REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kruopas ir miltus skurstantiesiems į kaimus seniūnijos jau vežioja ne autobusais, bet traktorių ir sunkvežimių priekabomis, žmonėms apginti nuo bado reikalingi milijonai iš valstybės biudžeto šluojami kaip krintantys lapai. Trečdaliu, o kai kur ir perpus sumažintų atlyginimų ir lyg dalgiais nušniotų pensijų pirmykštis dydis vis dar neatkuriamas. Ar per tokį sunkmetį neįžūlu pabranginti rinkimus?

REKLAMA
REKLAMA

– Kodėl praėjusiems savivaldos rinkimams užteko 18 milijonų litų, o dabar jau reikia 26? – „Respublika“ klausė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko.

REKLAMA

– Todėl, kad privalome vykdyti įstatymais įtvirtintas naujoves. Pakeistas savivaldybių rinkimų įstatymas, turime vykdyti Politinių partijų kampanijų finansavimo įstatymą. Per praėjusius savivaldybių rinkimus neleidome pinigų rinkimų agitacijai komercinėse televizijose ir radijo stotyse. Politinės partijos reklamai per televiziją ir radiją išleisdavo po 20–30 milijonų litų. Valstybė joms reklamuotis uždraudė. Per prezidento ir Europarlamento rinkimus jau mes skyrėme reklamai 3 milijonus litų. Tiek pat milijonų paprašėme ir šiais metais. Lėšas televizijos pasidalys pagal žiūrimumo rodiklius.

REKLAMA
REKLAMA

– Net 4 milijonai planuojami sumokėti nepriklausomiems auditoriams, kurie tikrins kiekvieną kandidatą. Absurdiškas išlaidavimas. Kodėl nebepasitikima Mokesčių inspekcijos, Registrų centro ir kitų institucijų duomenimis?

– Auditorių paslaugos gali nekainuoti 4 milijonų. Bet šią paslaugą mes turime pirkti, nes taip numatė įstatymų leidėjai. Mokesčių inspekcija sulaukdavo kritikos, ji ir pati norėjo tos funkcijos atsikratyti. Dabar kiekvieną kandidatą, kurių gali būti nuo 12 iki 14 tūkstančių, turės patikrinti privatūs auditoriai. Jų paslaugos yra brangios. Bus skelbiami šių paslaugų viešųjų pirkimų konkursai. Jei pavyktų patikrą atlikti pigiau, lėšos bus grąžintos į biudžetą. Auditoriai turėtų pasakyti, ar kandidatai sąžiningai deklaravo pajamas, ar nėra nuslėpę didelių pinigų. Tikimasi užtikrinti didesnį skaidrumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per šiuos rinkimus bus vykdoma ir naujų dalykų. Turėsime skatinti rinkėjus, kad suprastų rinkimų svarbą, žiūrėti, kad nebūtų korupcijos. Entuziazmo šiam darbui nepakaks, teks ir už tai primokėti.

– Du milijonai litų skirti apylinkėms įsigyti kompiuterių. Ar būtina taip išlaidauti būtent dabar, kai žmonės nuskurdę?

– Rinkimų apylinkėse balsai skaičiuojami kalkuliatoriais, perdavinėjami telefonu. Norime kiekvienoje apylinkėje pastatyti kompiuterius. Ne naujus, pakaks ir naudotų. Kaimynėse šalyse kompiuterizuota 80–90 proc. rinkimų apylinkių. Dėl kompiuterinės įrangos diegimo konkursas jau vyksta. Kompiuterinė įranga rinkėjams leistų balsuoti ir ne savoje apylinkėje. Nauja sistema garantuotų rinkimų duomenų saugumą.

REKLAMA

– Atlyginimai ir pensijos sumažinti. O atlyginimai rinkimų apygardų, apylinkių darbuotojams keliami? Juk tam numatyti net 9 milijonai litų.

– Nieko panašaus. Jau per praėjusius rinkimus apmokėjimą jiems sumažinome 15 proc. Manau, ir šiemet dar truputį bus galima sumažinti. Tačiau galimybės ribotos, juk veltui žmonės dirbti neis. Šiemet mažiau valandų numatyta rinkimų biuleteniams nešioti. Tačiau atsirado naujų pareigų – rinkimų apylinkių nariai privalės stebėti, ar nepapirkinėjami rinkėjai, ir už tas valandas, aišku, prašys sumokėti. Rinkimų apylinkėse ir komisijose dirbantys žmonės tų 9 milijonų negaus, 3 mln. bus pervesti „Sodrai“ kaip privalomi atskaitymai.

REKLAMA

– Į valdžią puolančių – kaip vapsvų prie medaus. Kas bus, jei į vieną vietą kandidatuos ne 9, kaip per praėjusius rinkimus, o 20 ar net 50? Ir visų jų viešo pasirodymo išlaidas turėsime apmokėti mes, mokesčių mokėtojai?

– Kandidatus iškelia politinės partijos. Patys išsikėlusieji turi surinkti įstatymuose numatytą rinkėjų parašų skaičių. Šios kliūtys šiek tiek nubarsto kandidatų. Blogai, kad daugelis kandidatų kalbėdami per televiziją nesugeba nieko pasakyti. Kadangi kalbančiųjų daug, žmonės per agitacinę kampaniją nustoja žiūrėję ir pavojus išrinkti katę maiše išlieka. Daugelis kandidatų rinkėjams visai nepažįstami. Jeigu VRK rinkimų nefinansuotų, būtų išrinkti vien turtingieji. Nebūtų gerai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ar svarstoma galimybė atpiginti valdžios rinkimą?

– 26 milijonų mes paprašėme, bet ar tiek bus skirta, sužinosime jau netrukus. Aišku, galima atsisakyti nepriklausomo audito. Mažiau mokėti už reklamą komercinėse televizijose ir apylinkių bei apygardų komisijų nariams. Tačiau tame esama pavojų. Neapmokamus rinkimų organizatorius gali suinteresuoti ir papirkti politinės partijos. Visai nupiginus ir nuvertinus rinkimus gali būti išrinkta labai prasta vietos valdžia.

Kalbino Genė SILICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų