REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baigiamasis devintas Šiaurės Europos zonos šalių (NEZ) ralio čempionato ir Baltijos šalių ralio čempionato trečias etapas – ralis „Saaremaa 2010“ – spalio 8–9 dienomis vyko Estijai priklausančioje Saremos saloje. Vienos geriausių ir garsiausių lenktynių Baltijos šalyse šiemet buvo surengtos jau 43-iąjį kartą. Tradicinės lenktynės pasižymėjo tuo, kad buvo itin daug avarijų – iš 146 startavusių ekipažų finišą smarkiai aplamdytais automobiliais pasiekė vos 85 sportininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Greičiausi lenktynėse buvo norvegai Madsas Ostbergas ir Jonas Anderssonas su galinguoju „Subaru Impreza WRC S12B“ automobiliu. Lenktynininkai, kurių automobilių vidutinis greitis buvo net 122 km per vieną valandą, 14 greičio ruožų (iš viso 115,35 km) įveikė per 56 min. 42,3 sek.

REKLAMA

Nuo nugalėtojų 1 min. 26,4 sek. atsiliko ir antri finišo liniją kirto Estijos atstovai Georgas Grossas su Raigo Molderiu. Estai pilotavo taip pat WRC automobilį – „Ford Focus WRC“.

Trečią vietą bendroje įskaitoje užėmė dar vienas estų tandemas – Ottas Tanakas ir Kuldaras Sikkas su „Ford Fiesta S2000“. Jie lyderiams nusileido 1 min. 36,7 sek.

Itin aukšto lygio varžybose važiavo ir penki ekipažai iš Lietuvos. Sėkmingiausiai iš lietuvių pasirodė šeštą vietą užėmę Dominykas Butvilas ir Renatas Vaitkevičius („Mitsubishi Lancer EVO X“). Lietuvių duetas nugalėtojams pralaimėjo 4 min. 18,9 sek.

REKLAMA
REKLAMA

Aukštą devintą vietą bendroje lenktynių įskaitoje užėmė šeiminis panevėžiečių Roko ir Ingos Lipeikių tandemas (atsiliko 4 min. 48,1 sek.). Panevėžiečiai su senutėliu „Mitsubishi Lancer EVO VIII“ automobiliu nugalėjo E12 klasėje.

Iškart už Lipeikių ekipažo atvažiavo ir dešimtą vietą užėmė Vytautas Švedas su Žilvinu Sakalausku. Kauniečiai su „Mitsubishi Lancer EVO IX“ automobiliu nuo R.Lipeikio atsiliko vos 3,7 sekundėmis.

Tad tai yra tarsi savotiškas revanšas už apmaudų pralaimėjimą rugpjūčio mėnesį vykusiame „300 ežerų“ ralyje, kai panevėžiečiai paskutiniame greičio ruože atsiliko vos 0,6 sek.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dramatiškas finišas

Devinta vieta bendroje įskaitoje daugkartiniam Lietuvos čempionui R.Lipeikiui garantavo Šiaurės Europos zonos šalių ralio čempionato nugalėtojų vardą ir antrą vietą Baltijos šalių čempionate. NEZ ralio čempionate buvo 9 etapai. R.Lipeikis dalyvavo penkiuose raliuose, o pagal čempionato reglamentą buvo užskaityti keturi geriausi pasirodymai. Lenktynininkas iš Panevėžio bendroje galutinėje įskaitoje surinko 71 tašką ir vos 1 tašku aplenkė antroje vietoje likusį favoritą norvegą M.Ostbergą („Subaru Impreza WRC“).

REKLAMA

„Pergalę NEZ čempionate praktiškai iškovojome paskutiniame greičio ruože, paskutiniuose kilometruose. Prieš tai mes dar buvome viena pozicija per žemai, tad būtinai reikėjo aplenkti V.Švedą. Teko važiuoti maksimaliu tempu ir net šiek tiek rizikuoti. Finišavus paaiškėjo, kad V.Švedą aplenkėme net 6 sekundėmis, tai garantavo mums galutinę pergalę. Tai buvo pagrindinis mūsų šio sezono tikslas. Pergalė NEZ čempionate, ko gero, bus pats didžiausias laimėjimas per visą mano karjerą“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo R.Lipeikis.

REKLAMA

Šiemet 47-erių metų sportininkas važiavo net keturiuose čempionatuose. Jau anksčiau R.Lipeikis su dukra Inga buvo iškovoję Lietuvos čempionų vardus bendroje įskaitoje ir tapę nugalėtojais „Open“ klasėje. Atvirajame Latvijos čempionate panevėžiečiams nepavyko apginti praėjusiais metais iškovoto titulo, tad teko tenkintis antra vieta. Vienas sėkmingiausių sezonų baigtas praėjusį savaitgalį iškovota taip pat antra vieta Baltijos šalių ralio čempionate ir NEZ čempiono titulas.

Pasak 47-erių metų sportininko, šiemet važiavusio tik mėgėjiškai, šie metai buvo geriausi per jo karjerą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ateitis – miglota

Šios lenktynės R.Lipeikiui galėjo baigtis daug anksčiau. Ketvirtame greičio ruože mechanikai užmiršo uždaryti benzino bako dangtį, tad jau pirmo stabdymo metu iš bako į saloną papliupo nemaža benzino porcija. „Dėl aitraus benzino kvapo nebuvo kuo kvėpuoti. Dėl sportinio kuro pradėjo lydytis mano batelių padai, šiek tie benzino pateko ant izoliacinės medžiagos, ji iškart išsilydė.

Tik per stebuklą neužsidegėme, nes benzinas lašėjo ant įkaitusio duslintuvo. Likimas dar kartą mums buvo maloningas“, – laiminga pabaiga džiaugėsi sportininkas.

REKLAMA

Po labai sėkmingai, tačiau itin daug jėgų ir lėšų pareikalavusio sezono septyniskart Lietuvos čempionui dabar labiausiai norisi pailsėti.

„Džiaugiamės pasakiškai pasibaigusiu sezonu. Šiemet viskas taip gerai sekėsi, tad dabar kirminas graužia, kad gal dar metus galima palenktyniauti. Jei rezultatai būtų buvę prasti ar būtume sudaužę automobilį, minčių apie kitą sezoną nekiltų. Net jaunam sportininkui dalyvauti keturiuose čempionatuose būtų labai sudėtinga.

Sezono pabaigoje tempas buvo nežmoniškas, lenktynės vyko kas dvi savaitės. Dar tokiais sunkiais laikais reikia vadovauti verslui. Be to, Inga studijuoja Škotijoje, tad jai teko dažnai grįžti.

Toks tempas pareikalavo ir labai daug lėšų. Dabar labiausiai norime pailsėti“, – prisipažino vienas geriausių Lietuvos lenktynininkų.

Arnas ADOMAVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų