulių centro poliklinikos Gydytojų konsultacinės komisijos pirmininkas Vladislovas Galiauskas. Kiekvienu atveju, kai šeimos gydytojas negali patvirtinti, kad dėl sveikatos problemų Darbo biržos klientas negali dirbti jam siūlomo darbo, siunčia pas specialistą arba į Gydytojų konsultacinę komisiją. Problemų, anot V. Galiausko, nekyla tik tada, kai žmogui yra nustatytas nedarbingumo lygis.

REKLAMA

Tačiau ir tada, kai žmogus neturi invalidumo grupės, ne visada gali dirbti tą dirbą, kurį jam siūlo Darbo birža. Būna, kad žmogui yra diagnozuotas lėtinis radikulitas, o siūlomas kroviko darbas parduotuvėje. Aišku, dirbti negalės. Būna, kad žmogus serga širdies liga, o siūlomas sunkus fizinis darbas. Negalės dirbti sunkaus fizinio darbo ir žmogus, kuriam diagnozuota glaukoma, sąnarių ligos, nors neįgalumas ir nepripažintas.

Tokiais atvejais Gydytojų konsultacinė komisija nurodo, jog rekomenduojama neskirti sunkaus fizinio darbo.

REKLAMA

Dažniausiai Darbo biržos klientai prašo gydytojo pažymos, jog negali dirbti lauke, kai jam pasiūlomas gatvės šlavėjo darbas. „Tenka aiškinti, jog sveikatos būklė leidžia dirbti šį darbą. Dar sunkiau medikams, kai pažymos prašo žmogus, atskubėjęs iš statybų. „Rankos sudiržę nuo sunkaus darbo, bet žmogus aiškina, kad dirbti negali“, – pastebi medikas, puikiai suprantantis, kad žmogui pelningiau neturėti oficialaus darbo, bet dirbti nelegaliai ir gauti reikiamas socialines garantijas.

Priežastis –ir nelegalus darbas

Bedarbis siūlomo darbo atsisako dėl įvairių priežasčių. Kaimo žmonės dažnai atvirauja, jog turi hektarą žemės, augina gyvulius, tad darbo tikrai pakanka. Jam, akivaizdu, reikia tik sveikatos draudimo, kurį ir garantuoja registracija Darbo biržoje. Kitam reikia gauti kompensaciją už šildymą. Bedarbis jos negaus, jei nebus užsiregistravęs darbo paieškai...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Miesto žmonės turi kitų motyvų. „Būna ir taip, kad tris ir daugiau vaikų auginanti šeima paaiškina, jog išgyvena iš pašalpų, o darbo ir namie pakanka“, – sako direktorė ir pastebi, kad dažnas siūlomo darbo atsisako dėl paprastos priežasties – dirba nelegaliai, gyventi turi iš ko, jam reikia tik pažymos, kad yra registruotas Darbo biržoje.

Pagal esamą tvarką biržoje užsiregistravęs žmogus kas du mėnesius turi registruotis. Tačiau Darbo biržos specialistai turi teisę bet kada skambinti žmogui ir siūlyti jam darbą. Deja, dažnas net nekelia ragelio, nes žino, kad skambina iš Darbo biržos. Tad ir vėl tvarka griežtinama –  jei bedarbis neatsiliepia tris kartus, darbo paieška nutraukiama.

Zita KATKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų